Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că în auditul datoriei la gaz „este o necorespundere a cifrelor cu auditul Curții de Conturi efectuat anterior”.
„Auditul, pe de o parte, constată că există datoria, dar pe de altă parte că nu poate fi executată sau că recomandă să fie eliminate sau șterse aceste datorii. Este o necorespundere a cifrelor cu auditul Curții de Conturi efectuat anterior”, scrie Bani.md.
Potrivit lui, în raport se atestă anumite constatări care sunt păreri, presupuneri anumite probabilități și analize subiective care ridică multe semne de întrebare cum puteam realiza aceste recomandări.
„Nu constituie un raport de audit în sensul legii și al standardelor internaționale de auditare, s-a bazat pe aspecte juridice și nu s-a extins pe probleme de ordin financiar, contabil sau comercial. Raportul se bazează pe ipoteze și nu pe fapte. Conține afirmații care nu sunt susținute de lege. Auditorii spun că nu au verificat în mod independent corectitudinea sau caracterul complet al documentelor. Totodată, se indică faptul că cesionarea datoriei în anul 2005 către Factoring Finance a fost una legală”, a mai spus Ceban.
Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari.
„Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”, declara la acea vreme ministrul Energiei Victor Parlicov.