Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Un deputat dezvăluie de ce cetățenii din nordul țării achită mai scump energia electrică. Urmele duc spre Igor Dodon

02 Iul. 2021, 14:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Iul. 2021, 14:31 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, susține că astăzi locuitorii din raioanele de nord ale țării achită tarife mai mari la apă, dar și la energia electrică, în urma unei scheme puse la cale de către unele persoane, care au conexiuni cu liderul PSRM Igor Dodon, iar Procuratura Generală a inițiat în luna mai unele verificări în acest sens. Dezvăluirile au fost făcute astăzi de către deputat în cadrul unei conferințe de presă.

„Este un dosar cu care, probabil, Plahotniuc îl șantaja pe Dodon, în rând cu multe alte dosare. Citez: „Acțiunea survine ca urmare a apariției unei noi circumstanțe relevante. Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar, în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz, reia procesul penal”. Dacă Procuratura Generală va avea libertatea de acțiune, fostul președinte Igor Dodon, de altfel ca și fostul președinte al PDM, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermedierea schemei frauduloase de import de energie electrică din anul 2008”, a declarat Mihai Popșoi într-o conferință de presă.

Potrivit deputatului, această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică. „Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Plahtoniuc. În 2017, un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediari la importul de energie electrică, deconspirate în câteva investigații jurnaliste în 2008, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, dețineau funcțiile de ministru al economiei și, respectiv, premier. La 1 iunie 2008, Republica Moldova procura energie electrică din Ucraina la prețul de 4,4 cenți, cu 10% mai mult decât anterior, iar prim-vicepremierul de atunci Igor Dodon anunța noul preț ca un succes remarcabil, argumentând că inițial partea ucraineană cerea o majorare cu 50%. Însă, prin culoarele de la Chișinău se vorbea că majorarea de preț s-a făcut în interesul unor firme înregistrate în Ungaria, în spatele cărora se aflau persoane sus-puse din conducerea Moldovei și Ucrainei. În urma negocierilor, în schema de import a energiei electrice din Ucraina a fost inclus un partener privat”, a precizat deputatul Mihai Popșoi.

„Experții energetici au obținut, între timp, mai multe informații oficiale de la ANRE care au arătat că, doar într-un an de zile, firma intermediară a obținut un profit de peste 14,5 milioane de dolari. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie 2008, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut de la 30% până la 70%. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul la 5,8 cenți SUA/kWh. În acea perioadă, responsabil de importul de energie electrică era Guvernul. Iar, potrivit unei dispoziții semnate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi, din grupul de negociere pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice din Ucraina făceau parte Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei. Dosarul e la Procuratura Generală. Cetățenii din toată țara, inclusiv cei de la nord, speră că dosarul va avea o finalitate și că justiția va fi liberă să facă dreptate”, mai spune deputatul.

Mihai Popșoi a precizat că, schemele din sectorul energetic continuă și în prezent.

„Noi achităm 1,5 lei/KWh sau 2 lei, dar în stânga Nistrului 50-70 de bani. Din contul cui? Pe timpul mariajului Plahotniuc-Dodon, Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonedei. Pe 2 februarie 2018, așa-zisul sovietul suprem, a adoptat o lege prin care legalizează obținerea valutelor virtuale și deschidea Zonelor Economice Libere cu facilități fiscale și preferințe la curent electric pentru agenții economici care vor deschide așa-numitele ferme de mining-parcuri de calculatoare care produc criptomonede, consumând cantități enorme de energie electrică. Așa-zisul lider al regiunii transnistrene a declarat pentru „Komersant” că legea „este croită” pentru investitorii ruși, printre primii fiind Igor Ceaika – prieten la cataramă cu Igor Dodon și partener de afaceri cu fratele sau Alexandru Dodon”, a mai spus Mihai Popșoi.

Igor Dodon sau PSRM nu au venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile aduse de deputatul PAS.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 16:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Iul. 2021, 16:49 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Comuniștilor califică drept „corupere constructivă” votul de ieri al deputaților Fracțiunii Șor, când au susținut candidatura lui Igor Grosu la funcția de președinte al Parlamentului. Reacția PCRM se regăsește într-un comunicat remis astăzi presei.

„Când Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament a anunțat că pleacă la opoziție, reprezentanții partidului Șor au anunțat că sunt puțin însărcinați și că se retrag în „opoziția constructivă”. Pentru cei care nu înțeleg această frază, voi explica: „opoziția constructivă” este o invitație a majorității de guvernământ la negociere. Dorința de a vinde la un preț mai mare. Dorința a fost auzită, prețul a fost indicat, iar șoriții l-au susținut pe Grosu în funcția de președinte al Parlamentului”, se arată în comunicatul PCRM.

Totodată, comuniștii afirmă că, înainte de votul pentru numirea președintelui Legislativului, Marina Tauber ar fi fost văzută în parc cu unul din consilierii prezidențiali.

Amintim că, ieri, pentru numirea în funcția de președinte al Parlamentului, unicul candidat fiind deputatul PAS, Igor Grosu, și-au dat votul pentru el doar deputații din fracțiunea din care face parte și cei din Partidul Șor. Deputații PSRM și PCRM nu au votat.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate