Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

„Casa Modei” și „ASITO”, înapoi în instanță, după ce un avocat al lui Platon și-ar fi falsificat testul. Ce urmează?

02 Iul. 2021, 12:42
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
02 Iul. 2021, 12:42 // Economie //  Realitatea.md

DOC Unul din avocații lui Platon și-ar fi falsificat testul la Covid-19 în pozitiv pentru o decizie de judecată

Dosarul „Casa Modei” și „Asito” a fost întors în prima instanță. Se întâmplă după ce, prin decizia din 8 iunie 2021, Curtea de Apel Chișinău „a interpretat legea în beneficiul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a admis recursul avocaților săi, cauza penală fiind întoarsă în instanța de fond, la un alt complet de judecată”, scrie Bani.md cu referire la un comunicat de presă emis de „Continental Business Invest” SRL. Compania este de părerea că hotărârea în cauză este una ilegală și invocă mai multe motive „evidente chiar și pentru persoanele fără studii juridice”.

Potrivit „Continental Business Invest”, plenul Curții de Apel consideră că judecătorul de instrucție a încălcat dreptul avocaților lui Platon atunci când a pronunțat decizia în lipsa lor. „Precizăm că aceștia au absentat din cauza unui pretins test pozitiv la COVID-19, însă acel test era fals, fapt confirmat de instituția responsabilă – Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Reamintim că, până la prezentarea testului fals, care avea scopul evident de a tergiversa examinarea cauzei, avocații lui Platon au participat la ședințe și de fiecare dată au cerut amânarea neîntemeiată a deciziei judecătorești în cadrul a cel puțin 4 ședințe. Atât părțile implicate în proces, cât și observatorii din societate au putut vedea cu ușurință cum Platon și avocații săi încercau tergiversarea cauzei la Judecătoria Ciocana”, se arată în comunicatul de presă al companiei.

SC „Continental Business Invest” SRL menționează că, potrivit Codului de Procedură Penală, încheierea unui judecător de instrucție este irevocabilă, cu câteva excepții în care nu se încadrează dosarul celor două imobile. „Anume din motivul că încheierea judecătorului de instrucție este irevocabilă, Curtea de Apel a respins (în luna ianuarie și februarie) alte două recursuri pe acest caz. Însă a treia oară, într-o manieră absolut inexplicabilă, l-a admis, l-a examinat și a decis întoarcerea dosarului în instanța de fond. Mai grav decât atât este faptul că singurul argument pe care se sprijină decizia plenului este un Test anti-COVID fals prezentat de avocatul lui Platon”, se precizează în comunicat.

SC „Continental Business Invest” SRL informează că a înaintat o solicitare în adresa plenului Curții Apel care, în speță, presupune asigurarea echității în fața legii. „Dacă magistrații i-au dat câștig de cauză lui Platon din motivul că avocatul său și-a înscenat boala, logica juridică îi obligă pe aceeași magistrați să anuleze și controversata decizie din luna decembrie 2020, când instanța de fond a decis să pună sechestru pe cele două imobile trecându-le în folosința lui Platon, contrar faptului că avocații SC „Continental Business Invest” SRL nu au fost înștiințați despre o asemenea ședință și, prin urmare, nu au fost prezenți în momentul pronunțării verdictului. Precizăm că egalitatea în fața legii și a autorităților este un drept fundamental consfințit în Constituția Republicii Moldova, dar și în Codul de Procedură Penală”, menționează compania.

„SC „Continental Business Invest” SRL condamnă manieră dubioasă în care s-a pronunțat decizia Curții de Apel din 8 iunie 2021. Rugăm comunitatea de profil să atragă atenția asupra riscului înregistrării unor precedente periculoase în justiția Republicii Moldova. De asemenea, solicităm organelor abilitate să se expună pe marginea cazului și să intervină întru stoparea gravelor abateri de la lege. În caz contrar, Republica Moldova are toate șansele să susțină cu brio un nou test al rușinii în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului”, se mai spune în comunicat.

SC „Continental Business Invest” SRL precizează că dosarul „Casa Modei” și fostului sediu „Asito” se află acum pe masa a două instanțe: Judecătoria Ciocana – unde a fost întors recent de instanța ierarhic superioară și pe masa Curții de Apel – unde avocații companiei „Continental Business Invest” au solicitat asigurarea echității în fața legii și anularea controversatei decizii din luna decembrie 2020.

La Judecătoria Ciocana, o primă ședință este stabilită pentru data de 5 iulie.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată