Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Un membru al CNPF și-a ascuns averea, însă ANI i-a depistat comoara! Este vorba de milioane de lei

13 Aug. 2021, 17:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Aug. 2021, 17:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un membru al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a fost verificat de inspectorii de la Autoritatea Națională de Integritate care au depistat, în cele din urmă, că funcționarul nu și-a declarat unele venituri și active financiare, în sumă totală de peste 6 milioane 200 de mii de lei.

Este vorba de Victor Captari, iar controlul asupra averii acestuia a fost inițiat în ianuarie 2021 în baza unei sesizări, anunță ANI.

„Inspectorul de integritate a efectuat un control amplu asupra declarațiilor de avere și interese personale pentru anii 2018, 2019 și 2020. Iar, la capitolul venituri și active financiare au fost idendificate mai multe neconformități admise de către subiect, ce cad sub incidența Codului penal al Republicii Moldova. Mai exact, în anul 2018, membrul CNPF a omis să declare venitul în valoare de peste 350 mii de lei, obținut în urma înstrăinării cotei – părți din capitalul social al ÎM „Vinăria Purcari” SRL, venitul în valoare de 20 000,00 lei, obținut în urma înstrăinării automobilului avariat de marca Toyota Land Cruiser,  conturile bancare și activele financiare din băncile comerciale din Republica Moldova, în sumă de peste 2 milioane 500 de mii de lei”, anunță ANI.

În următorul an, la depunerea declarației de avere și interese personale, la fel, nu a inclus: dobânda obținută din gestionarea conturilor bancare, în mărime de peste 4 500 de lei și nu a declarat toate conturile bancare,  în care se aflau active în mărime de 2 milioane 650 mii lei, mai preciează inspectorii de integritate.

„La fel și în ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2020, inspectorul a identificat că au fost comise neconcordonțe. Subiectul nu și-a declarat dobânda obținută din gestionarea conturilor bancare în mărime de peste 8000 de lei și activele bancare în sumă de circa 635 de mii de lei”, se arată în comunicatul ANI.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a constatat bănuiala rezonabilă de săvârșire a infracțiunii – fals în declarații, fapt pentru care a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Documentul integral poate fi văzut mai jos.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală