Unul dintre obiectivele misiunii spațiale chineze Chang’e-5, care a avut loc în anul 2020, a fost aceea de a colecta roci și mostre de regolit, care să fie aduse pe Terra. A fost prima dată, după 45 de ani, când o astfel de misiune a avut loc. Iar rezultatele par să depășească orice așteptări.
Mostrele colectate au demonstrat, din nou, prezența apei pe Lună. De asemenea, au descoperit urme de rugină pe suprafața unor dintre roci, ceea ce arată că procesul de oxidare a avut loc inclusiv acolo. Recent însă, specialiștii chinezi și-au îndreptat atenția asupra mineralelor create sau modificate la o presiune uriașă, asta sub efectul impactului diferitelor corpuri cerești (asteroizi sau comete) cu suprafața Lunii.
Astfel, într-un studiu recent publicat în revista Matter and Radiation at Extremes, o echipă de cercetători de la Academia de Științe din China a anunțat descoperirea unui mineral complet necunoscut, pe care l-au botezat Changesite-(Y).
Autorii studiului spun că acesta reprezintă o etapă târziu a cristalizării bazaltului. Mineralul, care este transparent și incolor, s-ar fi format sub efectul unei presiuni uriașe și a unei temperaturi ridicate. Ipoteza pare să fie confirmată și de descoperirea altor două tipuri de minerale rare, de data aceasta cunoscute atât de pe Terra, cât și de pe Lună, seifertita și stishovita. Ambele minerale apar, de asemenea, în condițiile amintite.
Specialiștii chinezi sunt de părere că mostrele provin din craterul Aristarchus, aflat nu departe de locul aselenizării sondei Chang’e-5, și că au fost aruncate acolo în urma impactului care a produs craterul.