Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Un nou acord în Moldova pentru a susține egalitatea de gen și pentru a combate violența împotriva femeilor

22 Mart. 2021, 10:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Mart. 2021, 10:33 // Actualitate //  Realitatea.md

UN Women Moldova și Suedia au semnat un acord de cooperare care va permite implementarea Notei Strategice pentru perioada 2021-2022. În cadrul acestei cooperări, UN Women va primi suport financiar din partea Suediei pentru a avansa egalitatea de gen, dar și pentru a susține abilitarea femeilor și combate violența în bază de gen.

„Normele patriarhale și stereotipurile de gen sunt încă foarte persistente în Republica Moldova. Violența împotriva femeilor, faptul că sunt mai puțin implicate în viața politică și socială și, preponderent, sunt cele care efectuiază munci neremunerate, mai cu seamă în contextul pandemiei, este o problemă care trebuie soluționată cât mai urgent. Acest lucru va fi posibil și prin implementarea scopurilor pe care UN Women Moldova și le-a propus în cadrul cooperării cu Suedia prin intermediul Notei Strategice”, a menționat Dominika Sojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova.

Conform Notei Strategice publicate de UN Women pentru perioada 2018-2022, mai cu seamă în cazul femeilor, egalitatea încă nu este o realitate în Republica Moldova. Acestea reprezintă unul dintre grupurile care suferă de excludere sau discriminare multiplă, sunt subreprezentate în procesele și pozițiile decizionale din viața politică și publică și au o rată scăzută de ocupare în câmpul muncii, fiind cele care efectuează cea mai mare parte a muncii neremunerate și de îngrijire la domiciliu.

Cu toate acestea, Republica Moldova este parte a șapte din nouă tratate internaționale de bază privind drepturile omului, inclusiv Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, CEDAW. Astfel, Entitatea pentru Egalitate de Gen și Împuternicirea Femeilor are trei domenii principale de impact:

 1. Femeile conduc, participă și beneficiază în mod egal în cadrul sistemelor de guvernare.
 2. Femeile se bucură de venituri stabile, de un loc de muncă decent și de independență economică.
 3. Toate femeile și fetele trăiesc fără orice formă de violență.

Aceste domenii vor fi atinse inclusiv prin stabilirea cooperării curente dintre Republica Moldova și Suedia, iar pe lângă asta, cooperarea va contribui și la consolidarea eficienței organizaționale a UN Women în Republica Moldova. Totodată, rezultatele pe care UN Women Moldova speră să le atingă prin intermediul acestei cooperări, sunt aliniate cu standardele internaționale și iau în considerare unele riscuri, printre care: persistența normelor și a stereotipurilor de gen care contribuie la crearea și menținerea discriminării sistemice împotriva fetelor și femeilor. Astfel, UN Women și-a propus atingerea a patru rezultate până la sfârșitul cooperării:

 1. O guvernare democratică, transparentă și responsabilă care creează politici și servicii eficiente pentru populația din Republica Moldova.
 2. Acces sporit la oportunități și muncă decentă generată de o creștere economică sustenabilă, incluzivă și echitabilă.
 3. O guvernare sustenabilă a resurselor naturale și a dezvoltării rezilienței la schimbările climatice și dezastre naturale.
 4. Servicii educaționale și medicale de calitate, sensibile la discriminarea de gen, incluzive, eficiente și echitabile.

Aceste rezultate vor fi atinse prin implementarea metodelor inovative de avansare a egalității de gen, inclusiv în contextul unei lumi afectate de COVID-19.

Cooperarea este parte din proiectul de implementare a Notelor Strategice propuse de UN Women pentru perioada 2016-2022, care cuprinde alte două cicluri strategice: Nota strategică pentru 2014-2017 și Nota Strategică pentru perioada 2018-2022. Propunerea pentru cooperarea dintre Moldova și Suedia este bazată pe constatările și revizuirile care s-au făcut în timpul implementării Notei Strategice pentru 2018-2022, care a avut loc în perioada mai-august 2020.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 17:21
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 17:21 // Life //  Elena Putregai

Natalia Gordienko, care se află la Rotterdam, a postat noi imagini despre pregătirile de Eurovision. A participat la conferințe de presă, a oferit interviuri la diverse posturi străine de televiziune și a făcut repetiții. Aproape peste tot este însoțită de producătorul rus Filip Kirkorov. Cel din urmă are încredere că, sub drapelul Republicii Moldova, interpreta noastră va ocupa un loc bun la competiția internațională.

În video-ul postat de Natalia Gordienko pe pagina sa de Facebook, este prezentată sala în care au loc repetițiile și echipa. Sunt și câteva secvențe de la a doua repetiție generală înainte de Eurovision care, potrivit lui Filip Kirkorov, ar fi și ultima.

„Au fost puse toate observațiile tehnice la punct. Natașka este gata de luptă”, a declarat acesta.

Video-ul a fost montat în limba rusă.

Amintim că Semifinalele concursului Eurovision vor avea loc pe 18 şi 20 mai, iar finala – pe 22 mai. Natalia Gordienko va interpreta piesa „Sugar” în a doua semifinală, alături de reprezentanții Serbiei, Georgiei, Bulgariei și altor țări.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso