Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Un nou acord în Moldova pentru a susține egalitatea de gen și pentru a combate violența împotriva femeilor

22 Mart. 2021, 10:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Mart. 2021, 10:33 // Actualitate //  Realitatea.md

UN Women Moldova și Suedia au semnat un acord de cooperare care va permite implementarea Notei Strategice pentru perioada 2021-2022. În cadrul acestei cooperări, UN Women va primi suport financiar din partea Suediei pentru a avansa egalitatea de gen, dar și pentru a susține abilitarea femeilor și combate violența în bază de gen.

„Normele patriarhale și stereotipurile de gen sunt încă foarte persistente în Republica Moldova. Violența împotriva femeilor, faptul că sunt mai puțin implicate în viața politică și socială și, preponderent, sunt cele care efectuiază munci neremunerate, mai cu seamă în contextul pandemiei, este o problemă care trebuie soluționată cât mai urgent. Acest lucru va fi posibil și prin implementarea scopurilor pe care UN Women Moldova și le-a propus în cadrul cooperării cu Suedia prin intermediul Notei Strategice”, a menționat Dominika Sojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova.

Conform Notei Strategice publicate de UN Women pentru perioada 2018-2022, mai cu seamă în cazul femeilor, egalitatea încă nu este o realitate în Republica Moldova. Acestea reprezintă unul dintre grupurile care suferă de excludere sau discriminare multiplă, sunt subreprezentate în procesele și pozițiile decizionale din viața politică și publică și au o rată scăzută de ocupare în câmpul muncii, fiind cele care efectuează cea mai mare parte a muncii neremunerate și de îngrijire la domiciliu.

Cu toate acestea, Republica Moldova este parte a șapte din nouă tratate internaționale de bază privind drepturile omului, inclusiv Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, CEDAW. Astfel, Entitatea pentru Egalitate de Gen și Împuternicirea Femeilor are trei domenii principale de impact:

 1. Femeile conduc, participă și beneficiază în mod egal în cadrul sistemelor de guvernare.
 2. Femeile se bucură de venituri stabile, de un loc de muncă decent și de independență economică.
 3. Toate femeile și fetele trăiesc fără orice formă de violență.

Aceste domenii vor fi atinse inclusiv prin stabilirea cooperării curente dintre Republica Moldova și Suedia, iar pe lângă asta, cooperarea va contribui și la consolidarea eficienței organizaționale a UN Women în Republica Moldova. Totodată, rezultatele pe care UN Women Moldova speră să le atingă prin intermediul acestei cooperări, sunt aliniate cu standardele internaționale și iau în considerare unele riscuri, printre care: persistența normelor și a stereotipurilor de gen care contribuie la crearea și menținerea discriminării sistemice împotriva fetelor și femeilor. Astfel, UN Women și-a propus atingerea a patru rezultate până la sfârșitul cooperării:

 1. O guvernare democratică, transparentă și responsabilă care creează politici și servicii eficiente pentru populația din Republica Moldova.
 2. Acces sporit la oportunități și muncă decentă generată de o creștere economică sustenabilă, incluzivă și echitabilă.
 3. O guvernare sustenabilă a resurselor naturale și a dezvoltării rezilienței la schimbările climatice și dezastre naturale.
 4. Servicii educaționale și medicale de calitate, sensibile la discriminarea de gen, incluzive, eficiente și echitabile.

Aceste rezultate vor fi atinse prin implementarea metodelor inovative de avansare a egalității de gen, inclusiv în contextul unei lumi afectate de COVID-19.

Cooperarea este parte din proiectul de implementare a Notelor Strategice propuse de UN Women pentru perioada 2016-2022, care cuprinde alte două cicluri strategice: Nota strategică pentru 2014-2017 și Nota Strategică pentru perioada 2018-2022. Propunerea pentru cooperarea dintre Moldova și Suedia este bazată pe constatările și revizuirile care s-au făcut în timpul implementării Notei Strategice pentru 2018-2022, care a avut loc în perioada mai-august 2020.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 09:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
24 Sept. 2021, 09:09 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco, nu este de acord cu acuzațiile că noul Avocat al Poporului, Natalia Moloșag, ar fi obținut funcția datorită faptului că a fost avocata președintei Maia Sandu pe vreme când aceasta făcea parte din PAS. El susține că „a avut loc un concurs” și candidata a fost aleasă în funcție de „profesionalism și integritate”. O postarea în acest sens a fost făcută aseară pe pagina sa oficială de Facebook, iar comentariile sub ea au curs gârlă, multe dintre ele sunt critici dure la adresa PAS.

Cine este Natalia Moloșag?

De profesie Natalia Moloșag este avocată din anul 2006. În perioada 2010-2012, a fost prodecan al Baroului Chișinău. În 2011 a fost numită membră a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.

În 2010, Nataliei Moloșag i-a fost acordat premiul ONU în domeniul apărării drepturilor omului. În 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chișinău a revocat-o din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Ea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag a respins acuzaţiile.

Aceasta este autoare a mai multor ghiduri și îndrumare pentru avocați, a instruit avocații privind standardele profesionale de calitate în cauzele penale. Natalia Moloșag a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova și este una dintre fondatoarele Asociației Femeile Avocate din Moldova.

Moloșag a fost avocata Maiei Sandu timp de 15 ani, declarație făcută chiar de ea în timpul numirii în funcție. De asemenea, ea a declarat că s-ar afla în conflict de interese cu deputatul socialist, Vasile Bolea, pentru că, în perioada când a încercat acesta să-și obțină licența de avocat, iar ea era membră a Comisiei de licențiere, nu i-a fost acordată licența lui Vasile Bolea.

Totodată, ea a declarat că, a fost colegă de facultate cu un alt deputat din actualul Parlament, fără să-i spună numele, fapt ce la fel l-a calificat ca un conflict de interese.

Proba interviului la concurs

Proba interviului a fost susținută de următorii candidați: Maia Bănărescu, Andrei Brighidin, Teodor Cârnaț, Violeta Gașițoi, Natalia Moloșag, Dumitru Pulbere, Nicolae Rădița, Ivan Roșca și Ivan Ungureanu.

Într-un final, Andrei Brighidin și Natalia Moloșag au fost propuși plenului Parlamentului pentru a fi selectat o singură persoană care să fie numită în funcția de Avocat al Poporului.

Parlamentul a ales noul Ombudsman. Anterior a fost avocata Maiei Sandu

În calitatea sa de Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului, Natalia Moloșag va fi membru al Consiliului Superior al Procurorilor, entitate care va decide soarta actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo. Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului cu voturile a 57 de deputați, pentru un mandat de 7 ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române