Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Un nou acord în Moldova pentru a susține egalitatea de gen și pentru a combate violența împotriva femeilor

22 Mart. 2021, 10:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Mart. 2021, 10:33 // Actualitate //  Realitatea.md

UN Women Moldova și Suedia au semnat un acord de cooperare care va permite implementarea Notei Strategice pentru perioada 2021-2022. În cadrul acestei cooperări, UN Women va primi suport financiar din partea Suediei pentru a avansa egalitatea de gen, dar și pentru a susține abilitarea femeilor și combate violența în bază de gen.

„Normele patriarhale și stereotipurile de gen sunt încă foarte persistente în Republica Moldova. Violența împotriva femeilor, faptul că sunt mai puțin implicate în viața politică și socială și, preponderent, sunt cele care efectuiază munci neremunerate, mai cu seamă în contextul pandemiei, este o problemă care trebuie soluționată cât mai urgent. Acest lucru va fi posibil și prin implementarea scopurilor pe care UN Women Moldova și le-a propus în cadrul cooperării cu Suedia prin intermediul Notei Strategice”, a menționat Dominika Sojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova.

Conform Notei Strategice publicate de UN Women pentru perioada 2018-2022, mai cu seamă în cazul femeilor, egalitatea încă nu este o realitate în Republica Moldova. Acestea reprezintă unul dintre grupurile care suferă de excludere sau discriminare multiplă, sunt subreprezentate în procesele și pozițiile decizionale din viața politică și publică și au o rată scăzută de ocupare în câmpul muncii, fiind cele care efectuează cea mai mare parte a muncii neremunerate și de îngrijire la domiciliu.

Cu toate acestea, Republica Moldova este parte a șapte din nouă tratate internaționale de bază privind drepturile omului, inclusiv Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, CEDAW. Astfel, Entitatea pentru Egalitate de Gen și Împuternicirea Femeilor are trei domenii principale de impact:

 1. Femeile conduc, participă și beneficiază în mod egal în cadrul sistemelor de guvernare.
 2. Femeile se bucură de venituri stabile, de un loc de muncă decent și de independență economică.
 3. Toate femeile și fetele trăiesc fără orice formă de violență.

Aceste domenii vor fi atinse inclusiv prin stabilirea cooperării curente dintre Republica Moldova și Suedia, iar pe lângă asta, cooperarea va contribui și la consolidarea eficienței organizaționale a UN Women în Republica Moldova. Totodată, rezultatele pe care UN Women Moldova speră să le atingă prin intermediul acestei cooperări, sunt aliniate cu standardele internaționale și iau în considerare unele riscuri, printre care: persistența normelor și a stereotipurilor de gen care contribuie la crearea și menținerea discriminării sistemice împotriva fetelor și femeilor. Astfel, UN Women și-a propus atingerea a patru rezultate până la sfârșitul cooperării:

 1. O guvernare democratică, transparentă și responsabilă care creează politici și servicii eficiente pentru populația din Republica Moldova.
 2. Acces sporit la oportunități și muncă decentă generată de o creștere economică sustenabilă, incluzivă și echitabilă.
 3. O guvernare sustenabilă a resurselor naturale și a dezvoltării rezilienței la schimbările climatice și dezastre naturale.
 4. Servicii educaționale și medicale de calitate, sensibile la discriminarea de gen, incluzive, eficiente și echitabile.

Aceste rezultate vor fi atinse prin implementarea metodelor inovative de avansare a egalității de gen, inclusiv în contextul unei lumi afectate de COVID-19.

Cooperarea este parte din proiectul de implementare a Notelor Strategice propuse de UN Women pentru perioada 2016-2022, care cuprinde alte două cicluri strategice: Nota strategică pentru 2014-2017 și Nota Strategică pentru perioada 2018-2022. Propunerea pentru cooperarea dintre Moldova și Suedia este bazată pe constatările și revizuirile care s-au făcut în timpul implementării Notei Strategice pentru 2018-2022, care a avut loc în perioada mai-august 2020.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:17 // În Lume //  Realitatea.md

Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea – nerecunoscută de majoritatea statelor lumii – „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală