Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Un nou lot de vaccin anti-COVID urmează să ajungă astăzi la Chișinău. E o donație din partea României

07 Mai 2021, 10:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Mai 2021, 10:10 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Alte 100 de mii de doze de vaccin anti-COVID, promise acum câteva zile de autoritățile de peste Prut, vor ajunge astăzi în țara noastră. Anunțul a fost făcut de către șeful statului, după ce s-a imunizat împotriva noului coronavirus.

„Astăzi va ajunge în țară următoarea donație de 100 de mii de doze din partea României. Este vorba de vaccinul AstraZeneca”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că decizia privind oferirea donației a fost aprobat de Guvernul de la București în data de 5 mai. Ulterior, Maia Sandu a declarat că autoritățile de la București sunt dispuse să ne vândă și câte 200 de mii de doze lunar de vaccin.

Nu este pentru prima dată când România ne întinde o mână de ajutor. Anterior, autoritățile de la București au donat țării noastre 200 de mii de doze de AstraZeneca.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Iun. 2021, 17:13 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cadrul Festivalului Ziua Mediului, care durează toată luna iunie curent, în weekend un grup de persoane a avut ocazia să vadă cum arată o turbină eoliană de aproape și din interior, cum arată panourile fotovoltaice, ce funcții și caracteristici au toate aceste tehnologii, cât sunt de ecologice, eficiente, avantajoase, ce înseamnă o pădure mixtă cu valoare adăugată și cum plantările pot salva o localitate. 

Un grup de persoane au vizitat sâmbătă turbine eoliene în proces de instalare, aflate încă la sol, dar și puse în funcțiune, în satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani și Păulești. Potrivit informațiilor, vizita a fost ghidată de expertul și ex-viceministrul Mediului, Corneliu Mârza.

„Eu vin de la Cimișlia, sunt inginer mecanic și mi-e interesant domeniul energiei eoliene, în special turbinele eoliene, pentru că le-am studiat mai aproape. Am venit să aflu noutățile din domeniu și mi-a plăcut mult tot ce am văzut”, a spus unul dintre participanți.

Duminică, alți 30 participanți au mers în raionul Ștefan-Vodă, la Feștelița, unde se află cel mai mare parc fotovoltaic administrat de autorități locale.

Excursia a fost ghidată de expertul în energia solară Andrei Cojocaru, membru al organizației Renașterea Rurală, bine-cunoscută pentru proiectele dedicate eficienței energetice și calității apei.

„Protecția mediului nu este deloc un subiect plictisitor. Am demonstrat acest lucru și avem încă foarte multe de arătat. Anul acesta, constrânși de pandemie, am fost nevoiți să ne reinventăm și am devenit chiar mai buni decât în anii precedenți. Am ieșit din Chișinău și am văzut locuri și lucruri pe care nu aveam cum să le aducem aici. Săptămâna aceasta mergem în caiace pe Nistru, vom lua probe de apă să le ducem la laborator”, a concluzionat Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului și managera de dezvoltare AJMTEM.

Drumeția a continuat la Copceac, satul în care participanții au ajuns într-o livadă cu cireșe coapte, au gustat miere într-o prisacă și au vizitat un peisaj salvat de plantări masive de copaci și reabilitarea pășunilor.

„Am avut în drumețiile din acest weekend participanți cu interese și formări diferite, de la elevi și studenți, la ingineri, medici, jurnaliști și liber profesioniști. Ne-a bucurat entuziasmul participanților, care au rămas impresionați de proiectele realizate de comunitatea de mediu cu sprijinul donatorilor și agenților economici”, a menționat Lilia Curchi, organizatoare a Festivalului și directoare executivă AJMTEM.

De menționat că, în acest an, Festivalul Ziua Mediului are loc în perioada 5-27 iunie, timp în care toți doritorii sunt invitați să participe. Pe 26-27 iunie, la Chișinău va avea loc un Iarmaroc organizat de EcoLocal, cu vânzări, expoziții și diverse activități. Evenimentele sunt gratuite, iar transportul este asigurat în limita locurilor disponibile.

Festivalul Ziua Mediului Moldova 2021 este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei la Chișinău, cu suportul OMS Moldova, UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu.

Organizatorii informează că detaliile despre eveniment pot fi accesate pe pagina de Facebook – Ziua Mediului Moldova, sau pe pagina evenimentului – Ziua Mediului.

 

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău