Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Un nou val de căldură europeană: Care țări se confruntă cu cel mai mare risc de incendii?

06 Iul. 2021, 09:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
06 Iul. 2021, 09:19 // Actualitate //  Petru Cosoi

Părți din regiunea mediteraneeana și centrală a Europei vor experimenta temperaturi de vară intens ridicate în săptămânile următoare, punându-le la risc ridicat de incendii. Continentul a văzut prima canicula din acest sezon la mijlocul lunii iunie, în timp ce mercurul a urcat la 35 de grade Celsius în multe locuri. De temperaturi arzătoare au avut parte, de asemenea, oamenii din țările balcanice, cum ar fi Bosnia, Kosovo și Serbia.

Odată cu creșterea temperaturilor în emisfera nordică, există un risc crescut de incendii.

Deși este dificil de arătat că schimbările climatice determină răspândirea directă a acestor flăcări în pădurile noastre, vremea extremă și seceta le fac, fără îndoială, mai lungi și mai intense.

Țările europene cu risc de incendii forestiere

În ultimii ani, impactul incendiilor forestiere asupra oamenilor și naturii a crescut în toată Europa. În ciuda eforturilor de reducere a impactului acestora, peste 400.000 de hectare de arii naturale au ars în UE până în octombrie 2020 – dublu față de media din ultimii 12 ani.

„Oamenii pun deja o presiune enormă asupra pădurilor lumii, iar incendiile reprezintă o amenințare suplimentară”, spune Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru acordul verde european.

„Cu riscul de incendii exacerbate de creșterea temperaturilor și creșterea secetelor, este esențială o protecție mai puternică a pădurilor, o mai bună prevenire și răspunsuri mai rapide”.

Deci, odată cu creșterea temperaturilor în întreaga Europă, unde sunt cele mai probabil necesare aceste măsuri?

Cipru

Sâmbătă, un incendiu uriaș a străbătut pădurile de la poalele munților Troodos din Cipru. Coloane de fum se vedeau din capitala Nicosia, la 75 de kilometri distanță.

Patru persoane au fost ucise, numeroase case distruse și sate evacuate, în timp ce vânturile puternice au exstin flăcările. Peste 50 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole au fost avariate, potrivit Ministerului Mediului din Cipru.

Valurile extinse de căldură și seceta au devenit mai frecvente în ultimii ani, crescând riscul de incendii. Regiunea a înregistrat foarte puține ploi din aprilie, iar temperaturile din interior au atins 40 de grade Celsius săptămâna trecută.

Pompierii au adus acum focul „sub control deplin” după ce a fost adus ajutor din Marea Britanie, Israel și mai multe țări ale UE. Directorul Departamentului Pădurilor, Charalambos Alexandrou l-a descris drept „cel mai grav incendiu forestier din istoria Ciprului”.

Președintele Nicos Anastasiades a declarat că a fost „o zi foarte dificilă” pentru țară și a promis că guvernul va „oferi asistență imediată” victimelor.

Grecia

O canicula în Grecia a adus temperaturi locale de peste 40 de grade celsius. Săptămâna trecută, agenția de protecție civilă a țării a emis o hartă avertizând o serie de zone în care exista un risc ridicat de incendii. Șase din cele 13 regiuni administrative ale Greciei, inclusiv Marea Egee de Sud, Tesalia și Attica, au avut un „risc foarte mare” de incendiu.

După 10 zile de temperaturi extreme și secetă, s-au declanșat sâmbătă incendii ample pe insula Kefalonia. Pompierii au utilizat avioane și au evacuat mai multe sate după ce flăcările s-au răspândit în sud-estul insulei.

Având în vedere că vânturile puternice și temperaturile ridicate vor continua în zilele următoare, riscul de incendiu rămâne ridicat, potrivit serviciilor de urgență.

Spania

Pe 29 iunie, a izbucnit un incendiu în apropierea orașului Casabermeja din Malaga. Din fericire, lipsa vânturilor puternice a însemnat că 30 de pompieri au oprit flăcările pe aproximativ 0,3 hectare de teren.

Dar este puțin probabil ca acest incendiu să fie ultimul, deoarece regiunea este una dintre cele mai expuse riscului de incendii forestiere. Unitatea de incendii forestieri din Andaluzia spune că a abordat deja un total de 138 de incendii forestiere anul acesta, cu 1.360 de hectare de teren arse.

Italia

De sâmbătă, focurile au ars în 11 zone din estul Siciliei.

Departamentul Protecției Civile a declarat că doar pe 4 iulie, un total de 34 de incendii substanțiale au devastat hectare de teren, cu sute de incidente minore în regiune.

Deși cauza incendiilor este încă de stabilit, există o istorie în Sicilia a incendiilor provocate de disputele funciare. Directorul Departamentului Protecției Civile, Salvo Cocina, a declarat că există prea mulți „infractori în acțiune care profită de temperaturile ridicate”.

La mijlocul lunii iunie, căldura din Lascari a ajuns la aproape 44 de grade Celsius, una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în Europa până acum în acest an. Deși cauza aprinderii poate să nu fie schimbările climatice, valul de căldură de două săptămâni înseamnă că regiunea prezintă un risc ridicat de incendii.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 17:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 17:32 // Societate //  Petru Beregoi

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au recunoscut drept constituțional articolul 422 din Codul de procedură penală, în măsura în care, termenul de depunere a recursului ordinar de 30 de zile va începe să curgă de la data pronunțării deciziei integrale a instanței de apel. Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului respectiv, ridicată de Dumitru Calendari, procuror-șef la a Procuraturii de circumscripție Cahul, într-un dosar pendinte la Curtea Supremă de Justiție.

Într-un briefing de presă de după pronunțarea deciziei, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că, CCM a observat că, în ipoteza în care prevederile contestate ar fi interpretate în sensul începerii curgerii termenului de la data pronunțării dispozitivului deciziei, atunci persoana ar fi pusă în situația de a aștepta pronunțarea deciziei integrale motivate. Doar așa și-ar putea motiva cererea de recurs astfel încât să fie respectate cerințele impuse de legislația procesual-penală.

Dacă persoana ar vrea să formuleze un recurs împotriva deciziei, ea nu ar putea să-și fundamenteze cererea, pentru că nu i-au fost aduse la cunoștință motivele care au stat la baza deciziei.

Curtea a constatat că pot apărea situații în care decizia integrală a instanței de apel să fie pronunțată după 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului. Astfel persoana nu ar putea depune o cerere motivată în termen de 30 de zile impus de articolul 422 din Codul de procedură penală. În consecință, recursul declarat peste acest termen poate fi declarat inadmisibil.

Procurorul-șef al Procuraturii de circumscripție Cahul, Dumitru Calendari, a remarcat că norma juridică, care reglementează termenul de declarare a recursurilor trebuie să prevadă unele exigențe de stabilitate, previzibilitate și claritate. Neindicarea termenului de la care începe decurgerea termenului de recurs ordinar determină o stare de incertitudine juridică.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată