Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

Unde se află fostul președinte kazah, oligarhul Nazarbaev? Ultimele informații (ne)oficiale. Care-s mai credibile

08 Ian. 2022, 18:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Ian. 2022, 18:24 // În Lume //  Realitatea.md

Printre tot ce se întâmplă acum în Kazahstan, este ridicată o întrebare principală: unde se află Nursultan Nazarbaev, fostul președinte de țară, cunoscut pentru averea sa bogată, pentru insistența sa de a redenumi capitala Astana în numele său Nur-Sultan și pentru conducerea din umbră a actualului șef de stat, Kasîm-Jomart Tokaev? Inițial, presa a scris pe surse că el, împreună cu familia sa, este plecat din țară, însă oficial s-a anunțat că acesta s-ar afla în țară.

Pe urmele lui Nazarbaev…

De la începutul protestelor izbucnite în Kazahstan, din cauza creșterii prețurilor la combustibil, primul președinte al republicii nu a făcut declarații publice. Nursultan Nazarbaev nu a comentat nici propria sa demisie din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării.

Presa locală a scris cu referire la surse anonime că acesta și fiicele sale cu familiile lor au părăsit teritoriul republicii. Acest lucru a fost transmis vineri, 7 ianuarie curent, de către Orda.kz.

Redactorul-șef al portalului, Gulnara Bajkenova, a remarcat că de la începutul crizei politice din Kazahstan, nici autoritățile oficiale, nici posturile de televiziune de stat și mass-media nu au menționat numele lui Nursultan Nazarbaev și al membrilor familiei acestuia.

„Ca să nu mai vorbim de faptul că nu spun unde sunt și ce s-a întâmplat cu ei. Avem informații că primul președinte și fiicele sale au părăsit Kazahstanul împreună cu familiile lor. Doar fratele mai mare Bolat Nazarbaev a rămas în țară. De asemenea, în mesajele și discursurile oficiale, capitala nu se numește Nur-Sultan”, scrie Bajkenova pe canalul Telegram al publicației.

După discursul președintelui Tokaev, care și-a luat toată puterea din republică în propriile mâini, principala întrebare care nu are răspuns și care îngrijorează întreaga populație a Kazahstanului este unde și în ce calitate se află acum Nursultan Nazarbaev.

„Nu există încă informații verificate despre soarta lui după demisia sa din funcția pe viață de șef al președintelui Consiliului de Securitate. Au existat informații despre zborurile cu avioane private ale familiei sale către Bișkek, dar nimeni nu a confirmat oficial acest lucru. Fără a exagera, fiecare zbor al unui avion privat din Kazahstan este examinat tocmai în scopul de a stabili dacă Nazarbaev zboară în el, pentru a completa lista de oligarhi care au fugit”.

Anterior, au mai existat informații, la fel pe surse, că Nazarbaev era demult pregătit să părăsească țara.

„Nazarbaev este gata să părăsească Kazahstanul pentru tratament”, scrisese redactorul-șef al postului de radio „Эхо Москвы”, Alexei Venediktov pe un canal Telegram, citând pe un oficial anonim din Ministerul de Externe.

Ce e nou?

Deja pe data de 8 ianuarie curent, a devenit cunoscută locația lui Nazarbaev, dar iarăși fără multe detalii.

Aidos Ukibai, secretarul de presă al acestuia, a spus că fostul președinte se află în capitala Kazahstanului și că face apel la toată lumea să se unească în jurul actualului șef al statului.

„Nursultan Nazarbaev face apel către toți să se unească în jurul președintelui Kasîm-Jomart Tokaev pentru a depăși actualele provocări și pentru a asigura integritatea țării”.

Mai mult, potrivit lui Aidos Ukibai, fostul președinte ține legătura directă cu Tokaev și poartă mai multe discuții telefonice cu liderii „țărilor prietene cu Kazahstanul”.

Amintim că, pe data de 5 ianuarie curent, ziua în care au escaladat protestele masive într-o revoluție, președintele kazah a anunțat că va conduce Consiliul de Securitate, ceea ce a însemnat automat că Nursultan Nazarbaev a cedat funcția. Atunci, primul a promis să acționeze dur, ca mai târziu să dea ordin soldaților să deschidă focuri de armă fără a avertiza.

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală