Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

VIDEO Nazarbaev, la o parte! Președintele Kazahstanului a ieșit cu un mesaj urgent. A asigurat că nu va fugi din țară!

05 Ian. 2022, 15:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Ian. 2022, 15:24 // În Lume //  Realitatea.md

Deși la un moment dat a picat Internetul și televiziunile locale au stopat să mai difuzeze ceva în emisie, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a ieșit totuși cu un mesaj urgent adresat poporului. Cel mai important a fost anunțul despre faptul că din ziua de miercuri, 5 ianuarie 2022, el va exercita funcția de președinte al Consiliului de Securitate și are de gând să acționeze dur. Surprinzător, dar asta ar însemna că Nursultan Nazarbaev a fost dat la o parte pe fondul protestelor violente din țară.

În același discurt, Tokaev a asigurat că va rămâne în capitala țării, Nur-Sultan, în pofida a ceea ce se întâmplă afară, adică a dat de înțeles că nu va părăsi teritoriul, în contextul în care au fost anumite zvonuri, precum că ar fi fugit cu familia.

A mai promis să iasă curând cu un pachet de măsuri și propuneri.

„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și liniștea cetățenilor noștri, să îmi fac griji pentru integritatea Kazahstanului. Măsurile pe care le-am luat vizează bunăstarea multinaționalei Kazahstan, dar aceste măsuri nu sunt încă suficiente. Orice ar fi, voi fi în capitală. Este datoria mea constituțională să fiu alături de popor. Împreună vom depăși această fâșie neagră din istoria Kazahstanului. Să ieșim puternici din asta. În curând voi veni cu noi propuneri pentru transformarea politică a Kazahstanului. Rămân pe aceeași poziție privind reforme consistente”.

Nursultan Nazarbaev a prezidat Consiliul de Securitate din Kazahstan încă de la înființarea acestuia la începutul anilor 1990. După ce a părăsit Președinția în 2019, și-a păstrat această funcție.

„Aceasta a fost ultima poziție în care Nazarbaev a avut o funcție nereprezentativă. Acum, din punct de vedere formal, putem spune că Tokaev are putere deplină în structurile-cheie ale Kazahstanului”, a declarat Daria Cijova, direactoarea Centrului de Informare și Analitică pentru Studierea Proceselor Sociale și Politice în Spațiul Post-sovietic, de la Universitatea de Stat din Moscova.

Pe 2 ianuarie curent, în Kazahstan au început protestele din cauza creșterii de două ori a prețurilor la combustibil. După trei zile de demonstrații, președintele Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat demisia Guvernului, a impus reglementarea de stat a prețurilor și a declarat o situație de urgență în trei regiuni. Chiar și așa, protestele au continuat. În dimineața zilei de 5 ianuarie curent, demonstranții s-au ciocnit cu poliția și au capturat clădirile administrației din marile orașe.

LIVE TEXT Protestele din Kazahstan, în imagini FOTO și VIDEO 18+

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală