Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Ungaria votează proiecte de lege anti-LGBT. Interzicerea promovării homosexualității în rândul minorilor

15 Iun. 2021, 16:18
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Iun. 2021, 16:18 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentarii maghiari votează astăzi proiectele de lege care interzic orice conținut care prezintă sau promovează homosexualitatea în rândul minorilor. Totodată, mii de activiști LGBT și alții s-au manifestat în fața Parlamentului din Budapesta, luni seara, scandând „suntem aici!” în timp ce îi îndeamnau pe parlamentari să respingă planurile pentru legislație.

„Avem multe de făcut înainte de votul de mâine: trebuie să spunem, trebuie să le scriem fiecărui deputat în Parlament, de ce acest proiect de lege este anti-copil, anti-familie și anti-uman”, a spus David Vig, directorul filialei din Ungaria. de la Amnesty International, le-a spus celor adunați.

Se așteaptă adoptarea legislației, având în vedere că Fidesz, partidul conservator al guvernului al premierului Viktor Orban, a obținut majoritatea.

Potrivit informațiilor, aceasta este o măsură menită să combată pedofilia împreună cu alte amendamente care interzic transmiterea informațiilor despre persoanele LGBT sau relațiile de același sex către tineri.

Amendamentul depus joi în parlament de deputaţi ai Fidesz la o lege care pedepseşte pedofilia stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea. Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.

„Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor din comunitatea LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere”, a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia.

Legea din 2013 din Rusia interzice „propaganda în favoarea relaţiilor sexuale netradiţionale” în rândul tinerilor, aminteşte Reuters.

În Ungaria, căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este recunoscută şi doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii. Guvernul lui Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.

Opoziția din Ungaria este împărțită în legătură cu proiectul de lege.

Partidul de dreapta Jobbik a declarat luni că va vota în favoarea, în ciuda a ceea ce a spus că sunt unele defecte, deoarece este de acord că „promovarea” schimbării de gen și „tot felul de orientări sexuale” nu ar trebui să fie permisă în școli.

Alte partide intenționează să boicoteze votul. Coaliția Democratică de centru-stânga a declarat că va boicota întreaga sesiune de marți pentru a protesta împotriva „politicii discriminatorii” a Fidesz.

 

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid