Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Uniunea Europeană își închide din această noapte spațiul aerian pentru companiile aeriene din Belarus

04 Iun. 2021, 17:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
04 Iun. 2021, 17:47 // În Lume //  Petru Cosoi

Consiliul Uniunii Europene a decis să consolideze măsurile restrictive existente împotriva Belarusului și interzice din această noapte companiilor aeriene din Belarus survolarea spațiului aerian al Uniunii, precum și a accesului la aeroporturile UE.

Acest lucru a fost anunțat vineri, 4 iunie, de către Serviciul European pentru Acțiune Externă.

„Statele membre UE vor fi obligate să refuze permisiunea de aterizare, decolare sau zbor peste teritoriul lor către orice aeronavă operată de transportatorii aerieni din Belarus”, se arată în comunicat.

Se remarcă faptul că decizia Consiliului de astăzi este o continuare a concluziilor din 24 și 25 mai 2021, în care șefii de stat și de guvern ai UE au condamnat aterizarea forțată ilegală a zborului Ryanair la Minsk la 23 mai 2021.


Pe 23 mai, avionul Ryanair, cursa Atena-Vilnius a aterizat de urgență la Minsk după un mesaj despre prezența unei bombe la bord.

După aceea, autoritățile din Belarus l-au reținut pe fondatorul canalului de opoziției, Telegram NEXTA Roman Protasevici, care zbura în acest avion.

Ucraina a oprit complet zborurile cu Belarus începând cu miezul nopții din 26 mai. Ulterior, companiilor aeriene și aeronavelor ucrainene li s-a interzis zborul în spațiul aerian al Republicii Belarus.

Uniunea Europeană a început să lucreze la noi măsuri restrictive împotriva autorităților din Belarus.

Situația aterizării forțate a avionului va fi investigată de Organizația Aviației Civile Internaționale.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală