Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Vladimir Zelenski: Rusia ar putea ducea un posibil război fulger la granițele regiunilor Donetsk și Luhansk

02 Iun. 2021, 15:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
02 Iun. 2021, 15:01 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit despre un posibil blitzkrieg, adică război fulger, pe care Rusia l-ar putea duce la granițele regiunilor Donetsk și Luhansk și despre o încercare de a „tăia” un coridor terestru către Crimeea ocupată.

Vorbind pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung despre posibile opțiuni militare din partea Federației Ruse, Zelenski a făcut unele declarații. 

„Există multe opțiuni militare la dispoziția Rusiei, inclusiv operațiuni navale. Suntem foarte îngrijorați de acest lucru și acum vedem blocarea regiunii Azov-Marea Neagră de către navele de război rusești. Ei o controlează, în ciuda dreptului internațional, încălcându-l”, a menționat Zelenski.

Zelensky a admis, de asemenea, posibilitatea escaladării Rusiei din regiunea ocupată Donbas. 

„Înțelegem foarte bine acest lucru. Un mare salt înainte, un fulger către granițele regiunilor Donetsk și Luhansk. Ne gândim la acest lucru și ne pregătim pentru astfel de pași”, a subliniat președintele.

Cu toate acestea, potrivit lui Zelenski, dacă Ucraina presupune probabilitatea unei încercări de a „tăia” coridorul către Crimeea ocupată temporar, aceasta înseamnă că nu va fi posibil să ascundă aceste evoluții sub masca „conflictului civil”, așa cum va fi deja un război deschis pe scară largă.

Ca răspuns la o întrebare cu privire la un posibil blitzkrieg din partea Rusiei, Zelenski a spus că nu exclude invazia din est, sud sau nord.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 14:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 14:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Cel puțin două instituții media au anunțat în ultimele zile că le-au fost suspendate sau blocate conturile pe platforma video Youtube, unde își publică emisiunile. E vorba de portalul lisa.md și postul TV8, scrie Media-azi.md.

Jurnalista Lilia Burakovski de la portalul informativ-analitic Lisa.md și autoarea emisiunii „Teritoriul libertății cu Lilia Burakovski” («Территория свободы с Лилией Бураковски») a anunțat, pe 16 septembrie, că a fost informată despre faptul că canalul Lisa News de pe Youtube a fost blocat în legătură cu plângerile depuse de internauți. „Au fost depuse plângeri pe programele pe care eu le fac și acest lucru nu s-a întâmplat o singură dată într-o perioadă foarte scurtă”, a scris Lilia Burakovski pe pagina sa de Facebook.

Ea a menționat că anterior au avut loc două tentative de a bloca activitatea site-ului lisa.md, precum și încercări de blocare a contului personal și a paginii oficiale de Facebook a emisiunii. „Nu aș vrea să cred că este o acțiune premeditată pentru a mă lipsi de o platformă de lucru, doar că sunt prea multe coincidențe într-o perioadă scurtă de timp”, a mai spus Lilia Burakovski.

Jurnalista a adăugat că va investiga incidentul și își rezervă dreptul de a acționa în conformitate cu legislația.

Recent, și administrația TV8 a anunțat despre blocarea canalului Știrile TV8, unde sunt transmise emisiunile în format live și sunt publicate reportajele jurnaliștilor. Reprezentanții TV8 au precizat că au anunțat Poliția în legătură cu acest fapt. Oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili în ce condiții a fost blocat canalul și cine s-ar face responsabil.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române