Curs valutar
  • EUR
    19.2489
    -0.5886%
  • USD
    18.1679
    -0.191%
  • RUB
    0.1888
    -0.3178%
  • RON
    3.8734
    -0.6351%
  • UAH
    0.4919
    -0.2033%

Uniunea Europeană se pregăteşte de cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni ce vor viza Rusia

18 Sept. 2023, 20:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Sept. 2023, 20:38 // În Lume //  Ursu Ana

Uniunea Europeană se pregăteşte de cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni ce vor viza Rusia, pe fondul războiului din Ucraina, scrie Digi24 cu referire la Bloomberg.

Noile măsuri, care ar putea fi prezentate încă de luna viitoare, ar include restricţii la achiziţiile de diamante ruseşti şi, eventual, o propunere mult aşteptată de a folosi profiturile generate de activele îngheţate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citând persoane care au cunoştinţă despre aceste discuţii. G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, plănuieşte, la rândul său, să impună unele interdicţii comerţului cu diamante din Rusia.

Un grup de state membre, inclusiv Polonia şi Țările Baltice, doresc să meargă chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg. Grupul a cerut sancţiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat şi serviciile IT printre măsurile pe care ar dori să le vadă într-o nouă propunere de sancţiuni.

Acest grup de ţări a îndemnat, de asemenea, la restricţii în sectorul nuclear rusesc. Însă aceste încercări de noi sancţiuni au întâmpinat rezistenţă de multe ori până acum, deoarece prea multe state membre se opun, notează Bloomberg.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Unele ţări susţin că nu mai există prea multe opţiuni, pe fondul apelurilor de a se asigura punerea în aplicare a restricţiilor existente deja. Încercările anterioare de a sancţiona comerțul cu diamante ruseşti în Europa au întâmpinat rezistenţă din partea unor ţări importatoare importante, precum Belgia, care au susţinut că o simplă interdicţie, fără un acord global, doar ar transfera comerţul profitabil cu pietre preţioase în altă parte.

Mecanismul pregătit de G7 vizează monitorizarea pietrelor preţioase la nivel transfrontalier, precum şi introducerea unei interdicţii care vizează direct achiziţiile, începând cu 1 ianuarie, şi a unei interdicţii indirecte, care ar intra în vigoare mai treptat. Noul pachet ar putea veni în prima jumătate a lunii octombrie sau ar putea fi anunţat în timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare, fără să fi fost stabilită încă o dată pentru această reuniune.

De asemenea, orice nou pachet va include probabil şi alte măsuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile UE prin intermediul unor ţări terţe precum Emiratele Arabe Unite şi Turcia. În cadrul negocierilor, Comisia Europeană va prezenta în săptămânile următoare şi propuneri de introducere a unei taxe pe profitul excepţional generat de activele îngheţate ale băncii centrale ruse, în ciuda opoziţiei Băncii Centrale Europene. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va face probabil presiuni în favoarea impozitului excepţional, aşa cum a mai propus, însă statele membre şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea juridică şi financiară a unei astfel de măsuri. Având în vedere că aproximativ 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruseşti sunt îngheţate, unii lideri europeni au solicitat ca o parte din această sumă să fie destinată reconstrucţiei Ucrainei.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 22:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Ursu Ana
26 Sept. 2023, 22:49 // Societate //  Ursu Ana

Șefa statului Maia Sandu a vizitat astăzi mai multe localități din țară. Președinta a mers în satele Țipala, Răzeni, Cărbuna din raionul Ialoveni, unde a discutat cu câteva sute de oameni despre cum se dezvoltă localitățile și ce înseamnă pentru ei să aducem Uniunea Europeană acasă, anunță președinția.

„La Țipala localnicii erau bucuroși că se pot aduna din nou la Casa de Cultură, renovată prin programul „Satul European”. Cu oamenii din Răzeni am discutat despre importanța de a continua investițiile în proiecte care modernizează localitatea, precum termoizolarea liceului și renovarea primăriei, care se află acum în proces de lucru”, a declarant șefa statului.

Șefa statului a avut o întâlnire călduroasă cu oamenii din Cărbuna și a apreciat eforturile localnicilor în implementarea proiectelor.

„M-am bucurat să descopăr o comunitate puternică, ce și-a unit eforturile cu moldoveni din diasporă, administrația centrală și locală pentru a asigura iluminarea localității prin instalarea unui parc fotovoltaic. Angajamentul nostru este să asigurăm condiții de viață mai bune în fiecare localitate, ca satele și orașele noastre să arate ca în Uniunea Europeană, iar oamenii să se simtă bine acasă”, a mai precizat Maia Sandu.





 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală