Membrul Consiliului de Observatori ai Moldovagaz Sergiu Tofilat și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian au făcut schimburi acide de replici pe Facebook și s-au acuzat unul pe celălalt. Mărul discordiei a devenit situația de la conducerea Moldovagaz și posibilitatea administrării externe a companiei.
„Curios cum directorii ANRE și deputatul PAS Radu Marian, alături de Gazprom și propagandiștii pro-ruși, apără din răsputeri conducerea de la Moldovagaz. Asta miroase a trădare de patrie. Lista de „avocați” nu-i completă, țara trebuie să-și cunoască „eroii””, a scris Tofilat pe rețelele de socializare.
Reacția nu a întârziat să vină de la Radu Marian. Parlamentarul susține că Sergiu Tofilat și-ar face capital politic pe seama declarațiilor de acest gen.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Sergiu Tofilat a propus o inițiativă legislativă prin care se dorește instituirea, de către ANRE, a unei administrări speciale la Moldovagaz. I-am explicat încă din vară, foarte clar, că un astfel de proiect trebuie să fie inițiat de Ministerul Energiei, prin guvern, pentru a trece toate etapele de consultare publică. Domnul Tofilat colaborează bine cu ministrul și cunoaște acest lucru. Și nu, nu durează 6 luni ca o inițiativă de la guvern să fie aprobată (așa cum declară în mod fals Tofilat). Dacă este urgentă și necesară, o inițiativă poate fi aprobată în guvern și în 2 săptămâni”, a notat Marian.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Precizăm că ministrul Energiei, Victor Parlicov, pleacă în Rusia, unde urmează să aibă întrevederi cu reprezentanții Gazprom. Conducerea gigantului rus ar urma să cunoască noii membri ai Consiliului de Administrație.
Pe data de 25 septembrie, noul Consiliu de Administrație al Moldovagaz trebuia stabilit, dar Vadim Ceban a rămas interimar din lipsa unui acord în Consiliul de Observatori, format din șase membri (patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova), unde deciziile necesită minimum cinci voturi, complicând procesul decizional.
Moldovagaz este deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35,3% de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova și 13,14% de Tiraspoltransgaz. Conform datelor financiare, compania a obținut un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, în contrast cu pierderile de 323 de milioane de lei înregistrate în 2022.