Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

UPDATE Liber la nunți și cumetrii? Guvernul permite organizarea festivităților cu un număr mai mic de 50 de persoane

30 Apr. 2021, 09:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 09:11 // Actualitate //  Realitatea.md

UPDATE 12.09: În Hotărârea nr. 54 din 29 aprilie 2021, Comisia naționale pentru sănătate publică face trimitere la Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), Versiunea 2. Astfel, planul respectiv indică Măsurile generale recomandate în dependență de nivelurile de alertă, dar și alte măsuri în contextul pandemic. În luarea viitoarelor decizii, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor ține cont de Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

Nivelul 4 Alertă

 • Măsuri de restricție și izolare la domiciliu
 • Școli închise (e-learning)
 • Interzicerea adunărilor în masă
 • Prestarea serviciilor esențiale (vitale)
 • Servicii de asistență medicale ajustate și doar cele esențiale
 • Interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.)

Nivelul 3 Alertă cu cod portocaliu

 • Limitarea călătoriilor neesențiale în afara casei
 • Școli deschise cu măsuri de siguranță
 • Întruniri în masă în numar limtat de persoane (de ex. înmormântări)
 • Servicii de asistență medicale ajustate (de exemplu, telemedicină, îngrijire esențială, îngrijire cronică)

Nivelul 2 Alertă cu cod galben

 • Se poate călători în afara casei cu măsuri de siguranță
 • Școli deschise cu măsuri de siguranță
 • Întruniri în masa până la 50 persoane, cu măsuri de siguranță
 • Întreprinderi deschise cu respectarea măsurilor de sănătate publică la locul de muncă (de exemplu, dezinfectant, distanțare)
 • Servicii de asistență medicale planificate

Nivelul 1 – Situație favorabilă

 • Se poate călători în afara casei cu măsuri de siguranță
 • Școlile deschise cu măsuri de siguranță
 • Întruniri în masă cu măsuri de siguranță
 • Întreprinderi deschise cu măsuri de siguranță (de exemplu, distanțare, dezinfectare)
 • Servicii de asistență medicale complete

În cadrul organizării adunărilor în masă în condiția gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu:

 • Se admite organizarea evenimentelor/întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.
 • Purtarea măștii de protecție obligatori de către fiecare persoană.
 • Respectarea distanță socială de 1-1,5 m între persoane cu desemnarea supervizorilor.
 • Trierea participanților, termometria, neadmiterea persoanelor cu simptome de infecții respiratorie.
 • Asigurarea cu dezinfectanți pe perioada desfășurării.

Știrea inițială 09:11 Începând cu data de 29 aprilie, Comisia naționale pentru sănătate publică admite organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică.

În Hotărărea nr. 54 din 29 aprilie 2021, autoritățile fac trimitere la un alt document, Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020 prin care a fost aprobat Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

În Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020, este precizat că: se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie. 

Tot în acest context, autoritățile permit organizarea întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19, conform Anexei nr. 1 la Hotărîrea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Aspectele respective se regăsesc și în Planul de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

Realitatea.md amintește că,  joi, 29 aprilie 2021, Comisia naționale pentru sănătate publică a stabilit noi reguli în contextul pandemic. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au mandatat să instituie stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni.

Hotărîre nr. 30 din 11 septembrie 2020

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82