Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Usatîi despre sondajele ce exclud blocul său că ar accede în Parlament: Cât există proști pe lume, e o afacere minciuna

29 Iun. 2021, 15:28
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Iun. 2021, 15:28 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, cap de listă a blocului electoral „Renato Usatîi” acuză două companii ce efectuează sondaje că una ar lucra pentru forțele politice de dreapta, care oferă un punctaj mai mare acestor formațiuni, iar cealaltă oponenților de stânga, cărora le ridică raitingul artificial. Nemulțumirea lui Usatîi se exprimă prin faptul Blocul său electoral este cotat cu un puncatj minim de voturi, fapt ce nu i-ar permite să ajungă în viitorul Parlament.

Partidul „Nostru” afirmă că, unele companii de sondaje s-au dovedit a fi „deosebit de dibace pe ogorul falsificării sondajelor”, făcând trimitere la Asociația sociologilor și demografilor „aflată în serviciul lui Dodon și WatchDog al lui Valeriu Pașa care lucrează pentru partidele de dreapta”.

„Dacă la sociologii veritabili marja de eroare e de 2-3 la sută, aceștia greșesc cu 200-300%. O dată ei au publicat un ditamai „sondaj” cu un singur scop – de a manipula un singur politician care trebuia să creadă că, candidatul susținut de el într-o circumscripție uninominală are șanse să câștige. Politicianul – „cosmonaut” (n.r. liderul Platformei DA, Andrei Năstase) a crezut în ce-a indicat „sondajul”, a refuzat categoric să-și scoată candidatul din cursă, după care acest candidat a ajuns la finiș ultimul. Un alt candidat al opoziției, care avea șanse reale a pierdut și în circumscripția respectivă a învins un ginecolog trandafiriu pribeag (deputatul PSRM, Ștefan Gațcan), rezultat pe care și-l doreau cei care au comandat sondajul. Cât există proști pe lume, e o afacere minciuna”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului „Nostru”.

În afară de manipularea opiniei publice, sondajele false mai urmăresc și scopul de a submina încrederea oamenilor în sondaje în general, afirmă formațiunea condusă de Renato Usatîi. Un alt scop al sociologiei false este de a-i descuraja, de a-i descumpăni pe oponenții politici și pe adepții lor. Atunci când prin intermediul sondajelor false li se insuflă în permanență că șansele electoarele ale forțelor politice simpatizate de ei sunt mici sau în general nule, alegătorii pot să treacă în categoria indecișilor sau în general să nu meargă la vot, se mai precizează în nota informativă.

„Încă un scop al sondajelor false este majorarea „capitalizării” celor cale le comandă în ochii sponsorilor și ai protectorilor externi. Dacă tu ai, chipurile, ratinguri mari, iar ratingurile concurenților sunt mici, ai putea să ceri de la sponsori și protectori mai mulți bani și alte modalități de susținere materială și nematerială. Faptul că acei care comandă  aceste sondaje își înșală sponsorii și protectorii pierzând în permanență la alegeri nu-i jenează nici pe unii, nici pe alții. Pentru alegerile acestea bănișorii au fost deja împărțiși, iar la alegerile viitoare viața le va sugera ce-i de făcut. Și în țările democratice au existat odinioară sociologi falși de teapa aceasta. I-a „lichidat” societatea însăși, în special presa. În Moldova însă investigatorii falși acționează în strânsă conexiune cu presa, care la fel este controlată de aceiași care comandă sondajele mincinoase”, se mai arată în comunicat.

Partidul „Nostru” afirmă că în actuala campanie electorală, așa-numita „stângă”, și așa-numita „dreaptă” comandă și publică sondaje false în care încearcă să arate că Blocul electoral „Renato Usatîi” fie are ratingul mic, fie nu va depăși în general pragul electoral de 7% și nu va accede în parlament.

„E o manipulare murdară. Cei care publică sondajele false de acest gen comandă pentru uzul lor intern sondaje reale care nu sunt publicate pentru că îi dezavantajează pe clienți. Ei știu că imaginea reală este cu totul alta decât cea pe care încearcă să i-o insufle societății. Ei știu că accederea Blocului „Renato Usatîi” în Parlament este garantată. La alegerile prezidențiale oficiile sociologice ce indicau ratingurile mici ale lui Usatîi au greșit cu 10%. Nu încape îndoială că la alegerile parlamentare Renato Usatîi nu doar va repeta succesul de la prezidențiale, ci îl va și depăși”, se mai precizează în comunicat.

Precizăm că, sondajele de opinie din ultima perioadă exclud faptul că Blocul electoral „Renato Usatîi” ar putea trece pragul electoral pentru a ajunge în Parlament. Cele mai bine cotate partide sunt Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul „Șor”.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 11:48 // Politica //  Realitatea.md

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, vor purta astăzi o discuție telefonică în contextul crizei gazelor naturale.

Astăzi voi avea o discuție cu domnul Krasnoselski și sunt interesată care este nivelul de pregătire, care sunt riscurile și vom discuta mai multe scenarii, a declarat Gavrilița.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie