Curs valutar
  • EUR
    19.2155
    -0.7624%
  • USD
    18.2328
    -0.0784%
  • RUB
    0.1847
    -0.9746%
  • RON
    3.8624
    -0.7819%
  • UAH
    0.4937
    -0.081%

Va escalada războiul? Erdogan, după ce a vorbit cu Zelenski despre Kakhovskaya, l-a sunat pe Putin. Are o propunere

07 Iun. 2023, 17:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 17:13 // În Lume //  Elena Putregai

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a purtat miercuri, 7 iunie curent, discuții telefonice cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, după care cu cel rus Vladimir Putin. Subiectul conversației a fost războiul din Ucraina și distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya, a informat CNN Turk.

Ankara a spus că Erdogan a afirmat necesitatea unei investigații cuprinzătoare asupra a ceea ce s-a întâmplat cu barajul, astfel încât nimeni să nu aibă îndoieli cu privire la rezultatul acesteia. El a propus formarea unei comisii cu participarea experților ruși și ucraineni, reprezentanți ai ONU și ai comunității internaționale. Erdogan i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să asiste în acest sens.

Înainte de aceasta, președintele turc a discutat despre situația de la hidrocentrala Kakhovskaya cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, care a propus și crearea unei comisii internaționale care să investigheze incidentul.

Distrugerea barajului hidroelectric Kakhovskaya este o „acțiune barbară” a autorităților ucrainene, care fac „un pariu periculos pe escaladarea ostilităților”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin în timpul unei conversații telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Putin a spus că autoritățile ucrainene, la sugestia curatorilor occidentali, „comit crime de război, folosesc în mod deschis metode teroriste și organizează sabotaj pe teritoriul Rusiei”.

„Un exemplu clar în acest sens este acțiunea barbară de distrugere a hidrocentralei Kakhovskaya din regiunea Herson, care a dus la o catastrofă de mediu și umanitară la scară largă”, a spus Kremlinul într-un comunicat despre conversația dintre cei doi președinți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Distrugerea barajului de la hidrocentrala Kakhovskaya a avut loc pe 6 iunie și a dus la inundații. Așezările din apropiere de ambele maluri ale Niprului au fost afectate (teritoriul din stânga este controlat de Rusia, din dreapta – de Ucraina), a început evacuarea rezidenților. În zona dezastrului, conform estimărilor șefului interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, au fost până la 40 de mii de oameni.

Moscova și Kiev s-au învinuit reciproc pentru cele întâmplate. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus despre „subminarea structurilor din interior” și atac. Uniunea Europeană și Marea Britanie au pus, de asemenea, responsabilitate pe Moscova pentru distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya.

Kremlinul a considerat incidentul un sabotaj deliberat al Kievului, care este asociat cu „ofensiva nereușită” a Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, acțiunile autorităților ucrainene pot fi explicate prin dorința de a priva Crimeea de apă, a spus secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a numit distrugerea hidrocentralei Kahovka „o crimă de neconceput” de care este responsabilă Ucraina și țările occidentale care furnizează arme. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal (act terorist săvârșit de un grup de persoane prin acord prealabil și care provoacă pagube materiale importante și alte consecințe grave).

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Oct. 2023, 17:19 // Societate //  Valentina Buză

Lucrările de reabilitare a podului rutier de pe strada Mihai Viteazul continuă. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, eforturile vizează modernizarea și consolidarea acestei importante infrastructuri pentru o circulație mai sigură și eficientă.

Responsabilii spun că pe parcursul ultimii săptămâni au fost realizate următoarele lucrări:

  • s-au ridicat grinzile la deschiderea nr 7, pila 7 si s-au demontat cuzineții. s-au turnat banchetele cuzineți;
  • la pila nr. 6 s-a legat carcasă, s-a montat cofrajul și s-au turnat panta riglei și reazemul antiseismic;
  • s-a legat carcasa și s-a betonat rigla pilei 2;
  • s-a demontat consola grinzii exterioare la deschiderea 4;
  • s-a betonat consola grinzii nr 2;
  • au fost consolidate și betonate nervurile grinzilor pe deschiderile 2 și 3;
  • s-au executat lucrări de sablare a grinzilor pe deschiderile 2 și 3 și pila 6 pe deschiderile 6 și 7.

La moment se execută lucrări de sablare la grinzile deschiderii 2, iar în zilele următoare se planifică montarea aparatelor de reazem la pila 7, cu ulterioara coborâre a grinzilor.

În etapele anterioare, s-a finalizat consolidarea pilonilor de susținere și a consolelor din beton armat. Totodată, a fost modernizat iluminatul stradal și înlocuiți stâlpii de iluminat și ai rețelei de contact.

„Toate aceste acțiuni sunt conforme cu documentația de proiect și vizează asigurarea unei structuri durabile și sigure. Deși în procesul de lucru au fost constatate unele elemente neprevăzute de proiectant, fiind necesară modificarea și aprobarea modificărilor la proiect, până în prezent nu au fost semnalate careva tergiversări, fapt ce va permite finalizarea lucrărilor în termenul prevăzut de contract”, anunță municipalitatea.

Podul este o magistrală de interes sectorial, cu 6 benzi de circulație și 2 trotuare pietonale, având o lungime totală de 300 metri și lățimea de 26 metri, cu 9 deschideri (grinzi) a câte 33 metri fiecare.

La aproape 50 de ani de la darea în exploatare, podul rutier de pe str. Mihai Viteazul a fost supus pentru prima dată reparației capitale, până acum fiind doar întreținut cu reparații curente de ÎM Regia „Exdrupo”. De menționat că niciun pod rutier din municipiul Chișinău nu a fost supus vreodată unor asemenea lucrări de reparație de amploare.

Pentru lucrările de reparație capitală a podului, Primăria Municipiului Chișinău a investit 108 milioane lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală