Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Patrușev susține că Ucraina intenționat s-a înecat: Înainte de explozia de la Kakhovskaya, a deversat apa din Nipru

07 Iun. 2023, 16:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 16:57 // În Lume //  Elena Putregai

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a calificat miercuri, 7 iunie curent, explozia barajului hidrocentralei Kakhovskaya un atac terorist comis de Ucraina. El a sugerat că, cu o zi înainte de asta, Kievul a organizat evacuarea apei din hidrocentrala Nipru, „predeterminand consecințe și mai dăunătoare ale inundației”.

„Explodarea barajului hidrocentralei Kakhovskaya este un alt atac terorist planificat de către regimul de la Kiev, care vizează distrugerea civililor și a infrastructurii civile”, a spus Patrușev în timpul unei întâlniri la Minsk cu secretarul Consiliului de Securitate al Belarusului, Alexander Volfovici (citat TASS).

Secretarul Consiliului de Securitate și-a exprimat opinia că autoritățile ucrainene sunt conștiente de pericolul inundării teritoriului regiunii Herson, precum și de riscurile pentru centrala nucleară Zaporojie și Canalul Crimeei de Nord.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Distrugerea barajului de la hidrocentrala Kakhovskaya a avut loc pe 6 iunie și a dus la inundații. Așezările din apropiere de ambele maluri ale Niprului au fost afectate (teritoriul din stânga este controlat de Rusia, din dreapta – de Ucraina), a început evacuarea rezidenților. În zona dezastrului, conform estimărilor șefului interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, au fost până la 40 de mii de oameni.

Moscova și Kiev s-au învinuit reciproc pentru cele întâmplate. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus despre „subminarea structurilor din interior” și atac. Uniunea Europeană și Marea Britanie au pus, de asemenea, responsabilitate pe Moscova pentru distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya.

Kremlinul a considerat incidentul un sabotaj deliberat al Kievului, care este asociat cu „ofensiva nereușită” a Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, acțiunile autorităților ucrainene pot fi explicate prin dorința de a priva Crimeea de apă, a spus secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a numit distrugerea hidrocentralei Kahovka „o crimă de neconceput” de care este responsabilă Ucraina și țările occidentale care furnizează arme. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal (act terorist săvârșit de un grup de persoane prin acord prealabil și care provoacă pagube materiale importante și alte consecințe grave).

FOTO, VIDEO Imagini sfâșietoare din Hersonul înghițit de Nipru. Disperați, oamenii urcă pe copaci

Prețul grâului a explodat după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 15:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
03 Oct. 2023, 15:59 // Actualitate //  Realitatea.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune pentru consultări prealabile proiectul Codului de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Anunțul a fost făcut marți, 3 octombrie curent, într-un comunicat de presă.

„În conformitate cu prevederile legislației electorale, Codul de conduită este o convenție încheiată între partidele, blocurile electorale, precum și instituțiile mass-media privind modul de desfășurare și de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali.

Comentariile și propunerile pe marginea proiectului de document pot fi transmise Comisiei Electorale Centrale, până pe 6 octombrie 2023, la adresa de e-mail: info@cec.md”, anunță responsabilii Comisiei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ulterior, odată cu începerea campaniei electorale pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023, reprezentanții partidelor politice, ai blocurilor electorale, candidaților independenți și instituțiilor mass-media urmează să semneze Codul de conduită, la sediile consiliilor electorale de circumscripție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală