Fermierii polonezi au blocat ieșirea camioanelor de pe teritoriul Ucrainei la punctul de trecere a frontierei Shegini-Medica, a informat miercuri, 7 iunie curent, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat la o lună după ce Polonia a ridicat interdicția privind tranzitul produselor ucrainene pe teritoriul său. Cauza – cerealele ieftine.
„Trecerea mașinilor, autobuzelor, precum și a camioanelor pentru a intra în Ucraina se efectuează ca de obicei”, a clarificat Serviciul și i-a îndemnat pe șoferii de camioane să nu folosească punctul care duce spre regiunea Lviv.
Fermierii au început să se adune la punctul de control al frontierei Medica la ora locală 7:00 dimineața, acțiunea a durat până la ora 16:00.
Filiala regională a asociației producătorilor agricoli Fraudulent Wieś a numit reluarea liberalizării comerțului cu Ucraina motivul protestului.
Liderul partidului conservator agrar AgroUnia, Michal Kolodzejczak, a spus că „deciziile proaste ale guvernului, care sunt luate în mod constant, îi unesc pentru protest pe toți cei care trăiesc din muncă grea la fermă”.
UE și Ucraina au semnat un acord cuprinzător și profund privind zona de liber schimb în 2016, care a suspendat taxele la aproximativ jumătate din produsele agricole ucrainene. Exportul restului a fost facilitat în primăvara anului trecut timp de un an, în cadrul „rutelor de solidaritate”. Europa a luat astfel de măsuri pentru a stimula economia Ucrainei și integrarea treptată a acesteia pe piața internă a UE. Astfel de măsuri au condus la faptul că importurile de alimente din republică au crescut semnificativ în ultimul an – de la câteva mii la câteva milioane de tone, motiv pentru care fermierii din Europa de Est au întâmpinat dificultăți în a-și vinde propriile produse.
„Când au fost lansate „rutele de solidaritate”, a avut un cost din cauza perturbării comerțului local în țările vecine”, a recunoscut la începutul anului adjunctul șefului Comisiei Europene, Michael Skennel.
Mai multe țări din Europa de Est au introdus în aprilie o interdicție privind importul de cereale ucrainene ieftine, neacordată cu UE. Ei au explicat că fermierii au suferit de pe urma prăbușirii prețurilor. În urmă cu o lună, CE a convenit cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să reia tranzitul produselor agricole ucrainene prin teritoriile lor și a decis să aloce 2 miliarde de euro fermierilor din aceste țări. Acordul prevedea ridicarea interzicerea unilaterală a importului de produse.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anterior, și Asociația „Forța Fermierilor” din Republica Moldova anunțase că va organiza în Piața Marii Adunări Naționale un protest non-stop în perioada 7-30 iunie. Potrivit unei declarații depuse la Primăria Chișinău, la protest va fi adusă și tehnică agricolă.
Igor Grigoriev, despre un protest non-stop anunțat de fermieri: Noi avem nevoie de cooperare