Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Fermierii polonezi au blocat frontiera pentru camioanele care transportau cereale ieftine din Ucraina

07 Iun. 2023, 16:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 16:36 // Economie //  Elena Putregai

Fermierii polonezi au blocat ieșirea camioanelor de pe teritoriul Ucrainei la punctul de trecere a frontierei Shegini-Medica, a informat miercuri, 7 iunie curent, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat la o lună după ce Polonia a ridicat interdicția privind tranzitul produselor ucrainene pe teritoriul său. Cauza – cerealele ieftine.

„Trecerea mașinilor, autobuzelor, precum și a camioanelor pentru a intra în Ucraina se efectuează ca de obicei”, a clarificat Serviciul și i-a îndemnat pe șoferii de camioane să nu folosească punctul care duce spre regiunea Lviv.

Fermierii au început să se adune la punctul de control al frontierei Medica la ora locală 7:00 dimineața, acțiunea a durat până la ora 16:00.

Filiala regională a asociației producătorilor agricoli Fraudulent Wieś a numit reluarea liberalizării comerțului cu Ucraina motivul protestului.

Liderul partidului conservator agrar AgroUnia, Michal Kolodzejczak, a spus că „deciziile proaste ale guvernului, care sunt luate în mod constant, îi unesc pentru protest pe toți cei care trăiesc din muncă grea la fermă”.

UE și Ucraina au semnat un acord cuprinzător și profund privind zona de liber schimb în 2016, care a suspendat taxele la aproximativ jumătate din produsele agricole ucrainene. Exportul restului a fost facilitat în primăvara anului trecut timp de un an, în cadrul „rutelor de solidaritate”. Europa a luat astfel de măsuri pentru a stimula economia Ucrainei și integrarea treptată a acesteia pe piața internă a UE. Astfel de măsuri au condus la faptul că importurile de alimente din republică au crescut semnificativ în ultimul an – de la câteva mii la câteva milioane de tone, motiv pentru care fermierii din Europa de Est au întâmpinat dificultăți în a-și vinde propriile produse.

„Când au fost lansate „rutele de solidaritate”, a avut un cost din cauza perturbării comerțului local în țările vecine”, a recunoscut la începutul anului adjunctul șefului Comisiei Europene, Michael Skennel.

Mai multe țări din Europa de Est au introdus în aprilie o interdicție privind importul de cereale ucrainene ieftine, neacordată cu UE. Ei au explicat că fermierii au suferit de pe urma prăbușirii prețurilor. În urmă cu o lună, CE a convenit cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să reia tranzitul produselor agricole ucrainene prin teritoriile lor și a decis să aloce 2 miliarde de euro fermierilor din aceste țări. Acordul prevedea ridicarea interzicerea unilaterală a importului de produse.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Anterior, și Asociația Forța Fermierilor” din Republica Moldova anunțase că va organiza în Piața Marii Adunări Naționale un protest non-stop în perioada 7-30 iunie. Potrivit unei declarații depuse la Primăria Chișinău, la protest va fi adusă și tehnică agricolă.

Igor Grigoriev, despre un protest non-stop anunțat de fermieri: Noi avem nevoie de cooperare

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală