Acordarea titlului „Educatorul anului 2024” a devenit motiv de scandal. Membrii Asociației „Părinți Solidari” susțin că Valentina Moscalu din Rîșcani, care s-a ales cu distincția, la momentul participării la concurs avea două mustrări aspre. Deși Ministerul Educației, a constituit o comisie, ca să examineze corectitudinea conferirii titlului și a comunicat că nu există temei legal pentru retragerea titlului, iar sancțiunile disciplinare în privința Valentinei Moscalu au fost retrase pe 24 octombrie 2024, organizația non-guvernamentală susține că s-a recurs la „spălarea imaginii cadrului didactic”.
„Menționăm că la dosarul înaintat de Organul local de specialitate în domeniul învățământului din cadrul Consiliului raional Rîșcani către Comisia republicană de organizare și desfășurare a concursului „Pedagogul anului”, ediția 2024, nu au fost anexate ordinele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare Valentinei Moscalu din 06 decembrie 2023 și respectiv din 04 aprilie 2024, ceea ce, la caz, nu constituie o încălcare.
Or, prevederile Hotărârii Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului” nu stabilesc drept o condiție de participare lipsa sancțiunilor disciplinare, respectiv actele din această categorie nu sunt pertinente criteriilor de evaluare prevăzute în anexa nr. 4 din Hotărârea menționată mai sus”, se arată în declarația publicată pe pagina MEC.
Pe de altă parte, reprezentanții Asociației „Părinți Solidari” afirmă că demersul pentru retragerea sancțiunii a fost semnat inclusiv de unul dintre membrii Comisiei de la MEC, care investiga situația. Așadar, membrii organizației susțin că autoritățile au recurs la „spălarea imaginii” educatoarei sancționate pentru încălcări ce țin de funcția de manager, iar alta – pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu și neglijarea măsurilor de siguranța a copiilor.
„La doar 8 zile de la instituirea comisiei MEC, Primăria or. Rîșcani emite Dispoziția nr.104-C din 24.10.2024 „Cu privire la revocarea sancțiunilor disciplinare aplicate”, prin care au fost revocate sancțiunile disciplinare aplicate anterior dnei Moscalu Valentina. În respectivul document este indicat că decizia a fost luată în temeiul mai multor adresări, pe primul loc fiind menționat demersul dlui Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, care era concomitent și membrul Comisiei MEC.
Acțiunile de „spălare a imaginii” realizate post factum, după ce opinia publică a aflat despre sancțiunile profesionale severe, cu care a mers în concurs deținătoarei titlului „Educatoarea anului”, precum și implicarea în acest proces a unui membru al Comisiei MEC, dar și a altor reprezentanți ai sistemului educațional contribuie la apariția bănuielilor rezonabile că concursul „Pedagogul anului” este unul, care nu corespunde scopurilor declarate și admite aranjamente și favorizări pentru obținerea unui titlu de mare valoare”, se arată în declarația Asociației „Părinți Solidari”.
Decizia privind învingătorii ediției din 2024 a concursului „Pedagogul Anului” au fost aprobată de MEC pe 3 octombrie 2024. Premiul mare a constituit 50.000 de lei, iar laureații au mai primit și câte un telefon mobil de ultimă generație. Competiția este organizată anual, începând cu 2006.
Redacția Realitatea va acorda dreptul la replică tuturor persoanelor și/sau instituțiilor care sunt vizate în articol.
Câștigătorul titlului „Educatorul anului 2024” riscă să rămână fără premiu. Care este motivul?