Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Vadim Fotescu, critică inițiativa PAS în susținerea HoReCa: Au majorat TVA, iar acum fac populism

15 Apr. 2021, 11:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
15 Apr. 2021, 11:57 // Politica //  Petru Beregoi

Inițiativa PAS privind reducerea TVA pentru sectorul HoReCa reprezintă populism ieftin și vine în contradicție cu o decizie anterioară a deputaților aceleiași formațiuni politice. Asta în condițiile în care anume guvernul condus de Maia Sandu și exponenții săi din Parlament au votat pentru majorarea TVA pentru acest sector. Afirmațiile aparțin deputatului Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, care a mai precizat, în cadrul unui briefing de presă, că a înregistrat anterior un proiect similar, dar care nu a fost susținut de colegii săi din PAS.

Vadim Fotescu a atras atenția că inițiativa legislativă, înregistrată ieri de deputații PAS, Radu Marian și Dan Perciun, nu are aplicabilitate practică, în lipsa unui guvern plenipotențiar.

„Proiectul înregistrat ieri de PAS prevede reducerea TVA pentru sectorul HoReCa și anularea penalităților la întârzierea plăților și chiar subvenționarea salariilor. Parcă e o inițiativă frumoasă, dacă nu ar fi existat un „dar” – o asemenea lege nu poate fi adoptată fără avizul guvernului. Iar un guvern interimar nu este în drept să dea avize pe proiecte de legi. Așa că domnii din PAS fie că sunt analfabeți din punct de vedere juridic, ceea ce nu face față deputaților, fie recurg să promoveze populismul cras. Nu știu care dintre ele e mai gravă”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”.

Potrivit lui, „grija” PAS pentru sectorul HoReCa seamănă cu o bătaie de joc, în condițiile în care acești deputați s-au opus virulent învestirii unui guvern, dar mai ales din cauza că anume guvernul său a dispus anterior majorarea TVA pentru HoReCa, la solicitarea FMI.

„Vreau ca angajații din HoReCa să înțeleagă clar în primul rând că domnii din PAS, fiind în guvern, au majorat TVA. În rândul doi, ei nu au votat ulterior pentru micșorarea taxei. Și, an al treilea rând, inițiativa mea de reducere a TVA în perioada stării de urgență nu a fost susținută de deputații PAS în comisiile din Parlament. Iată de ce trebuie să le zic deputaților din PAS: rușine, domnilor, pentru populismul pe care îl faceți!”, a menționat Vadim Fotescu.

Deputatul a mai amintit că Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” au susținut mereu mediul de afaceri și încă în luna februarie au făcut mai multe propuneri pentru susținerea sectorului HoReCa, care a fost afectat cel mai puternic de pandemie.

„Vă amintesc că, acum două luni, noi am propus micșorarea TVA pentru acest sector de la 12% la 6%, pe durata stării de urgență. Această este o măsură extraordinară imediată care ar ajuta real sectorul și ar opri concedierea lucrătorilor și închiderea întreprinderilor”, a declarat Vadim Fotescu.

În context, el a precizat că deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova” se vor adresa Comisiei pentru Situații Excepționale pentru ca, în baza atribuțiilor pe care le deține în prezent, să decidă reducerea TVA și să amortizeze unele restricții pentru cafenele și restaurante, pe durata stării de urgență.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 15:20 // În Lume //  Elena Putregai

Ambasada Moldovei la Tel Aviv ar putea organiza curse de repatriere pentru moldovenii din Fâşia Gaza. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul ţării noastre în Israel, Gabriela Moraru, în cadrul emisiunii News Week de la Publika TV.

„Dacă va fi nevoie de organizarea unui charter, a unei rute de evacuare, noi vom fi în legătură cu autorităţile competente din Republica Moldova şi din statul Israel care ne vor ajuta să organizăm aceste rute. Deocamdată, astfel de solicitări nu există”, a declarat ambasadoarea Moldovei în Israel, Gabriela Moraru.

De când a început conflictul din Israel, au fost operate două zboruri din şi spre Moldova. Ultimul avion a plecat de la Chişinău spre Tel Aviv fără pasageri şi s-a întors plin cu moldoveni care au preferat să revină acasă.

Potrivit ambasadorului Moldovei în Israel, până acum, niciun concetățean nu a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Totuşi, moldovenii sunt îndemnaţi să rămână vigilenţi, să evite complet locurile aglomerate şi să se informeze despre cel mai apropiat adăpost în cazul unui atac cu rachete.

Potrivit datelor oficiale, în Israel locuiesc în jur de 16 mii de moldoveni.

Date despre numărul acestora din Fâşia Gaza nu există.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso