Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Vadim Fotescu, critică inițiativa PAS în susținerea HoReCa: Au majorat TVA, iar acum fac populism

15 Apr. 2021, 11:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
15 Apr. 2021, 11:57 // Politica //  Petru Beregoi

Inițiativa PAS privind reducerea TVA pentru sectorul HoReCa reprezintă populism ieftin și vine în contradicție cu o decizie anterioară a deputaților aceleiași formațiuni politice. Asta în condițiile în care anume guvernul condus de Maia Sandu și exponenții săi din Parlament au votat pentru majorarea TVA pentru acest sector. Afirmațiile aparțin deputatului Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, care a mai precizat, în cadrul unui briefing de presă, că a înregistrat anterior un proiect similar, dar care nu a fost susținut de colegii săi din PAS.

Vadim Fotescu a atras atenția că inițiativa legislativă, înregistrată ieri de deputații PAS, Radu Marian și Dan Perciun, nu are aplicabilitate practică, în lipsa unui guvern plenipotențiar.

„Proiectul înregistrat ieri de PAS prevede reducerea TVA pentru sectorul HoReCa și anularea penalităților la întârzierea plăților și chiar subvenționarea salariilor. Parcă e o inițiativă frumoasă, dacă nu ar fi existat un „dar” – o asemenea lege nu poate fi adoptată fără avizul guvernului. Iar un guvern interimar nu este în drept să dea avize pe proiecte de legi. Așa că domnii din PAS fie că sunt analfabeți din punct de vedere juridic, ceea ce nu face față deputaților, fie recurg să promoveze populismul cras. Nu știu care dintre ele e mai gravă”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”.

Potrivit lui, „grija” PAS pentru sectorul HoReCa seamănă cu o bătaie de joc, în condițiile în care acești deputați s-au opus virulent învestirii unui guvern, dar mai ales din cauza că anume guvernul său a dispus anterior majorarea TVA pentru HoReCa, la solicitarea FMI.

„Vreau ca angajații din HoReCa să înțeleagă clar în primul rând că domnii din PAS, fiind în guvern, au majorat TVA. În rândul doi, ei nu au votat ulterior pentru micșorarea taxei. Și, an al treilea rând, inițiativa mea de reducere a TVA în perioada stării de urgență nu a fost susținută de deputații PAS în comisiile din Parlament. Iată de ce trebuie să le zic deputaților din PAS: rușine, domnilor, pentru populismul pe care îl faceți!”, a menționat Vadim Fotescu.

Deputatul a mai amintit că Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” au susținut mereu mediul de afaceri și încă în luna februarie au făcut mai multe propuneri pentru susținerea sectorului HoReCa, care a fost afectat cel mai puternic de pandemie.

„Vă amintesc că, acum două luni, noi am propus micșorarea TVA pentru acest sector de la 12% la 6%, pe durata stării de urgență. Această este o măsură extraordinară imediată care ar ajuta real sectorul și ar opri concedierea lucrătorilor și închiderea întreprinderilor”, a declarat Vadim Fotescu.

În context, el a precizat că deputații Partidului „ȘOR” și ai Platformei „Pentru Moldova” se vor adresa Comisiei pentru Situații Excepționale pentru ca, în baza atribuțiilor pe care le deține în prezent, să decidă reducerea TVA și să amortizeze unele restricții pentru cafenele și restaurante, pe durata stării de urgență.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 17:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 17:17 // În Lume //  Realitatea.md

Sâmbătă, la împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, preşedintele rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război.

Vor fi reconstruite „şcoli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin.

Toate regiunile din Rusia acordă un „ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el.

„În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin în mesajul video.

Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi a oficializat anexarea regiunilor ocupate din Ucraina prin referendumuri considerate pe plan internaţional ca frauduloase şi nelegitime. La 30 septembrie 2022, Putin a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni ucrainene ocupate, pe care astfel le-a proclamat drept componente ale Federaţiei Ruse.

Sâmbătă, Putin a numit anexarea – nerecunoscută de majoritatea statelor lumii – „un eveniment istoric şi predestinat”. El le-a mulţumit locuitorilor din teritoriile ocupate, afirmând că hotărârea lor a întărit Rusia mai mult ca oricând. „Suntem un singur popor. Iar împreună vom trece peste toate, vom găsi un răspuns la toate problemele”.

Ucraina îşi continuă contraofensiva pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, inclusiv a peninsulei Crimeea, anexată în acelaşi mod de Rusia în 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la începutul războiului, Rusia nu controlează în întregime niciuna din cele patru regiuni anexate în 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală