Acordul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina spre Republica Moldova și Europa expiră la sfârșitul anului 2024 și ar putea să nu fie extins. O spune ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri. Potrivit diplomatului, un astfel de scenariu va afecta Republica Moldova, întrucât gazul rusesc nu va mai ajunge la Centrala de la Cuciurgan, care asigură la un preț redus o mare parte din necesarul de energie electrică destinată malului drept. În același timp, diplomatul se arată convins că autoritățile de la Chișinău vor identifica soluții pentru a asigura țara cu gaz și energie electrică, notează IPN.
Faptul că tranzitul gazului rusesc prin Ucraina ar putea fi stopat de la sfârșitul anului 2024, când expiră actualul contract cu Gazprom, a fost anunțat de ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko. Ambasadorul Republicii Moldova la Kiev confirmă că un astfel de scenariu este discutat tot mai des în Ucraina.
„Trebuie să ținem cont de faptul că Centrala de la Cuciurgan este alimentată cu gaz care vine din Federația Rusă. Se poate întâmpla ca tranzitul gazelor naturale din Rusia către Republica Moldova și Europa să fie stopat și contractul să nu fie extins de la sfârșitul anului 2024. Acum noi beneficiem de un tarif mai redus la electricitatea pe care o luăm de la Cuciurgan, dacă acordul de tranzit nu va fi extins, acest lucru va afecta Republica Moldova. Ministerul Energiei este cel care analizează diferite scenarii și sunt sigur că va asigura Republica Moldova și cu gaz și cu energie electrică”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri.
Potrivit diplomatului, autoritățile ucrainene a fost întrebate în repetate rânduri de ce acceptă tranzitul gazului rusesc pe teritoriul țării, iar răspunsul a fost că Kievul așteaptă expirarea contractelor dintre Gazprom și operatorii europeni.
„Sunt operatori din Europa care au contracte cu Gazprom de livrare a gazului, iar Ucraina este o țară care respectă realizarea acestor contracte și din aceste motive încă n-a stopat tranzitul de gaze naturale. Înțeleg că e un paradox. Mai ales că Ucraina cere ca toate statele care o susțin să întrerupă orice comunicare și orice cooperare economică cu Rusia, în același timp, acceptă tranzitul de gaz pe teritoriul său. Dar explicația lor este asta și, în plus, bănuiesc că și beneficiile financiare sunt mari”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina.
Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că dacă Ucraina nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, regiunea transnistreană nu va mai primi gaz de la Gazprom.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit oficialului, în cazul unui astfel de scenariu, Energocom va procura volume de gaz pentru tot teritoriul Republicii Moldova, iar cetățenii din stânga Nistrului vor achita același tarif la gaz ca și consumatorii din dreapta Nistrului.