Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Vești bune la Hîncești! Autoritățile intenționează să procure microbuze pentru transportul public

12 Mai 2021, 11:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
12 Mai 2021, 11:26 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noutăți bune pentru locuitorii orașului Hîncești. Autoritățile locale intenţionează să procure câteva microbuze care să circule zilnic în oraș, după ce de mai bine de o lună nu mai circulă transportul public.

Inițiativa vine după ce administratorul celor patru rute particulare: nr. 1, 2, 4 şi 5, şi-a sistat activitatea din motive financiare, scrie Info Curier Hâncești

Sursa precizează că patronul rutelor, Igor Bălţătescu, spune că, cel mai probabil, nu va mai relua activitatea, deoarece nu-şi acoperă nici pe departe cheltuielile suportate.

„Aproximativ cinci ani în urmă, ne-am început activitatea prin oraş cu patru rute: nr. 1, 2, 4 şi 5, pe perioada pandemiei, însă, au activat doar două rute, pe motiv că aveam pasageri mai puţini. Şi chiar dacă, pe anumite perioade am fost scutiţi de taxa locală, oricum nu ne acopeream cheltuielile suportate. De aceea, începând cu 9 aprilie, curent, ne-am sistat activitatea cu totul, nu cred să mai revenim, deoarece nu avem şoferi, pasageri, pe când cheltuielile de întreţinere sunt destul de mari.”

Vineri, în cadrul şedinţei Consiliului municipal, primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari, urmează să vină cu o propunere către consilierii locali, de a fi procurate șapte microbuze pentru inaugurarea serviciului de transport urban în municipiul Hânceşti.

„Acum câţiva ani, am mizat pe donaţia unor autobuze de mâna a doua din Polonia, dar conform legislaţiei nu a fost posibil. Apoi, ni s-a promis o donaţie de microbuze din or. Sinaia, oraş înfrăţit cu Hânceştiul, dar iarăşi, acordul încheiat verbal nu a avut sorţi de izbândă, legislaţia română nepermiţând donaţii de acest gen peste hotare. De aceea, acum, când transportatorul privat şi-a încheiat cu totul activitatea în municipiul Hânceşti, cred că unica soluţie este procurarea unor microbuze pentru a inaugura serviciul de transport urban”, a declarat Botnari.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 13:32
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 13:32 // Sci-tech //  Realitatea.md

Gigantul Microsoft a anunțat oficial, joi, Windows 11, următoarea versiune a sistemului său de operare desktop. Microsoft intenționează să lanseze Windows 11 pentru publicul larg până la sărbători, așa că probabil ne putem aștepta ca marele eveniment să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie.

Înainte de marea lansare pe piață, probabil că vom vedea o serie de beta-uri publice, începând de săptămâna viitoare. Va fi o actualizare gratuită pentru utilizatorii de Windows 10.

Windows 11 te va calma

Așa cum a menționat Panos Panay, directorul de produse Microsoft, ideea generală din spatele designului noii versiuni este să determine utilizatorii să simtă „un sentiment incredibil de calm”.

În același timp, echipa Windows a depus eforturi pentru ca noua versiune să fie și mai rapidă.

Actualizările Windows, de exemplu, ar trebui să fie cu 40% mai rapide, dar Panay a mai menționat că pornirea computerului și chiar navigarea ar trebui să se realizeze mult mai repede.

O caracteristică surpriză aici este că acum vei putea rula și aplicații Android pe Windows. Aceste aplicații vor părea a fi aplicații native care pot fi integrate, de exemplu, în bara de activități. Ele se vor regăsi în magazinul Microsoft reproiectat.

De asemenea, Microsoft promite o grafică mai bună datorită Auto HDR, o caracteristică care este deja disponibilă pe Xbox. Mii de jocuri, spune Microsoft, vor fi îmbunătățite automat cu Auto HDR pe Windows 11. În plus, compania susține că, datorită unui nou API de stocare în Windows 11, jocurile vor putea încărca rapid activele jocului fără a împiedica CPU ( dar va fi nevoie de un computer compatibil pentru a face acest lucru).

Așa cum era de așteptat, va exista și un nou magazin Microsoft, despre care Panay a spus că a fost construit de la bază, în special pentru a performa la capitolul viteză.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a spus că dorește ca dezvoltatorii să aibă posibilitatea de a-și construi propriile platforme pe Windows 11.

„Windows este scena pentru crearea lumii”, a spus el. „Cu această nouă versiune de Windows, dezlănțuim inovația și ingeniozitatea inerente fiecăruia dintre noi. […] Astăzi, lumea are nevoie de o platformă mai deschisă […] Windows este platforma în care se pot naște lucruri mai mari decât Windows – cum ar fi webul. Aceasta este aspirația noastră cu Windows 11″.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională