La o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Nicu Popescu a cerut o detensionare a situației din Europa și prevenirea ostilităților. Șeful Ministerului de Externe a scris despre acest lucru luni pe canalul său Telegram.
„Într-o conversație cu șeful Alianței Nord-Atlantice, am subliniat importanța detensionării situației în domeniul securității regionale, promovării dialogului, găsirii de soluții politice și prevenirii ostilităților în contextul actualei crize de securitate pe planul european. continent”, a spus Popescu.
Anterior, Nicu Popescu a spus că intenţionează să discute la Bruxelles priorităţile cooperării cu NATO. Pe agenda discuțiilor are programat să se întâlnească, de asemenea, cu secretarul general al Serviciului Extern al UE, Stefano Sannino, și cu alți oficiali.
Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Centrul de informare al alianței funcționează și la Chișinău, iar în decembrie 2017 a fost deschis un birou pentru relațiile cu NATO. Noile autorități ale țării sunt în favoarea intensificării cooperării cu blocul militar. După cum notează Popescu, neutralitatea Republicii Moldova nu ar trebui să împiedice cooperarea cu alte ţări în domeniul securităţii.
Recent, în țările occidentale, precum și la Kiev, au existat declarații despre o posibilă invazie rusă a Ucrainei. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a numit astfel de informații ca fiind goale și neîntemeiate escaladarea tensiunii. El a subliniat că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Totodată, Peskov nu a exclus posibilitatea unor provocări care să justifice astfel de declarații și a avertizat că încercările de a folosi forța pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei vor avea cele mai grave consecințe, scrie tass.ru.
În acest context, țările occidentale sporesc acordarea de asistență militară Kievului. În plus, Alianța Nord-Atlantică a lansat luni o declarație în care spune că NATO trimite forțe suplimentare în Europa de Est în legătură cu situația din jurul Ucrainei.
Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Nicolae Popescu a efectuat o vizită la Bruxelles în perioada 24-25 ianuarie pentru a se întâlni cu reprezentanții Uniunii Europene (UE) și NATO.
„Vom discuta despre prioritățile cooperării cu NATO, precum și despre chestiuni care vizează consolidarea dialogului politic cu UE. Am întâlniri programate cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, cu secretarul general al Serviciului Extern al UE, Stefano Sannino,” a scris Popescu pe Facebook. În cadrul vizitei el a avut întâlniri și cu alți oficiali și membri ai Parlamentului European.