Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

VIDEO „A deschis gura prea tare”! Baronul de la Soroca, despre violența în familie: „Soarta femeii este să rabde”

02 Aug. 2021, 08:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 08:17 // Societate //  Realitatea.md

Violența în familie nu este un motiv de divorț pentru cuplurile de etnie romă din Republica Moldova. Și nici înșelatul, doar numai din partea bărbatului. Mai mult decât atât, soția, dacă a fost bătută de soț, înseamnă că a deschis gura prea tare. Cel puțin asemenea păreri le-a exprimat baronul de la Soroca, Artur Cerari, într-un interviu recent pentru vloggerul rus Ilia Varlamov. Păreri care nu coincid cu niște declarații dintr-un spot social de acum câțiva ani.

„Soția trebuie să închidă gura, să nu vorbească mult. La voi vor egalitate de gen. Dacă sunt greșit, chiar dacă sunt baron, baronesă mă corectează. Soția este gâtul, bărbatul este capul. Acolo unde se întoarce gâtul, se întoarce și capul”, o declarație contradictorie a baronului Artur Cerari despre relația între soți.

– Dacă fata a înșelat bărbatul, atunci are loc divorț.

– Dar dacă bărbatul a înșelat?

– Nu-i nimic strașnic. Soția nu are voie, bărbatul tot nu are voie, dar are.

– Dacă o bate?

– Este violență.

– Divorț?

– Nu este un motiv de divorț. Înseamnă că ea a deschis gura prea tare. Înseamnă că și-a permis ceva ce lui i-a ars sufletul. A mers în zona interzisă și de aia a primit. Pentru pur și simplu nimeni nu te bate.

– Dacă ea îl bate?

– Unde ai văzut ca femeia să bată soțul… Ce fel de bărbat este?

– A deschis gura prea tare…

– … Nuu… una după ceafă se poate, dar nu toată viața. Soția trebuie să fie mai tăcută decât apa și nu mai vizibilă decât iarba.

Întrebat cum va reacționa dacă nepoata sa i se va plânge că a fost înșelată, acesta a răspuns în următorul fel: „Fato, dacă soțul tău nu te iubește, rabdă un pic. Rabdă, dar nu fă excesuri. Așa e soarta femeii – să rabde. Dacă va veni la mine și-mi va spune că așa și așa. Dacă nu va fi corectă, o voi alunga. El e corect. Te bate, nu te bate, acolo e destinul tău. Tu l-ai ales, cu el trăiește”.

Este de amintit că, în 2015, Arturi Cerari a vorbit într-un spot despre „bărbații susțin femeile” altceva.

„Cred că a trecut vremea aceea, când bărbatul bătea cu pumnu-n masă și lua decizia finală în șatră și în casă, iar pe umerii femeilor cădeau toate grijile ce țin de familie, casă și copii. Femeile rome trebuie să învețe și să-și construiască o carieră, iar noi, bărbații, trebuie să le susținem și să ne mândrim cu ele”.

În prezent, inegalitatea de gen este una dintre cele mai persistente încălcări ale drepturilor omului. „Bărbații susțin femeile” (HeForShe) este o mișcare de solidaritate ce angajează bărbați și băieți în calitate de susţinători, prin a rupe tăcerea și a-şi face auzită vocea în realizarea egalității de gen. Spotul de mai sus a vrut să spargă stereotipurile din spațiul domestic, fiind conceput de Programul ONU „Femeile în politică”, în parteneriat cu Atelierul „Sergiu Prodan PR & Publicitate”.

NOTA REDACȚIEI: Realitatea.md este împotriva violenței în familie și în general. Telefoanele de încredere, unde vă puteți adresa în cazul în care sunteți victimă, sunt aici. Accesați link-ul și nu răbdați!

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române