Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

VIDEO Acuzații grave în adresa fostului șef al ASP! Gavrilița: Am transmis dosarul Procuraturii Generale

03 Sept. 2021, 13:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Sept. 2021, 13:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noi detalii despre licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, anulată, ieri, de Agenția Servicii Publice.

Premierul țării, Natalia Gavrilița a declarat că achiziția este dubioasă și a fost organizată cu mai multe abateri.

„Am decis să transmitem raportul efectuat de către corpul de control al prim-ministrului către Procuratura Generală. E vorba de un dosar de cca 600 de pagini. În raport se conțin mai multe dovezi că această schemă este una de corupție, aici se conțin nume și dovezi. Am descoperit că statul are în prezent un contract activ cu o firmă din Lituania. Din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13.6 euro. Aceasta sumă nu merge în Lituania, dar la o firmă din Bulgaria cu doar câțiva angajați. În ultima zi de muncă, Vladislav Zara a autorizat un transfer de peste 1 mln de euro către aceasta firmă. Contractul a fost prelungit automat, fără să fi existat vreun tender”, a explicat premierul.

Noul șef al ASP, Mircea Eșanu a declarat că urmează să modifice tarifele la mai multe servicii pe care le prestează instituția, pentru a le reduce, iar unele, să le excludă.

„ Vom anunța în cel mai scurt timp o nouă licitație. Vom revedea în cel mai scurt timp tarifele pentru toate cele peste 260 de servicii ASP. Înmatricularea primei mașini se va ieftini, iar înregistrarea căsătoriei va din nou gratuită. Împreună cu vicepremierul pentru digitalizare ne propunem ca în cel mai scurt timp să digitalizăm mai multe servicii în beneficiul oamenilor”, a spus Eșanu.

Anterior, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a susținut o conferință de presă pentru a anunța că majorările înregistrate la serviciile prestate de către Agenție au fost operate conform legii, la fel ca și licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

După anunțul principal, Zara a făcut mai multe declarații cu privire la organizarea licitației. El a declarat că în luna iunie curent a fost invitat, de două ori, de către secretara Consiliului Suprem de Securitate (CSS), consiliera președintei în domeniul apărării și securității, Ana Revenco, la Președinție, unde potrivit lui, atât Revenco cât și consilierul pe probleme economice, Veaceslav Negruță, i-ar fi sugerat acestuia că agenția trebuie să anuleze licitația de aproximativ 500 milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie