Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0%
  • USD
    18.7918
    0%
  • RUB
    0.1836
    0%
  • RON
    3.8870
    0%
  • UAH
    0.4458
    0%

VIDEO „Au fost incluse 7 condiționalități”. Spînu, despre construcția liniei electrice Vulcănești–Chișinău. Care sunt

15 Nov. 2021, 15:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Nov. 2021, 15:11 // Politica //  Realitatea.md

Construcția liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău este proiectul care va oferi mai multă independență energetică Republici Moldova și va deschide accesul țării noastre la sistemul electric al Uniunii Europene. Lucrările care urmează a fi efectuate de compania indiană KEC International ar putea dura mai bine de trei ani, iar în acest sens vor fi alocate 27 milioane de euro de Banca Mondială.

Declarațiile au fost făcute de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu,  în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV.

„Construcția acestei linii va oferi Republicii Moldova mai multă independență prin crearea unei alternative de livrare a energiei electrice din spațiul european, mai exact din România… Prin acest proiect se va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică, vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. De asemenea, prin această linie electrică se vor putea livra aproximativ 600 MW de energie electrică. Pentru informație, consumul maxim al Republicii Moldova este de aproximativ 1 100 MW pe întreg teritoriul republicii, 800 pentru malul drept, 300 pentru malul stâng. Republica Moldova va deveni parte a unei pieți energetice competitive și sigure, atât la nivel național cât și la nivel regional european”, anunță ministrul Infrastructurii.

Spînu a precizat că inițial au fost depuse 10 oferte, însă în cele din urmă câștigătoare a fost desemnată compania indiană KEC International.

„Au fost depuse inițial 10 oferte. Inițial, cinci dintre ofertanți nu corespundeau criteriilor solicitate și au fost eliminați. Ulterior eliminate din concurs au fost alte două companii, la fel din același motiv. Câștigătoare a fost aleasă compania indiană. Conform cerințelor caietului de sarcini, KEG International a prezentat dovezi pentru buna executare a circa 24 contracte de construcție a liniilor de transport de energie electrică în diferite regiuni ale lumii, precum Dubai, Brazilia, Mexic, India, realizate după anul 2013. fost incluse în contractul cu KEC International, care țin de aspecte tehnice. La KEG au fost constatate unele mici abateri. În cele din urmă, devierile au fost considerate minore, iar singura soluție a fost introducerea în contract a 7 condiționalități care trebuie să fie respectate de KEG”, a mai spus Spînu.

Executarea condiționalităților și a proiectului va fi evaluată de o firmă de consultanță independentă angajată în acest scop iar odată la doi ani va fi făcută și o evaluare financiară a acestuia.

Iată cele 7 condiționalități:

  1. Acțiunea vântului asupra pilonilor va fi inclusă în calcule și greutatea pilonilor va fi conform cerințelor, specificațiilor tehnice la etapa de proiectare;
  2. Se va include componenta de pulsație care este de 1,5 conform normelor de amenajare a instalațiilor electrice nr.7 sau 1,6 conform unui soft PLS Tower; (au fost luate în calcul acele 3 mm de chiciură care ar putea fi pe linia aeriană, toate acestea fără costuri suplimentare care ar putea apărea în urma proiectării);
  3. Forța rezistentă a fundaților pentru pilonul de tip RNS 12 ar trebui să fie de 548 de kN, în loc de 515.25 kN ceea ce este prevăzut la moment în oferă fără majorarea de costuri;
  4. Fundațiile vor fi proiectate pentru înălțimea maximă de a pilonului de tip RNS;
  5. Proiectarea fundației va fi realizată în conformitate cu cerințele caietului de sarcini, inclusiv prin aplicarea factorului de siguranță 1.1 pentru sarcini, iar proiectarea acestora nu va avea nici un cost suplimentar;
  6. Ofertantul își va asigura oricare creștere a volumelor și dimensiunilor fundației pe baza forțelor finale care acționează asupra acestor fundații;
  7. Va furniza proiectul bazat pe bunele practici de construcție, de exemplu raportul dintre bază și adâncime, și în conformitate cu cerințele specificațiilor tehnice.

A participat la licitație și o companie din România, care însă a fost eliminată din concurs. Spînu a explicat și motivul.

„Au fost 10 oferte, una vine de la o companie din România. Motivul excluderii? Nu a prezentat un document conform cerințelor, e vorba de o garanție financiară… Dacă se prezintă un document greșit, care nu e ok, din start se exclude și nu mai pot fi făcute anumite modificări. La acest subiect am discutat și cu ambasadorul României la Chișinău, dar și cu alți demnitari, i-am anunțat: Îmi pare rău, dar asta este situația”, declară ministrul.

La selectarea companiei câștigătoare, Spînu a mai adăugat că nu a sesizat, până la această etapă, careva intervenții din partea vreunui jucător politic.

„Eu personal mă voi asigura ca lucrările să fie de calitate pe parcursul fiecărei etape de construcție a acestei linii. La minister cu colegii mei vom urmări cu foarte mare atenție implementarea acestui proiect și vom informa publicul periodic despre progrese”, a mai adăugat ministrul.

Contractul de construcție a liniei electrice aeriene a fost semnat la 12 noiembrie curent. Durata de implementare este de trei ani și patru luni de la data intrării în vigoare a contractului.

În prezent, Republica Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria. Conform datelor acestei centrale, 70% din producția de energie este livrată consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în timp ce în regiunea transnistreană livrează 24%.

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
18 Ian. 2025, 21:03
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Ian. 2025, 21:03 // Life //  Tatiana Rusnac

„Trebuie să-ți repet de o sută de ori?!”, „N-ai să reușești niciodată așa cum ești acum!” sau „De ce nu poți fi ca X?”. Poate că aceste expresii nu vă sunt străine. Mulți dintre părinți se pot surprinde spunând astfel de fraze copiilor în momente de nervi sau frustrare. Și, deși ele par inofensive sau „meritate” la momentul respectiv, adevărul este că ele pot lăsa răni adânci, greu de reparat.

Iată zece dintre cele mai utilizate fraze care pot răni sentimentele copiilor:

  1. „Numai prostii faci!”. Utilizarea cuvântului „numai” sugerează unui copil faptul că niciodată nu face ceea ce este bine/corect, descurajându-l să încerce activități noi de teama eșecului și a criticii.
  2. „Trebuie să-ți repet de o sută de ori?!” Această expresie transmite frustrare și nerăbdare, făcând copilul să se simtă incapabil sau nepriceput, ceea ce poate diminua motivația de a coopera.
  3. Nu mai plânge, ești bine”. Spunând asta, minimalizăm emoțiile copilului, făcându-l să se simtă rușinat pentru că își exprimă sentimentele și învățându-l să le reprime în loc să le gestioneze sănătos.
  4. „Nu mai fi atât de dramatic!”. Această expresie poate diminua importanța trăirilor copilului, sugerând că reacțiile sale sunt exagerate și că problemele sale nu merită atenție, ceea ce poate duce la sentimente de izolare.
  5. „De ce nu poți fi ca fratele/sora ta?” Compararea cu un frate sau o soră poate face copilul să se simtă inadecvat, generând gelozie și scăderea stimei de sine, deoarece simte că nu este suficient de bun așa cum este.
  6. „Am făcut totul pentru tine!” Această afirmație poate induce copilului un sentiment de vinovăție sau datorie, sugerând că nevoile sale sunt o povară și conducând la resentimente față de sine și față de părinte.
  7. „Aș fi preferat să nu te fi născut…” O astfel de afirmație este extrem de dureroasă și poate afecta profund sentimentul de valoare personală al copilului, făcându-l să se simtă nedorit și neiubit, cu efecte emoționale de durată.
  8. „Nu mânca asta, o să te îngrași!” Această remarcă poate conduce la probleme legate de imaginea corporală, învățând copilul să se teamă de mâncare în loc să înțeleagă alegerile sănătoase, ceea ce poate genera anxietate legată de alimentație.
  9. „Ai făcut bine, dar puteai mai bine”. Deși încurajarea îmbunătățirii este importantă, această afirmație poate fi percepută ca o critică, făcând copilul să simtă că eforturile sale nu sunt niciodată suficiente, afectându-i încrederea în sine.
  10. „Cât timp trăiești sub acoperișul meu, urmezi regulile mele!”. Deși stabilirea regulilor este esențială, această frază poate părea autoritară, făcând copilul să se simtă lipsit de putere și generând resentimente, în loc să promoveze cooperarea și înțelegerea în familie.

Ce putem face diferit?

  • Identificați sursa nervilor. Dacă ați avut o zi grea, luați-vă câteva momente de pauză înainte să reacționați. Încercați să nu descărcați frustrarea pe copil, care nu este cauza problemei.
  • Alegeți-vă cuvintele cu grijă. În loc de „Ești leneș!”, spuneți „Cum pot să te ajut să termini ceea ce ai de făcut?”. Este important să corectăm comportamentul, nu să criticăm persoana copilului.
  • Îmbrățișați greșeala ca oportunitate de învățare. Dacă ați spus ceva dur, nu vă fie teamă să recunoașteți greșeala. „Îmi pare rău că am spus asta. Nu am vrut să te rănesc. Mă simt stresat, dar asta nu e o scuză.” Acest model îi învață pe copii că și adulții greșesc și că își pot asuma responsabilitatea.
  • Practicați empatia. Puneți-vă în locul copilului. Cum v-ați fi simțit dacă cineva v-ar fi spus aceleași lucruri când erați mic? Această reflecție vă poate ajuta să ajustați tonul și mesajul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Schimbând felul în care ne adresăm copiilor, nu doar că le oferim un mediu mai sănătos emoțional, dar construim și o relație bazată pe încredere și respect reciproc. Un copil care se simte valorizat și ascultat va fi mai deschis să colaboreze și să-și împărtășească gândurile și sentimentele.

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală