Genunchii unui soldat nu tremură niciodată în fața unei ținte, de asta au dat dovadă militarii care slujesc, timp de șase luni, în Armata Națională a Republicii Moldova. Aproximativ 50 de soldați, care sunt antrenați în bază de contract sau în termen și își execută cu responsabilitate slujba la Bălți, au participat la trageri de luptă.
„La centrul de instruire a Brigăzii 1, Infanterie Motorizată, astăzi a avut loc un exercițiu tactic cu tragere de luptă, a subunităților de artirelie. Mai exact compania artileria anti-tanc MT12 și compania aruncătoare de bombe PM 120. Conform planului de lucru, acest tip de exercițiu are loc anual”, a declarat Grigore Balan, maior, comandant de batalion pentru tvn.md.
„La trageri este implicată compania aruncătoare de bombe din batalionul 11, Infanterie Motorizată, în număr de 30 de militari. Tragerile au fost executate la nivelul bine și foarte bine. Militarii sunt entuziasmați”, a adăugat Țurcan Dmitrie, maior, șef stat major, batalion 11, Infanterie Motorizată.
După ce au executat cu brio toate exercițiile, soldații au declarat că doar prin practică pot căpăta curajul și abilitățile de care are nevoie cu adevărat un militar.
„Aș vrea să vă spun că lucrul practic este ceva mai important ca gramatica. Am așteptat foarte mult acest exercițiu, am depus mult efort. Pentru noi este foarte important. Emoțiile sunt pozitive. Armata este școala bărbăției. Ne dezvoltăm cu armamentul, ca pe viitor să îți poți apăra patria”, a menționat Antoniuc Cristian, comandant de grupă, subunitatea artilerie.
„Nu este dificil, noi am mai practicat, timp de o săptămână toate aceste exerciții, nu am simțit frică”, a dezvăluit Evghenii Policov, conducător auto, unitatea artilerie.
Și femeile își au locul bine meritat printre militarii Armatei Naționale, Locotenentul Renata Aramă a spus că pentru a atinge rezultate frumoase, un soldat are nevoie de cât mai multe antrenamente practice.
„Nu este nicio diferență, ori o femeie, ori un bărbat execută aceeași funcție, tot aceleași normative, practic suntem toți egali. Pentru a obține calificativul foarte bine, TAIE, un soldat trebuie să fie antrenat și să aibă toate cele necesare pentru desfășurarea tragerii”, a precizat Renata Aramă, locotenent, Comandant de pluton Aruncătoare de bombe.
În acest an, priorităţile instituţiei de apărare se vor axa pe dezvoltarea capabilităților militare, creşterea capacităţii operaţionale, aplicarea programelor de modernizare precum şi intensificarea participării la exerciţii şi misiuni internaţionale de menţinere a păcii.
Exerciții tactice se desfășoară anual în toate centrele de instruire ale Armatei Naționale.