Ministrul Educației și Cercetării din Moldova, Dan Perciun, dă asigurări că profesorii din Chișinău vor primi salariile la timp. În cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 19 noiembrie, Perciun a precizat că a avut o întrevedere cu reprezentanții Primăriei Chișinău, la Ministerul Justiției, unde s-a pus în discuție realocarea unor resurse financiare pentru salarizarea cadrelor didactice.
„Angajații sistemului educațional vor primi salariile la timp, bani sunt, dar trebuie redistribuiți de la articolele unde există economii, pe energie, utilități, alimentare, alte servicii către salarizare. De exemplu, în anul curent, Primăria a planificat cheltuieli de 384 mln lei pentru energie și utilități, dar până în noiembrie a cheltuit doar 282 mln, rămânând doar pe acest articol de cheltuieli 164 mln lei necheltuiți, majoritatea cărora pot fi utilizați inclusiv pentru salarii.
Iar, din punctul nostru de vedere, lipsa de acțiune în acest sens reprezintă o acțiune întreprinsă cu rea-voință, în dorința de a crea artifical o criză în municipiul Chișinău.
În același timp, vreau să remarc că am avut astăzi o ședință cu reprezentanții Primăriei, la Ministerul Finațelor, la ora 11:00, împreună cu ministra Finanțelor. Discuția a fost, cred eu, una destul de constructivă, și avem o înțelegere că vineri ne revedem după ce și Primăria evaluează din punctul lor de vedere ce resursă pot realoca de pe alte articole de cheltuieli către salarizarea cadrelor didactice din bugetul total alocat pentru educație”, a conchis Perciun.
Dan Perciun a menționat că „Primăria trebuie să modifice anumite contracte”, iar ministerul este dispus să-i ajute pentru a grăbi lucrurile, iar profesorii să-și primească salariile.
„Deci, sunt niște aspecte birocratice care trebuie parcurse și pot fi parcurse în timpul rămas, dar necesită o mobilizare de efort și de resurse. Noi le-am comunicat și astăzi că avem toate deschiderea să îi ajutăm, să grăbim anumite aspecte care poate țin de Ministerul Finanțelor sau de trezorărie, sau de alte instituții ale statului, ca lucrul ăsta să fie posibil.
Am avut deschiderea din partea lor să revenim vineri la ora 08:00 la o discuție la Ministerul Finanțelor pentru ca să analizeze și ei ce pot redistribui din punctul lor de vedere și să vedem dacă după acest exercițiu mai este, în viziunea lor, necesar de a aloca resurse suplimentare.
(…) Apelul meu este un apel la responsabilitate, un apel la calm, un apel la colaborare și deschidere, pentru ca să putem în timp să facem acele modificări necesare ca problema să dispară și acele realocări care trebuie să întreprindem în Primăria Chișinău să fie realizate cu succes”, a mai adăugat ministrul Educației.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că vineri, 15 noiembrie, primarul Capitalei, Ion Ceban, a acuzat Guvernul de sabotaj. Edilul a declarat că deși salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale, municipalitatea ar fi primit cu 165 de milioane de lei mai puțin decât suma necesară pentru a plăti leafa cadrelor didactice.
În replică, ministrul Educației, Dan Perciun, l-a acuzat pe Ion Ceban că ar face declarații speculative. Dan Perciun a spus că, cadrele didactice își vor primi lefurile, iar la următoarea ședință de Guvern va fi rectificat bugetul, pentru a aloca resurse financiare suplimentare tuturor autorităților publice locale.
La scurt timp, au apărut noi replici între Primăria municipiului Chișinău și Guvern pe subiectul salariilor profesorilor din capitală. Edilul Ion Ceban acuza guvernarea că „se face „moartă în popușoi” și iese cu declarații aberante”. Mai exact, potrivit municipalității, suma de 39 de milioane de lei, anunțată de ministrul Dan Perciun, este insuficientă pentru a plăti lefurile angaților din educație, iar, conform legii, Guvernul trebuie să aloce 201 milioane.
Andrei Pavaloi, șeful-adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău a declarat că a rămas stupefiat de declarațiile ministrului Educației, Dan Perciun, care a spus că municipiul Chișinău va primi suma de 39 de milioane de lei, resurse suficiente pentru onorarea tuturor obligațiilor financiare până la sfârșitul anului curent.