Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Bolocan de la „Lumina” a prins 2 deputați PCRM în stradă. „Nu v-am dat acordul atâția ani să îngenuncheați țara”

24 Iul. 2021, 11:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 11:46 // Politica //  Realitatea.md

Andrei Bolocan, fondatorul emisiunii cu umor „Lumina, stabilit de mai mulți ani în Canada, de câteva zile se află la Chișinău, împreună cu soția sa, cunoscuta fostă jurnalistă Nata Albot. Acum o zi, a prins pe stradă doi deputați comuniști cu care a încercat să facă un dialog. Este vorba despre Constantin Starîș și Oleg Reidman.

Primul pe care l-a întâlnit Andrei Bolocan a fost Constantin Starîș, care a obținut un nou mandat de deputat în Parlamentul care urmează să fie constituit după alegerile din 11 iulie 2021. Este comunist, dar a candidat în bloc, împreună cu socialiștii – BECS.

„Cum să nu te bucuri? Credeai că mortăciunile nu mai intră în Parlament, dar ei intră în Parlament. Felicitări, Constantin! Ai intrat în Parlament! Constantin, întoarceți fața să te vadă poporul. … Constantin s-a rușinat, emoționat fiind că a recâștigat un mandat după atâția ani de pauză”, a zis ironic Andrei Bolocan.

Mai târziu, a dat și de Oleg Reidan, la fel membru PCRM. De data aceasta, i-a reușit să schimbe câteva fraze.

„Atâția deputați, atâția politicieni pe metru pătrat. Domnul Reidman, felicitări. Cum vă simțiți după ce ați recâștigat un mandat în urma unei pauze?
– Obișnuit.
– Cum adică ca de obicei? Nu este o mândrie, ați avut o pauză de mandat de deputat? Acum, nu se urcă în regiune pieptului un pic de griș?
– Eu nu mi-am dat acordul să discut cu dvs. Așa-i?
– Dar eu nu v-am dat acordul atâția ani să îngenuncheați țara asta. De-alde dumneata, de-alde Voronin, de-alde tot neamul ăsta care s-a îmbogățit. Ca niște moașe ați avut grijă să creșteți Plahotniuci. Noi din suflet vă mulțumim. Oamenii care vor vedea video-ul se vor alătura în comentarii și o să vă dorească numai bine
– Merci”.

Amintim că BECS a obținut, în urma alegerilor parlamentare anticipate, 32 de mandate în viitorul Parlament, dintre care doar 10 sunt comuniști. Pe lângă Constantin Starîș și Oleg Reidman, au intrat: Vladimir Voronin; Elena Bodnarenco; Veaceslav Nigai; Valeriu Muduc; Inga Sibova; Diana Caraman; Svetlana Căpățină și Nicolai Rusol.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române