Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

BECS-ul, împărțit în două. Dodon „l-a amăgit” pe Voronin. PSRM are mai mulți deputați decât PCRM

23 Iul. 2021, 15:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Iul. 2021, 15:21 // Politica //  Petru Beregoi

După ce Curtea Constituțională a validat astăzi mandatele deputaților aleși în cadrul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie și a confirmat legalitatea alegerilor, cele trei fracțiuni parlamentare își pregătesc deputații de ceremonia de învestire în funcție. Dacă la PAS și Partidul Șor este clară lista deputaților, atunci la Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) lista deputaților este mixtă, compusă din foști candidați PCRM și PSRM.

Astfel, am analizat profilul celor 32 de parlamentari cu mandat validat deja ai BECS pentru a separa comuniștii de socialiști.

Prin urmare, socialiștii se pare că „au amăgit” comuniștii, întrucât au mai mulți deputați. PSRM are 22 de deputați aleși, iar PCRM doar 10 parlamentari.

Deputații PSRM:

 1. Igor Dodon
 2. Zinaida Greceanîi
 3. Vlad Batrîncea
 4. Bogdad Țîrdea
 5. Alla Dolință
 6. Alla Pilipețcaia
 7. Alexandr Suhodolski
 8. Eduard Smirnov
 9. Corneliu Furculiță
 10. Irina Lozovan
 11. Tatiana Cunețchi
 12. Fiodor Gagauz
 13. Adela Răileanu
 14. Alla Darovannaia
 15. Vasile Bolea
 16. Vladimir Odnostalco
 17. Petru Burduja
 18. Radu Mudreac
 19. Chiril Tatarlî
 20. Elena Beleacova
 21. Grigore Novac
 22. Ivanna Koksal

Deputații PCRM:

 1. Vladimir Voronin
 2. Oleg Reidman
 3. Elena Bodnarenco
 4. Constantin Starîș
 5. Veaceslav Nigai
 6. Valeriu Muduc
 7. Inga Sibova
 8. Diana Caraman
 9. Svetlana Căpățină
 10. Nicolai Rusol

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române