Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Încep vremuri bune?! Alegerile parlamentare, validate de Curtea Constituțională. „Ștafeta” o preia Maia Sandu

23 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
23 Iul. 2021, 12:04 // Alegeri //  Petru Beregoi

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent au fost validate astăzi de către Curtea Constituțională (CCM). Astfel, urmează următorul pas pentru începerea activității noului Parlament validat – ceremonia de învestire în funcție a deputaților, ședință pe care trebuie să o convoace președinta țării, Maia Sandu, cel târziu pe 10 august.

Hotărârea de astăzi a magistraților CCM se va remite Parlamentului și Comisiei Electorale Centrale, care include lista deputaților aleși, lista candidaților supleanți și textul validării alegerilor.

Decizia Înaltei Curți de astăzi este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Atât Comisia Electorală Centrală, cât Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Șor au solicitat CCM să valideze alegerile.

Amintim că, în noul Parlament validat de legislatura a XI, majoritatea îi aparține Partidului Acțiune și Solidaritate, care are 63 de deputați, urmat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 32 de deputați și Partidul Șor cu 6 deputați, printre care și Ilan Șor, care este fugar de mai bine de doi ani și nu vine în țară, întrucât ar urma să fie arestat.

Despre cum s-a ajuns ca în jumătate de an în Moldova să fie dizolvat Parlamentul de legislatura a X și organizarea alegerilor anticipate citiți mai jos.

Scurt istoric. Cum am ajuns la alegeri parlamentare anticipate și rolul Maiei Sandu în acest proces

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române