Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

(VIDEO) Chirtoacă „dă pe spate” completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău. A cerut recuzarea lor

10 Iun. 2021, 15:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
10 Iun. 2021, 15:20 // Politica //  Tatiana Rusnac

UPDATE 17:06: Cererea lui Chirtoacă a fost respinsă, după ce noul complet de magistrați a ascultat motivele candidatului AUR.

Astfel, cazul CEC va fi examinat în continuare de completul vechi de magistrați. Este vorba de judecătorii Muruiană, Minciună și Palanciuc.

Ședință fără sfârșit! Dorin Chirtoacă, membrul Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a depus un demers la Curtea de Apel Chișinău în care a cerut recuzarea întregului complet al Curții care examinează contestațiile depuse în contextul deciziei CEC cu privire la secțiile de votare din străinătate.

Mai exact, Chirtoacă susține că nu are încredere în magistrații care examinează demersurile depuse de mai mulți concurenți electorali privind anularea deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea a 146 de secții de votare în diasporă.

„Considerăm instant că examinarea acestei hotărâri care vizează dreptul la vot a sutelor de mii de cetățeni care au plecat peste hotare nu de bună voie, ci de nevoie, va fi pur și simplu compromis de către acest complet al instanței de judecată. Solicităm un alt complet de judecată”, a spus Chirtoacă.

În cele din urmă, s-a anunțat o pauză pentru o perioadă nedeterminată.

Amintim că, astăzi, Curtea de Apel Chișinău examinează contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali cu privire la modificarea deciziei din 5 iunie a Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare în diasporă la scrutinul din 11 iulie.

Contestațiile au fost depuse de PAS, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Platforma „DA”, AUR și PUN, după ce CEC a decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate.

Ulterior, membrii CEC și-au revizuit hotărârea și au suplimentat numărul secțiilor cu încă 7 unități.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 11:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 11:16 // Economie //  Petru Beregoi

Candidata la funcția de deputată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, pe lista Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, constată că, scumpirile repetate din anul acesta la carburanți au fost influențate, în primul rând, de scumpirea petrolului la bursele internaționale, ia în al doilea rând, de majorarea accizelor care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie curent, precum și majorarea salariului minim pe economie cu 5.8%, care a însemnat necesitatea majorării salariilor și, implicit, a creșterii componenței de costuri operaționale și de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA cu 4% în.

„Cu certitudine, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, piața produselor petroliere va funcționa conform principiilor unei economii de piață. Mai mult, sper ca ANRE va propune o metodologie privind stabilirea marjei comerciale într-un mod deschis, transparent discutată cu operatorii de pe piață și experții din industria petrloieră. Din considerentele expuse mai sus, reacția unor actori politici și funcționari de stat, privitor la scumpirea carburanților, este ajustată la scopurile electorale, aruncând fumigene în ochii cetățenilor Republicii Moldova”, a scris recent Durleșteanu pe Facebook.

Drept exemplu, Durleșteanu a informat despre cotațiile de la bursele internaționale a carburanților, argumentând că, după o perioadă de stagnare din cauza pandemiei, majoritatea produselor, inclusiv cele petroliere au început să se scumpească la nivel internațional.

„Pe parcursului anului 2020-2021, când  în  condiții de pandemie, majoritatea țărilor treceau prin prima experiență de lockdown, cotațiile prețurilor la petrol pe bursele internaționale ne informau despre reducerea semnificativă a acestora, iar, uneori, și despre un preț negativ. Această cădere bruscă a cotațiilor a fost generată de scăderea cererii la petrol, dar și de faptul că organizația OPEC a decis scăderea producției și procesarea țițeiului în rafinării la o pondere de 70% din capacitate. Din decembrie 2020 și până în martie 2021, asistăm cu toții la o adevărată avalanșă de episoade de scumpiri. La începutul lui noiembrie 2020, cotația medie constituia circa 40-42 dolari SUA per baril. La 1 ianuarie 2021 ea trecuse de 50 dolari, la 10 februarie ea a trecut de 60 dolari, la începutul lunii martie ea a trecut de 65 dolari și în prezent încă se menține la peste 60 dolari. Asta înseamnă o creștere de +50% față de noiembrie a primei componente din prețul final de la pompă, cea care constituie prețul plătit efectiv pentru petrolul importat. Această creștere a cotațiilor a fost datorată relaxărilor începute după pandemie și reluării circulației si zborurilor”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Precizăm că, de la începutul anului curent, prețurile la carburanți s-au mărit de aproximativ zece ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției