Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Curtea de Apel i-a dat dreptate CEC-ului în privința secțiilor deschise în Transnistria. Două partide merg la CSJ

10 Iun. 2021, 11:54
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
10 Iun. 2021, 11:54 // Alegeri //  Petru Beregoi

Platforma DA și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) vor contesta la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel, prin care a declarat ca inadmisibilă sesizarea privind hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide secții de votare în regiunea Transnistreană.

În acest context, Platforma DA va cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat această cauză.

La rândul ei, Alianța pentru Unirea Românilor afirmă că, în urma informațiilor puse la dispoziție, inclusiv în spațiul public, de către reprezentanții SIS și MAI, „nu se îndeplinesc condițiile legale pentru un vot liber, democratic și corect” în regiunea transnistreană, care se află temporar în afara controlului autorităților de la Chișinău.

„Experiența anterioară arată că prin intermediul acestor secții se fraudează major alegerile, motiv pentru care Alianța pentru Unirea Românilor solicită ca votul cetățenilor din regiunea transnistreană să se realizeze în secții de votare deschise special în restul Republicii Moldova și unde autoritățile pot exercita controlul necesar”, se arată într-un comunicat de presă al AUR.

Amintim că, săptămâna trecută, CEC a decis să deschidă trei secții de vot, una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari, două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o notă critică la adresa acestei decizii a CEC, precizând că, există riscul apariției unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.

Precizăm că, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului Comisia Electorală Centrală a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

 

 

Realitatea Live22 Iun. 2021, 06:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 06:37 // În Lume //  Cristina Vlah

Laurel Hubbard va fi primul sportiv transgender, care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, informează Realitatea.md.  Potrivit sursei BBC,  sportiva este originară din Noua Zeelandă și decizia de participare a fost lansată cu multe controverse.

Inițial Laurel a fost inclusă în echipa masculină de weightlifting, dar ulterior organizatorii au modificat criteriile de calificare. Astfel, ea va putea concura cu femeile la ridicare de greutăți.

„Sunt foarte recunoscătoare pentru amabilitatea și suportul, pe care mi l-au oferit atât de mulți oameni din Noua Zeelandă”, spunea Laurel Hubbard, într-o declarație oficială.

Decizia a fost criticată de unii concurenți, pentru că Laurel utilizase testosteron, pentru a-și mări masa musculară. Competitoarele sale consideră că acest lucru le dezavantajează și spun că este nedrept față de multe femei.