Pe timpuri, morile reprezentau locuri aproape sacre pentru oameni, întrucât ofereau unul dintre cele mai importante lucruri – făina din care se pregătea pâinea cea de toate zilele. În prezent, în Republica Moldova au mai rămas doar nouă mori cu aburi. Două dintre acestea se află în orașul Chișinău, ambele edificii riscând să dispară pentru totdeauna. Mai exact, este vorba de moara de pe strada Șipotelor 2 și vestita Moară Roșie, de pe strada cu același nume. Despre trista ei istorie vom vorbi într-o nouă ediție a proiectului „Chișinăul Turistic”.
„Primii proprietari ai acestei mori au fost consilierii Gudevici și Levinski. Inițial, a fost construită din lemn. În anul 1874, ea trece în proprietarea lui Levenzon și de atunci se numea moara Levinson. În 1901 a avut loc un mare incendiu. Tot ce era din lemn a ars, iar Levenzon a hotărât să o reconstruiască”, explică ghidul Iurie Dodiță.
Negustorul Abram Levenzon a decis să mai adauge încă un etaj și o mansardă, ambele din cărămidă roșie, de unde provine și denumirea „Moara Roșie”. Au fost aduse utilaje din Germania, iar moara a devenit cunoscută în tot Chișinăul.
„Moara roșie era construită pentru a face în primul rând făină, din diferite cereale. Era una dintre primile mori cu abur din orașul Chișinău. A activat până în anul 1950, după care a fost folosită în calitate de depozit”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ulterior, moara a ajuns într-o stare deplorabilă. Dacă în 2013 încă mai arăta prezentabil, acum, moara se macină încetul cu încetul și riscă să dispară pentru totdeauna.
Pe această cale, Iurie Dodiță a făcut apel către președintele Franței și României – state unde morile de vânt și cele de apă au devenit atracții turistice și sunt apărate de stat, rugându-i să intervină pentru a contribui la restaurarea Morii Roșii din Chișinău, care se năruie văzând cu ochii
„Domnule Iohannis, vă mulțumim din suflet pentru ceea ce ați făcut pentru Moldova, pentru restaurarea monumentelor istorice. Știu că ați fost primar la Sibiu, lângă care sea află un sat foarte frumos, cu multe mori de apă și vânt. Avem aici un monument istoric, care de zeci de ani nu poate fi restabilit. Vă vom fi extraordinar de recunoscători dacă ne veți putea ajuta”, a menționat ghidul.
În continuare, vă invităm să vizionați emisiunea integrală.
Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.