Povestea orașului Chișinău a început acum aproape 600 de ani. Deși au rămas puține la număr, în Capitală mai există și astăzi clădiri istorice, care, în mod miraculos, au fost cruțate de timp, războaie și regimuri politice. Într-o nouă ediție a proiectului „Chișinăul Turistic”, vă invităm să descoperiți cel mai vechi edificiu din oraș – biserica „Acoperămîntul Maicii Domnului”, zidită în anul 1752, care astăzi aparține Comunității ortodoxe de Stil Vechi.
„Biserica aceasta mai este numită biserica Măzărache. De ce o numim așa? Din cauză că omul care a finanțat construcția acestei biserici a fost Vasile Măzărachi. El era un administrator, ocupa un post înalt – era jitnicer, visternic. Pe la anul 1750, pe numele lui a fost scrisă o plângere. Legenda spune că plângerea a ajuns la Tighina, unde era administrarea turcă, și atunci el a fost chemat la cetate, ca să ofere răspuns. Măzărachi a spus că dacă va scăpa viu – atunci el va construi o biserică”, povestește ghidul Iurie Dodiță.
Potrivit legendei, întorcându-se de la Tighina viu și nevătămat, întrucât a dat cuvânt în fața lui Dumnezeu, Vasile Măzărachi a construit această biserică
„Pe aceste locuri s-au făcut săpături arheologice. S-a găsit o cetate dacică, precum și morminte foarte vechi”, precizează Iurie Dodiță.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În anul 1955, printr-un gest aproape fantastic, autorităţile sovietice au cedat biserica credincioșilor ortodocși de rit vechi (lipovenilor) în schimbul catedralei lor, care fusese demolată în timpul construcţiei bulevardului Tineretului – astăzi, bulevardul Grigore Vieru.
„Această biserică a fost una dintre puținele care funcționau pe acele timpuri. Pe timpul când se răspândise ateismul, în Moldova rămăsese o singură mănăstire – Japca. Aici se află și icoane din secolul al XVIII-lea, inclusiv icoana Sânul lui Avraam”, a mai spus ghidul.
În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral și să aflați cum au reușit rușii lipoveni din Chișinău să mențină existența și buna funcționare a bisericii, în pofida tuturor dificultăților.
Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.