Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Cinci milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Aleșii care au boicotat ședința Consiliului Raional Sîngerei

26 Nov. 2021, 19:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 19:29 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Fracțiunea socaliștilor, comuniștii, democrații, dar și aleșii locali din partea partidului ȘOR au boicotat ședința Consiliului Raional Sîngerei. În consecință niciun proiect de pe ordinea de zi nu a putut fi supus votului. Astfel, 5 milioane de lei, care urmau să îmbunătățească condițiile în mai multe instituții publice din raion s-au dus pe apa sâmbetei, scrie TVN.md

OLEG CERNEI, consilier raional: „Eu am venit aici și sunt prezent din considerentul că este interesul să alocăm mijloace financiare pentru instuțiile publice. Moftul politic este moft politic. Măi oameni buni, noi ne jucăm de-a țurca aici?”

Președintele raionului Sîngerei, Grigore Corcodel, a declarant că deficitul bugetar al raionului este de 16 milioane de lei, iar proiectele care au fost incluse pe ordinea de zi ar fi fost un colac de salvare pentru instituțiile publice din Sîngerei.

GRIGORE CORCODEL, președintele raionului Sîngerei:  „Noi avem un deficit bugetar la instituțiile de învățământ și la salarii, respectiv avem și niște carențe la unele instituții vis-a-vis de starea acestor edificii și am încercat să identificăm surse financiare cu care să acoperim o parte a deficitului. Acesta este de peste 16 milioane de lei. Respectiv au fost alocați cinci milioane de lei. Noi am încercat astăzi să distribuim acești bani în mod de urgență ca să reușim până la finele anului, până pe data de 24-25, atât cât trezorăriile acceptă să fie acești bani valorificați. În urma boicotului pe care îl avem, riscăm ca banii să nu ajungă în instituții.”

Vice-președintele raionului, Tudor Tutunaru, a spus că din cauza boicotului, sistemul medical a pierdut trei proiecte foarte importante.

TUDOR TUTUNARU, vice-președintele raionului Sîngerei: „Pentru medicină era prevăzut un proiect în domeniul contracarării  bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul, cardiovasculare. Spitalul Raional a pierdut acordul de instalare a panourilor fotovoltaice pe clădiri, pentru a avea energie mai ieftină. Peste șase ani aceste panouri revin în gestiunea spitalului, iar puterea panourilor vor regenera energie gratis. Trebuia să aprobăm vreo 28 de asistenți sociali personali, acești asistenți au grijă de persoanele țintuite la pat.”

Vasile Luca, unul dintre consilierii raional care nu s-au prezentat la ședința extraordinară, a declarat prin telefon că a ales această cale pentru că pe ordinea de zi nu au fost incluse anumite întrebări pe care și le dorea fracțiunea socialiștilor, cea care deține majoritatea.

VASILE LUCA, consilier raional: „Ce-i care nu sunt cu noi, sunt împotriva noastră și trebuie de…Am vrut să fie inclusă întrebarea pe care noi am votat-o la ședința precedentă, schimbarea organigramei, revenirea de la trei vicepreședinți la doi, de a repune în funcție directorul spitalului, care deja a câștigat instanțele de judecată, a pune în funcție directorul Incubatorului de Afaceri care deja are câștigată instanța de judecată. Mâine arde, azi trebuie să votăm. Noi am avut timp suficient pentru a rezolva întrebările, noi special întindem, special facem într-așa mod numai nu cum le trebuie.”

Din raionul Sîngerei fac parte 2 orașe, 24 de comune și 44 de sate.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală