Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

VIDEO Cu impact emoțional. Sandu către cetățeni și politicieni: Nu poți construi fericire pe nefericirea vecinului

26 Iul. 2021, 15:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
26 Iul. 2021, 15:04 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu a venit cu un mesaj emoțional și motivațional pentru cetățeni, inclusiv pentru tinerii din Republica Moldova în timpul învestirii Parlamentului de legislatura a XI, îndemnându-i să se implice și să participe în procesul de modernizare a țării.

Îndemnul șefei statului a fost făcut în contextul în care urmează să înceapă „o amplă perioadă de reformare a instituțiilor statului și a vieții sociale în țară”.

„Pentru a ajunge într-o perioadă bună pentru țara noastră, avem nevoie de schimbări, făcute cu cap și cu mult curaj. Și nu e vorba doar de reformele pe care să le facă instituțiile statului, despre care am vorbit mai sus. E vorba de o transformare profundă, socială, la care trebuie să participăm cu toții, fiecare cetățean, pentru a trăi în țara noastră în siguranță, stabilitate, bunăstare și respect. Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetățeanului, de a ne pune țara în ordine și de a o orienta către Europa. Această transformare iese din albia de responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului sau a statului în general. Aici contează implicarea fiecăruia dintre noi”, a spus Sandu.

De asemenea, președinta a precizat că avem nevoie de schimbarea modelelor pentru generațiile care vin.

„Așa zisa elită politică și economică a oferit ani la rând exemple dăunătoare pentru tânăra generație – posibilitatea îmbogățirii rapide, din contul altora, fără limite morale și fără respect față de lege și comunitatea în care trăiesc. Pornind de la aceste modele strâmbe, unii tineri ajung să creadă că succesul e adus de ignorarea legii, corupție, cumătrism, delapidare și furt. Ei cred că un gard înalt, o mașină scumpă, un palat luxos te pot păzi de relele acestei lumi. E timpul să le arătăm acestor tineri, să arătăm tuturor că alte realizări contează. Că nu poți construi fericire pe nefericirea vecinului. Că nu poți fi fericit într-o țară de oameni nefericiți. Că munca și inovarea se răsplătesc, iar abuzurile sunt pedepsite. Vreau să cerem mai mult de la politicieni, dar să cerem mai mult și de la noi. Cu muncă, educație, onestitate, implicare, grijă și respect pentru cei de lângă noi, ajungem departe și putem fiecare avea o viață bună în țara noastră”, a continua Maia Sandu.

Șefa statului a notat că societatea noastră a fost divizată și este timpul ca politicienii să învețe mai mult de la cetățeni și să vadă că aceștia, în esență, își doresc aceleași lucruri.

„Chiar dacă avem puncte de vedere diferite pe multe subiecte, sunt lucruri care ne unesc. Vrem cu toții sănătate. Vrem să avem surse de venit suficiente pentru a ne asigura un trai bun. Vrem să ne realizăm năzuințele și să ne putem pune în valoare talentele. Vrem să ne simțim liberi. Și chiar dacă ne imaginăm căi diferite pentru a ajunge acolo, vă asigur – o putem face, împreună. Putem avea convingeri ideologice diferite. Dacă agreăm principiile de bază după care trebuie să funcționeze lucrurile în țara noastră, putem merge împreună înainte. Dacă nu ne vom schimba comportamentul, vom lăsa generațiilor următoare o țară săracă, fără tineri, fără apă potabilă, fără păduri, fără soluri fertile și fără nicio influență sau valoare pentru glob. Nu cred că este cineva în această sală care își dorește un asemenea viitor. Pentru a schimba aceste lucruri, trebuie să acționăm”, a mai adăugat oficiala.

Referitor la aportul tinerilor în actul de reformare a cetățenilor, Maia Sadu a menționat că este unul crucial, iar acest lucru îl pot realiza împreună cu guvernarea și voința politică, care trebuie promovată pe larg.

„Vreau ca tinerii noștri să prețuiască munca, modestia, grija față de comunitate și mediu, respectul față de lege și lucrul în echipă. Vom începe această transformare în Parlament și instituțiile statului, dar ea trebuie să aibă loc în fiecare comunitate, în fiecare școală, universitate și organizație. Avem nevoie de implicarea fiecărui cetățean, a fiecărei familii. Fac apel la toți oamenii inimoși din Republica Moldova, oameni care nu pot sta cu mâinile în sân în fața primejdiei și provocărilor, să se implice. Doar cu ajutorul vostru, cu participarea fiecăruia dintre voi, putem transforma aspirațiile noastre în schimbări reale. Implicarea, energia și competența voastră sunt mai necesare decât oricând. Pentru Moldova pe care ne-o dorim, avem nevoie de fiecare. Țara noastră are nevoie de o transformare politică și administrativă, dar mai ales de o transformare profundă morală. Pentru a fi pregătiți pentru provocările viitorului, trebuie să lucrăm împreună, să avem încredere unii în alții, să avem încredere în instituțiile și liderii noștri, să știm să cedăm de la noi pentru binele comun. Țara aceasta este doar a noastră și ea arată așa cum o facem noi. Vreau să ne asumăm această mare responsabilitate, să gestionăm responsabil Republica Moldova – să avem grijă unii de alții, să avem grijă de acest pământ și să educăm noua generație în spiritul responsabilității sociale”, a conchis Sandu.

Discursul integral al Maiei Sandu rostit la tribuna Parlamentului îl puteți găsi aici.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 11:51 // Societate //  Valentina Buză

A denunțat „furtul” propriei mașini, iar acum riscă pedeapsă penală. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 35 de ani, la data de 8 octombrie a sesizat poliția comunicând că pe parcursul nopții i-a fost răpit automobilul de model „Toyota Prius”,  ce era parcat în curtea blocului de locuit amplasat pe bd. Traian.

Mai mult, el a declarat că prejudiciul cauzat constituie 200 000 lei. Urmare a măsurilor speciale de investigație, a fost depistat „făptașul”.

„În cadrul acțiunilor desfășurate de către forțele de ordine și analizării imaginilor video ridicate de pe camerele de supraveghere s-a constatat că mijlocul de transport a fost luat de la locul parcării chiar de către bărbat. Ulterior, fiind audiat, bărbatul și-a recunoscut vina”.

Individul a declarat că a mers în ospeție, după care a uitat unde a parcat automobilul.

În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru „Denunţarea falsă sau plîngerea falsă”, care conform legislației se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

„Poliția face apel către cetățeni, să nu recurgă la așa gesturi și să ducă organele de drept în eroare, deoarece acțiunile date se pedepsesc penal”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie