Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

VIDEO Dosarul „Grupul Petrenco”: Judecătorii și procurorii care au fabricat dosarul politic să achite compensația

17 Sept. 2021, 12:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Sept. 2021, 12:36 // Politica //  Tatiana Rusnac

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului prin care a dat dreptate grupului Petrenco, recunoscut vinovat de instanța de judecată de la Chișinău de organizarea dezordinilor în masă în timpul unui protest din fața Procuraturii Generale, în toamna anului 2015, este una corectă, întârziată, însă în același timp dură față de Republica Moldova.

Declarația aparține lui Grigore Petrenco, expusă într-o conferință de presă.

Petrenco susține că scuzele PG sunt întârziate, iar cei care au fabricat dosarul trebuie să fie anunțați public și pedepsiți.

„Suntem mulțumiți de această hotărâre a CtEDO, este una dură față de Republica Moldova… Colegii mei au pregătit lista persoanelor, procurorilor, și nu doar, care au fabricat acest dosar politic… Ne vom adresa la Procuratură, evident, ca să fie investigate acțiunile procurorilor, și nu doar. Să fie lipsiți de dreptul de a mai activa în sistem”, a declarat Petrenco.

La conferință a participat și activistul Pavel Grigorciuc, unul din membrii Grupului Petrenco. Acesta spune că în jur de 30 de persoane, procurori și judecători, trebuie să achite din propriul buzunar compensația anunțată de CtEDO, ci nu statul.

„Judecătorii și procurorii implicați în acest dosar politic nu mai trebuie să activeze în sistem. Mă adresez autorităților, trebuie de luat măsuri, inclusiv în cazul altor dosare, dosare care vin de pe timpurile lui Plahotniuc. Judecătorii și procurorii care au fabricat dosarul să achite compensația nouă, nu statul. Au fost implicați peste 50 de oameni din cadrul Poliției Naționale. Nu mai vorbim despre implicarea lui Alexandru Pînzari, Gheorghe Cavcaliuc, Dorin Damir, și etc., oameni care au slujit lui Plahotniuc”, a declarat Grigorciuc.

Amintim că astăzi, printr-un comunicat de presă, PG a adus scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă și că procurorul va renunța astăzi oficial la acuzațiile aduse acestora.

Grigore Petrenco și șase aliați ai săi au fost reținuți în septembrie 2015 în timpul unui protest în faţa Procuraturii Generale. Grupul a instalat corturi, protestând și în fața blocului în care locuia președintele PD, Vlad Plahotniuc.

Ulterior, orășelul Libertății, după cum era denumit de membrii grupului, a fost evacuat de poliție. Aceștia au fost găsiți vinovați de organizarea dezordinilor în masa de prima instanță și au petrecut peste un an și jumătate în penetenciar, iar alte două luni sub arrest la domiciliu.

În vara anului 2017, fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost condamnat de Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. În 2017, Grigore Petrenco a primit azil politic în Germania.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie