Curs valutar
 • EUR
  21.1905
  -0.1326%
 • USD
  17.9528
  -0.2557%
 • RUB
  0.2444
  0.1227%
 • RON
  4.3072
  -0.137%
 • UAH
  0.6682
  -0.1946%

(VIDEO) „E frumoasă, așa-i?!” Doi bărbați surprinși de camera de supraveghere când fură o floare de 500 de lei

18 Mart. 2021, 09:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
18 Mart. 2021, 09:50 // Societate //  Maxim Pulber

Camera de supraveghere din interiorul unei florării din strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al Capitalei a surprins momentul în care doi bărbați sustrag un ghiveci cu o floare de cameră, costul căreia a fost estimat la 500 de lei. Bărbații pur și simplu intră în interior, unul dintre ei ia floarea și îl întreabă pe celălalt „E frumoasă, așa-i?!”, iar după ce al doilea confirmă, cei doi părăsesc incinta florăriei fără ca să mai plătească. Acum cei doi sunt căutați de oamenii legii.

La locul faptei vânzătoarea a comunicat polițiștilor că era ocupată cu alți cumpărători și a observat dispariția ghiveciului cu flori mai târziu.

Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă pentru „furt”, iar suspecții riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 67.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Persoanele care i-au recunoscut pe cei doi sunt rugate să comunice informațiile la numărul de contact: 069 772 584

Confidențialitatea surselor de informare este garantată.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 07:17
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 07:17 // Economie //  Realitatea.md

America e prima economie a lumii, dar China vine extrem de tare din spate. Cea mai recentă reușită a Beijingului spune multe. Într-o eră puternic digitalizată, e nevoie ca și banii să fie la fel. E un capitol la care China stă extrem de bine și chiar a reușit să ia fața Statelor Unite. Analiștii citați de CNBC cred că statul asiatic este înaintea SUA în privinţa banilor digitali.

E o problemă pentru că, în primul rând, se pune în pericol statutul dolarului ca monedă folosită ca rezervă valutară.

China a luat fața SUA

Aproape 80 de ţări – inclusiv China şi SUA – sunt în curs de dezvoltare a unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Acestea sunt o formă de bani reglementată, dar care există doar online. Nu trebuie să faci confuzie cu criptomonedele, care reprezintă cu totul altceva.

Banii digitali au în spate politicile monetare și mersul economiei reale.

E un capitol la care Beijingul s-a dus departe. China şi-a lansat deja yuanul digital, care este disponibil pentru mai mult de un milion de cetăţeni chinezi, în timp ce SUA sunt încă concentrate în mare parte pe cercetare.

Cele două grupuri însărcinate cu această cercetare în SUA, Digital Currency Initiative, a MIT, şi Federal Reserve Bank of Boston analizează cum ar putea arăta o monedă digitală pentru americani. Confidenţialitatea este o preocupare majoră, astfel încât cercetătorii şi analiştii observă lansarea digitală a yuanilor din China.

”Cred că, dacă va exista un dolar digital, confidenţialitatea va fi o parte foarte, foarte importantă a acestui lucru. Statele Unite sunt destul de diferite de China”, a spus Neha Narula, directorul Digital Currency Initiative, a MIT Media Lab.

De ce bat americanii pasul pe loc

O altă preocupare este accesul.

Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 7% dintre americani spun că nu folosesc internetul. Pentru americanii afroamericani, acest procent creşte la 9%, iar pentru americanii cu vârsta peste 65 de ani, aceasta creşte la 25%.

Americanii cu dizabilităţi au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare decât cei fără dizabilităţi să spună că nu intră niciodată online. Aceasta face parte din cercetările MIT.

”Cea mai mare parte a muncii pe care o desfăşurăm presupune că CBDC va coexista cu banii fizici şi că utilizatorii vor putea folosi în continuare bani fizici dacă vor dori,” a spus Narula.

Ideea unei CBDC în SUA vizează, în parte, asigurarea faptului că dolarul rămâne liderul monetar în economia mondială.

”Statele Unite nu ar trebui să se bazeze pe actuala conducere în acest domeniu. Ar trebui să promoveze şi să dezvolte o strategie clară pentru a rămâne foarte puternice şi pentru a profita de puterea dolarului „, a declarat Darrell Duffie, profesor de finanţe la Universitatea Stanford Graduate School of Business.

Alţii văd yuanul digital ca insidios.

”Yuanul digital este cea mai mare ameninţare pentru Occident cu care ne-am confruntat în ultimii 30, 40 de ani. Permite Chinei să-şi introducă ghearele în toată lumea din Occident şi le permite să îşi exporte autoritarismul digital ”, a spus Kyle Bass de la Hayman Capital Management.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate