Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

VIDEO Echipa maib a sădit o pădure de circa 2 hectare în forma logoului băncii

17 Nov. 2021, 15:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
17 Nov. 2021, 15:09 // Economie //  Petru Cosoi

Obișnuiți să se adune pentru a participa la diferite competiții sau evenimente pentru societate, angajații maib au demonstrat din nou că forța spiritului de echipă poate mișca munții din loc. În weekend, toate drumurile au dus spre localitatea Cruzești din apropierea capitalei, acolo unde un teren de circa 2 hectare era deja pregătit pentru a primi cei aproape 200 de angajați din sectorul bancar și familiile acestora, veniți să marcheze pe harta țării o nouă zonă verde.

Pe un câmp cu risc sporit de alunecare, echipa băncii a plantat 3000 de puieți de stejar roșu, ulm, corn, frasin, salcâm, arțar și arbuști, alți 800 de pini urmând a fi sădiți în luna decembrie, conform condițiilor climaterice optime de plantare. Privită de sus, pădurea care se va înălța în câțiva ani va fi prima care va oferi toamna un spectacol de culori într-o manieră deosebită, fiind plantată în forma logoului băncii. Din acest motiv, angajații au botezat-o sugestiv „Pădurea maib”, o plantație care va contribui în primul rând la stabilizarea solului, va funcționa ca o fâșie de protecție pentru terenurile agricole, dar și va aduce valoare satului.

Stela Recean, Vicepreședintele maib:

„La maib responsabilitatea socială este un termen care ne caracterizează, motiv pentru care adeseori ne alăturăm inițiativelor sociale cu impact în comunitate. În cazul dat, am înțeles că terenul prezintă un risc de alunecări, de aceea, plantând această pădure, prima, de altfel, în localitate, încercăm să stopăm un proces de eroziune adăugând un beneficiu în primul rând pentru viitoarele generații.

Este și un eveniment important pentru noi ca echipă, ne-am adunat pentru a schimba gânduri bune, energie pozitivă şi sper că acestor copaci le-am oferit aceeași doză de bunătate, ca să prindă rădăcini cât mai puternice  și să crească frumos. Sperăm că cei care vor veni peste mulți ani în acest loc se vor bucura de această pădure, plantată în mod deosebit în forma logoului băncii noastre”.

Ruxanda Capmari, Director Marketing:            

„Este foarte plăcut să realizezi faptul că ești parte a unui asemenea proiect măreț, a unui proiect nu de o zi, ci de zeci de ani. Atmosfera a fost wow, am demonstrat împreună că spiritul de echipă nu este doar o declarație a băncii, dar o parte integrantă a maib. Ne angajăm să avem grijă și în următorii ani de „Pădurea maib” și, cu siguranță, nu va fi ultima acțiune civică în acest sens”.

Acțiunilor de plantare s-au alăturat inclusiv localnicii din Cruzești și Ceroborta. Sătenii și-au dorit să contribuie personal la împădurirea localității, pentru ca generațiile viitoare să se bucure de o baștină mereu verde.

Violeta Crudu, primara comunei Cruzești:         

„Acest eveniment pe care îl desfășurăm astăzi este unic pentru localitatea noastră, deoarece comuna Cruzești nu a avut niciodată pădure. Sperăm să plouă și să se prindă acești copăcei, să vină aici copiii şi nepoții noștri când vor crește copacii mari. Mulțumim „Hai Moldova” și maib că ați selectat localitatea noastră pentru acest proiect frumos”.

Elena Solomon, locuitoarea satului Ceroborta:

„În apropiere este satul meu de baștină, Ceroborta, de aceea când am auzit de acest eveniment, am hotărât din prima că o să particip. Am venit cu sătenii, vecinii, pentru un mediu mai curat și mai verde. Şi sper ca pe parcursul anilor să ne bucure, să avem unde să stăm la umbra copacilor”.

Activitatea a fost realizată cu susținerea Asociației Obștești „Hai Moldova”, care a oferit băncii suportul organizațional necesar și expertiză în determinarea zonei cu risc sporit de eroziune, spațiu potrivit pentru a fi împădurit.

Nadejda Cebotari, Președinta A.O. „Hai Moldova”:

„Ne bucurăm mult de inițiativa nobilă a echipei maib de a planta o pădure. Plantarea unei păduri este o investiție în îmbunătățirea calității mediului și a calității vieții cetățenilor în Republica Moldova. Sperăm ca exemplul maib să fie preluat de cât mai multe companii din Moldova. Împreună putem face Moldova o țară mai verde, mai sănătoasă și mai curată!”

Maib se angajează să îngrijească pădurea plantată, să continue șirul faptelor bune și implicarea în proiecte de responsabilitate socială.

Împreună suntem mai buni pentru societate!

P.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:05 // Actualitate //  Realitatea.md

Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a trecut nu demult cu familia în casă nouă. Penalul Rizea, aşa cum îi place să se numească singur, şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro, avându-i ca vecini pe o bună parte din cei care îi critică în înregistrările video de pe reţelele de socializare. Pe lângă traiul pe picior larg şi distracţiile prin localuri de lux, Rizea se pregăteşte să-şi investească banii într-un nou post de televiziune pe care vrea să-l deschidă la Chişinău, scrie anticoruptie.md.

Vecin cu eroii subiectelor sale

Noua locuinţă a familiei Rizea se află pe strada Cireşilor dintr-un cartier select din Chişinău, în regiunea parcului Valea Morilor, în care locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea. Nu departe se află imobilul cunoscut drept “Casa albă a lui Plahotniuc”, cele două imobile ale lui Ilan Şor, casa fostului director de la SIS, Vasile Botnari, a jurnalistei Angela Gonţa, a familiei regretatului om de afaceri Iurie Luncaşu, a ex-deputatului PDM, condamnat în România pentru acţiuni de corupţie, Valeriu Guma, etc.

Casa cu trei nivele şi mansardă are, potrivit agenţilor imobiliari, suprafaţa de 450 de metri pătraţi, în actele cadastrale fiind înregistrată cu suprafaţa de 157.9 metri pătraţi.

Somptuosul imobil este amplasat pe un teren cu suprafaţa de 0,0405 ari, este îngrădită de un gard cu înălţimea de peste 2 metri, cu două porţi, iar în curte are piscină. Imobilul dispune şi de un garaj pentru două automobile.

Casa a fost dată în exploatare în noiembrie 2011, iar în 2015 a fost scoasă în vânzare cu 451.000 euro. În 2019, proprietarul care a construit casa i-a dăruit-o fiului său.

Casa este mobilată şi, potrivit anunţurilor de pe siteurile imobiliare, nu a fost locuită niciodată.

Imobilul înregistrat pe numele soţiei

Casa de pe strada Cireşilor din Chişinău a fost procurată de familia Rizea la 24 octombrie 2021, actul de proprietate fiind perfectat pe numele soţiei ex-deputatului PSD-ist, Rizea Josette-Ane-Marie. Tranzacţia a fost înregistrată în Registrul bunurilor imobiliare la 4 noiembrie 2021.

În curtea casei a fost văzut şi automobilul în două culori al lui Rizea, un Range Rover. Un automobil de model similar se vinde în Chişinău cu 95.000 de euro, după ce a fost folosit timp de trei ani, fiind cumpărat în 2019 cu 145.000 de euro.

După procurarea imobilului, în curtea lui Rizea sunt surprinşi deseori muncitori care au grijă de amenajare şi întreţinere.

Proiectele lui Rizea

Penalul Rizea pare că nu se mulţumeşte cu live-urile distribuite pe reţele de socializare sub genericul Spovedania lui Rizea şi se pregăteşte de inaugurarea unui post de televiziune, care se va numi Realitatea de Moldova. În acest scop, fostul deputat român a închiriat un spaţiu de 200 de metri pătraţi de la jurnalista de televiziune Margarita Răducan. Nu se ştie care este preţul chiriei, dar un imobil similar din vecinătate, cu aceiaşi suprafaţă, este oferit în locaţiune cu 600 de euro lunar.

Margarita Răducan a confirmat că i-a dat lui Rizea în locaţiune un spaţiu la demisol, în calitate de persoană fizică, şi că nu cunoaşte pentru ce va fi folosit imobilul.

Adresa juridică a firmei Realitatea-PHG se află într-o încăpere nelocativă de pe strada Balcani 2/2, cu suprafaţa de 7,7 metri pătraţi, care aparţine unei persoane fizice.

Patriotismul, judecăţile şi bunica din Congaz

Cristian Rizea a dobândit cetăţenia Republicii Moldova, care l-a scăpat de extrădarea în România, cu puţin timp înainte de a fi condamnat de prima instanţă, în decembrie 2017. După ce a redobândit cetăţenia moldovenească, Rizea şi-a perfectat actele sub o altă identitate, Mihai Cristian Luigi.

Născut în 1969 la Galaţi, Rizea susţine că a avut bunică în satul Congaz de lângă Comrat, din Găgăuzia. Fostul PSD-ist declară că nu mai vrea să revină în România şi este gata să lupte pentru Republica Moldova, să apere şi să curăţe de mafioţi „pământul stropit cu sânge de străbuni”.

Toamna trecută, înainte de a pierde alegerile, ex-preşedintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia moldovenească, iar procurorii i-au intentat un dosar penal şi l-au plasat în arest preventiv, care a durat 6 luni, pentru fals în acte publice. Autorităţile de la Chişinău i-au incriminat fostului PSD-ist că a a minţit atunci când a indicat în cererea de redobândire a cetăţeniei că nu are probleme cu legea, deşi era cercetat penal.

Rizea a contestat în instanţă decretul lui Dodon, precum şi alte acte oficiale emise de către Agenţia Servicii Publice şi Ministerul Justiţiei, iar Judecătoria Chişinău a prorgramat mai multe şedinţe de judecată la cererea avocaţilor lui Mihai Cristian Luigi.

„Nu mi-a dat Dodon cetăţenia ca să mi-o retragă el. Am prezentat documente că am bunică din Congaz. Plahotniuc şi alţi golani au plătit ca să-mi fie retrasă cetăţenia şi să fiu extrădat, să fiu băgat în închisoare ca să nu fac dezvăluiri. Eu sunt gata să-mi dau viaţa pentru acest pământ”, ne-a declarat Rizea.

Din ce bani trăieşte Rizea pe picior larg la Chişinău

Presa de peste Prut a scris anterior despre Rizea că este putred de bogat, că deţine un automobil Ferarri de 200.000 de euro şi un Mercedes de 100.000 de euro, precum şi mai multe firme înregistrate pe numele mamei sale, trecută de 70 de ani, sau a şoferului personal.

În ultima declaraţie de avere depusă de Rizea în calitate de deputat pentru anul 2016, acesta nu avea nici casă, nici masă, singurul imobil fiind un loc de parcare de 22 de metri pătraţi. Singura sursă de venit pentru 2016 a fost salariul de deputat, de 59.106 roni, precum şi îndemnizaţia de puţin peste 7.000 roni, primită de soţie pentru îngrijirea copilului.

Rizea a mai raportat pentru 2016 venituri de 93.500 de euro, obţinute din vânzarea bijuteriilor, obiectelor de artă şi de cult, despre care a declarat anterior că le-a primit cadouri la botezul copilului.

Pănă a trece cu traiul în casa de pe strada Cireşilor, Cristian Rizea a locuit într-un apartament din complexul rezidenţial Crown Plaza Park de pe strada Bucureşti. Preţul unui apartament de 80 metri pătraţi din cartierul respectiv este de 200.000 de euro, iar chiria, de 1500 de euro lunar. Întrebat din ce bani trăieşte, Cristian Rizea a spus că sunt dividendele obţinute din investiţiile în criptovalută.

„Câţiva ani în urmă am investit în criptovalută, iar acum îmi permit să trăiesc aşa cum vreau. Cred că ştiţi cu cât a crescut în ultimul an biticoinul? Da, şi casa tot din veniturile obţinute din investiţiile în criptovalută am cumpărat-o”, a precizat Rizea.

Articolul integral poate fi citit pe Anticorupție.md.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală