Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Erdogan obține alți 5 ani la putere… Și-a cântat victoria și s-a declarat câștigătorul turului II

28 Mai 2023, 21:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
28 Mai 2023, 21:46 // În Lume //  Elena Putregai

Președintele Tayyip Erdogan a sfidat previziunile din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale privind dispariția sa din politica din Turcia și a câștigat un nou mandat de cinci ani cu o combinație puternică de conservatorism religios și naționalism care acum îl propulsează în al treilea deceniu de putere. Kemal Kilicdargolu nu a avut de fapt nicio șansă.

Susținătorii lui Erdogan s-au adunat la reședința din Istanbul a lui Erdogan, scandând Allahu Akbar sau Dumnezeu este cel mai mare. „Mă aştept ca totul să devină mai bine”, a spus Nisa, 28 de ani, o femeie cu batic pe cap care poartă o bentiță pe cap cu numele lui Erdogan.

Victoria acestuia va întări imaginea de invincibilitate a lui Erdogan, după ce a redefinit deja politica internă, economică, de securitate și politică externă în țara membră NATO de 85 de milioane de oameni.

Criticii spun că alți cinci ani de guvernare riscă să deterioreze și mai mult o democrație, despre care spun că a fost subminată de Erdogan, pe măsură ce a adunat putere datorită mandatelor succesive, a pus „botnițe” disidenței, și-a închis criticii și oponenții și a preluat controlul asupra mass-mediei, justiției și economiei.

Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din 2023 deși părea să pornească la scrutin cu o multitudine de minusuri.

Erdogan a pornit în doilea tur al alegerilor prezidențiale cu o „sacoșă de handicapuri”: politicile sale economice care au dus la o inflație record și o depreciere spectaculoasă a lirei, cutremurele devastatoare care au devastat centrul și sudul țării în luna februarie și au scos la iveală nereguli majore în privința acordării autorizațiilor de construcție, precum și propriile probleme de sănătate care s-au făcut simțite în timpul campaniei electorale.

Însă președintele în exercițiu a surmontat toate aceste probleme și a sfidat sondajele de opinie de dinainte de primul tur.

Recep Erdogan a anunțat cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale că guvernul său va majora cu aproape 50% salariile pentru sute de mii de angajați din sectorul public.

Președintele Turciei impune o loialitate acerbă din partea turcilor evlavioși care s-au simțit cândva lipsiți de drepturi în Turcia seculară, iar cariera sa politică a supraviețuit loviturilor de stat eșuate și scandalurilor de corupție.

„Turcia are o tradiție democratică de lungă durată și o tradiție naționalistă de lungă durată și, în acest moment, este clar cea naționalistă care câștigă”, a declarat Nicholas Danforth, istoric al Turciei. „Erdogan a fuzionat mândria religioasă cu cea națională, oferind alegătorilor un antielitism agresiv”. „Oamenii știu cine este și care este viziunea lui pentru țară și se pare că mulți dintre ei aprobă”.

Erdogan a preluat controlul asupra majorității instituțiilor Turciei și a înlăturat liberalii și criticii. Human Rights Watch, în Raportul său mondial pe 2022, a declarat că guvernul lui Erdogan a dus drepturile omului în urmă cu decenii.

Faptul că Erdogan domină presa din țară i-a oferit acestuia un avantaj major față de adversarul său în campania electorală, discursurile sale frecvente fiind acoperite în direct al TV, în timp ce rivalul său a primit o acoperire limitată.

În februarie, cutremurele au ucis peste 50.000 de oameni și au devastat sudul Turciei, iar acest lucru era de așteptat să îi facă mari probleme lui Erdogan în alegeri. Cu toate acestea, AKP-ul său a rămas dominant în acea regiune pe 14 mai, în primul tur.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală