Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO În timp ce unii candidați la șefia municipiului Bălți se retrag, Grigorișin îndeamnă bălțenii să iasă la vot

07 Dec. 2021, 20:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
07 Dec. 2021, 20:29 // Politica //  Maria Timofti

Nicolai Grigorișin, candidat independent, a declarat ferm că va merge în turul II al alegerilor locale de la Bălți, care se vor desfășura la data de 19 decembrie. Într-un live pe pagina sa de Facebook, Grigorișin a spus că nu cunoaște încă cine va fi contracandidatul său, întrucât nimeni nu a anunțat oficial că părăsește cursa electorală. 

„Eu astăzi am fost la Comisia Electorală din Bălți și mi s-a spus că nu există niciun refuz din partea contracandidaților. Turul al II-lea este în vigoare. Eu sunt pregătit pentru alegeri și cred că toți bălțenii sunt gata să-și aleagă primarul. Eu cred că atâta timp cât politicienii se joacă în jocurile  lor politice, noi rezolvăm problemele orașului nostru. Acum ne pregătim pentru turul II al alegerilor care se vor desfășura pe data de 19 decembrie. Pe data de 19 toți trebuie să iasă la vot ”, a spus Nicolai Grigorișin. 

Ieri, 6 decembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Boris Marcoci, candidatul partidului pentru funcția de primar al municipiului Bălți, se retrage din cursa electorală și nu va participa în turul doi al scrutinului. Iar astăzi, un alt contracandidat, Alexandr Nesterovschi a declarat că boicotează alegerile electorală din data de 19 decembrie. Într-o postare pe Facebook, Nesterovschi a scris că s-a consultat cu președintele PSRM, Igor Dodon, și colegii săi de partid care îi împărtășesc părerea.

În aceste condiții, următorul candidat la alegerile locale din Bălți este Nicolae Chirilciuc. Acesta este candidatul Partidului „Patrioţii Moldovei” care a obținut în primul tur al alegerilor doar 416 voturi.

Amintim că, membrii Comisiei Electorale Centrale au decis organizarea turului II al alegerilor locale noi din muncipiul Bălți în data de 19 decembrie curent. Decizia a fost luată de membrii Comisiei Electorale Centrale luni, 6 decembrie, în cadrul unei ședințe.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală