Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO Incompatibilitatea de funcții l-a lăsat fără mandat de consilier. ANI a pus umărul, iar CEC i l-a retras

14 Sept. 2021, 15:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Sept. 2021, 15:16 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a ridicat mandatul de consilier din cadrul Consiliului raional Sângerei al lui Gherman Petru, ales local pe lista Partidul Unității Naționale (PUN), după ce Autoritatea Națională de Integritate a notificat Comisia că a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților funcțiilor de către acesta. Decizia a fost luată astăzi de către membrii CEC, în cadrul ședinței ordinare, transmisă live de către Rlive.md.

Conform actului de constatare din 31 iulie 2020, s-a decis decăderea lui Gherman Petru, pe un termen de 3 ani de la ridicarea mandatului de consilier raional, din dreptul de a mai exercita o funcție eligibilă (electorală).

La data de 25 septembrie 2020, Gherman Petru a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, cerere de chemare în judecată împotriva Autorității Naționale de Integritate, prin care a solicitat admiterea cererii de chemare în judecată și anularea actului de constatare al ANI.

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, sesizarea lui Gherman Petru a fost declarată inadmisibilă. Astfel, la data de 23 martie 2021, Gherman Petru a contestat încheierea Judecătorie Chișinău, sediul Râșcani, cu recurs. La data de 31 mai curent, Curtea de Apel, prin decizie irevocabilă, a respins recursul declarat de către Gherman împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău.

Astfel, membrii CEC, i-au retras în baza actului de constatare privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților emis de Autoritatea Națională de Integritate, mandatul consilierului Gherman Petru ales pe lista PUN în Consiliul raional Sângerei.

CEC a declarat vacant mandatul de consilier în Consiliul raional Sângerei, după retragerea acestuia. Astfel, secretarul Consiliului raional Sângerei, în termen de 10 zile, va transmite Comisiei Electorale Centrale documentele necesare atribuirii mandatului următorului candidat supleant de pe lista PUN.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române