Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

VIDEO Incompatibilitatea de funcții l-a lăsat fără mandat de consilier. ANI a pus umărul, iar CEC i l-a retras

14 Sept. 2021, 15:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Sept. 2021, 15:16 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a ridicat mandatul de consilier din cadrul Consiliului raional Sângerei al lui Gherman Petru, ales local pe lista Partidul Unității Naționale (PUN), după ce Autoritatea Națională de Integritate a notificat Comisia că a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților funcțiilor de către acesta. Decizia a fost luată astăzi de către membrii CEC, în cadrul ședinței ordinare, transmisă live de către Rlive.md.

Conform actului de constatare din 31 iulie 2020, s-a decis decăderea lui Gherman Petru, pe un termen de 3 ani de la ridicarea mandatului de consilier raional, din dreptul de a mai exercita o funcție eligibilă (electorală).

La data de 25 septembrie 2020, Gherman Petru a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, cerere de chemare în judecată împotriva Autorității Naționale de Integritate, prin care a solicitat admiterea cererii de chemare în judecată și anularea actului de constatare al ANI.

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, sesizarea lui Gherman Petru a fost declarată inadmisibilă. Astfel, la data de 23 martie 2021, Gherman Petru a contestat încheierea Judecătorie Chișinău, sediul Râșcani, cu recurs. La data de 31 mai curent, Curtea de Apel, prin decizie irevocabilă, a respins recursul declarat de către Gherman împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău.

Astfel, membrii CEC, i-au retras în baza actului de constatare privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților emis de Autoritatea Națională de Integritate, mandatul consilierului Gherman Petru ales pe lista PUN în Consiliul raional Sângerei.

CEC a declarat vacant mandatul de consilier în Consiliul raional Sângerei, după retragerea acestuia. Astfel, secretarul Consiliului raional Sângerei, în termen de 10 zile, va transmite Comisiei Electorale Centrale documentele necesare atribuirii mandatului următorului candidat supleant de pe lista PUN.

 

Realitatea Live

29 Sept. 2023, 22:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
29 Sept. 2023, 22:35 // În Lume //  Ursu Ana

Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.

Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.

În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală