Audieri parlamentare fără rezultat în cazul lui Iulian Muntean, membrul proaspăt numit la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), învinuit într-un dosar de corupție. Un grup de deputați, reprezentanți ai Comisiei Pre-Vetting, ai Procuraturii Generale (PG), ai Procuraturii Anticorupție (PA), dar și ai Centrului Național Anticorupție (CNA), s-au întrunit în ședință pentru „a elucida toate circumstanțele” scandalului iscat în jurul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Discuțiile din Parlament au durat două ore și jumătate, iar Iulian Muntean – persoana direct vizată, a fost și el prezent în sală.
„Este un caz care trezește mari îngrijorări din partea Parlamentului și evident pentru întreaga societate, deoarece este inacceptabil, din declarațiile pe care noi le-am urmărit cu toții, ca informația cu privire la statutul de învinuit al unui candidat la funcția de membru în CSM, să nu fie transmisă către Comisia Pre-Vetting. Vrem să elucidăm circumtanțele acestei situații”, a precizat Olesea Stamate.
Comisia Pre-Vetting nu a fost informată despre trecutul lui Iulian Muntean
Reprezentanții Comisiei Pre-Vetting au reiterat cele spune anterior într-un comunicat de presă: „Nu am fost informați despre implicarea domnului Muntean în anumite proceduri penale”.
„În timpul evaluării pe care am făcut-o, Comisia nu a fost informată vizavi de anumite investigări sau proceduri pe rol în adresa domnuluji Muntean. Nu am primit astfel de informație. la Comisie, precum am primit în alte cazuri. Comisia a utilizat diferite surse de informare. Nu am primit un careva indiciu de la acest instituții (n.r. CNA, SIS, procuraturi) cu privire la implicarea domnului Muntean în anumite proceduri penale. În chestionarul său, domnul Muntean nu a făcut trimiteri la astfel de investigări penale aflate pe rol, dumnealui a vorbit despre alte chestiuni”, a declarat Herman von Hebel, membru internațional și președinte al Comisiei Pre-Vetting.
Adițional, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a solicitat informații de la Procuratură și CNA, însă doar în privința a 10 candidați (judecători).
Ulterior, cu explicații a venit șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, adjuncta Procurorului General Interimar, Aliona Nesterov, dar și Octavian Iachimovschi, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Reprezentanții acestor instituții și-au pasat responsabilitatea, iar la final, șeful CNA a precizat că „în baza centrală de date nu exista informații despre Iulian Muntean”.
Audieri parlamentare fără rezultat
După mai bine de două ore de discuții, în cadrul ședinței, nu s-a luat nici o decizie finală în privința membrului CSM, Iulian Muntean. Mai mult, nu este clar dacă Iulian Muntean va demisiona de la CSM, așa cum au cerut membrii CSM, dar și Ministerul Justiției.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că Iulian Muntean, membrul proaspăt numit la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), fiind delegat de Parlament, este învinuit într-un dosar de corupție. În apărarea sa, avocatulul susține că este vorba de un dosar fabricat la comanda fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.
Cu o reacție a venit și Comisia Pre-Vetting, în dimineața zilei de 21 septembrie curent. „În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, notează Comisia.
Vineri, 22 septembrie curent, atât ministra Justiției, cât și membrii CSM, au emis comunicate de presă în care au sugerat că Iulian Muntean trebuie să-și dea demisia de la CSM.