Țările membre NATO la summitul liderilor de la Vilnius intenționează să ia o decizie care să apropie alianța de Ucraina și să aprofundeze cooperarea politică a partidelor. Acest lucru a fost anunțat la o conferință de presă vineri, 7 iulie curent, la Bruxelles de către secretarul general, Jens Stoltenberg. Liderii țărilor Alianței Nord-Atlantice vor anunța crearea Consiliului NATO-Ucraina și se așteaptă să decidă asupra unui pachet de ajutor pe mai mulți ani pentru Kiev.
„De asemenea, mă refer, liderii țărilor NATO la summitul de la Vilnius, vom lua decizii care vor aduce Ucraina mai aproape de NATO”, a spus Stoltenberg.
El a spus că nu este vorba doar despre un pachet multianual de asistență pentru Ucraina, ci și despre aprofundarea cooperării politice între părți printr-un astfel de sprijin pe termen lung pentru Kiev. În plus, potrivit lui Stoltenberg, va fi creat un Consiliu NATO-Ucraina, în cadrul căruia vor avea loc consultări pe probleme de criză.
Răspunzând unei întrebări despre posibilitatea aprovizionării Ucrainei cu muniții cu dispersie, pe care Statele Unite, potrivit The New York Times, vor să le transfere la Kiev, secretarul general al organizației a spus că membrii alianței vor lua astfel de decizii în mod independent, și nu în cadrul NATO.
Summitul liderilor NATO va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie. La eveniment a fost invitat președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. Stoltenberg a anunțat anterior că la summit-ul va anunța un program de asistență multianual pentru Kiev și crearea unui Consiliu NATO-Ucraina.
Secretarul general al alianței a declarat anterior că o discuție de fond despre apartenența Kievului la NATO este posibilă numai după victoria Ucrainei în conflictul cu Rusia.
„Cea mai importantă sarcină acum este să ne asigurăm că Ucraina câștigă ca stat european suveran și independent, pentru că dacă [președintele rus Vladimir] Putin câștigă războiul, atunci discuțiile despre apartenența sa vor dispărea de la sine”, a menționat el.
Vladimir Zelenski a spus că Kievul are nevoie de un „semnal clar” din partea NATO cu privire la perspectivele de aderare. Biroul său a spus că liderul ucrainean nu va merge la summit dacă țările alianței „nu dau dovadă de curaj”. Secretarul general al NATO a promis un „semnal clar” Ucrainei. La începutul lunii iulie, Stoltenberg și Zelensky au discutat despre viitorul summit în timpul unei conversații telefonice.
Rusia se opune aderării Ucrainei la NATO. Dorința Kievului de a adera la bloc, Vladimir Putin a numit unul dintre motivele demarării operațiunii militare.