Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

VIDEO Lukașenko către Maia Sandu: „Ne dorim foarte mult ca Moldova să rămână un stat prietenos”. Și-a amintit de Dodon!

21 Sept. 2021, 07:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 07:41 // Politica //  Realitatea.md

O secvență video de circa 1 minut în care apare Victor Sorocean, ambasadorul moldovean rechemat al Belarusului, în cabinetul președintelui Alexandr Lukașenko, a fost publicată pe un canal de Telegram afiliat regimului. Vreo declarație de-a diplomatului nu este, în schimb șeful statului belarus parcă ține să transmită un mesaj conducerii Republicii Moldova prin el. Acesta nu a uitat să pomenească de liderul PSRM, Igor Dodon.

„Ne dorim foarte mult ca Moldova să rămână un stat prietenos, suveran și cu încetul să-și rezolve problemele. Toate statele au probleme, mici, mari, sunt suficiente. După destrămarea URSS, Moldova a avut o perioada nu foarte ușoară, însă în ultimii ani nu s-a muncit puțin pentru ca Moldova să se decidă concret care sunt interesele sale și în ce direcție să se miște. În acest sens, Igor Dodon nu a făcut puține, trebuie să menționăm despre asta”, a declarat Alexandr Lukașenko.

După care a continuat cu următoarele declarații: „A venit puterea nouă, la conducerea țării au venit oameni noi. Sunt convins că vor fi nevoiți, dacă cineva de acolo gândește diferit și într-o direcție opusă, să aibă o politică în interesele Moldovei”.

Amintim că Victor Sorocean ocupa și funcția de reprezentant permanent și plenipotențiar al țării noastre pe lângă organele statuare și alte organe ale CSI. El a fost numit în funcția de ambasador în luna mai 2017. Anterior, a deținut funcția de deputat în Parlament, fiind ales pe listele PSRM.

La data de 19 august 2021, Guvernul a votat rechemarea acestuia, iar la începutul lunii septembrie, decretul semnat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”