Curs valutar
  • EUR
    19.3379
    0.0915%
  • USD
    18.1815
    0.2129%
  • RUB
    0.1891
    0.1586%
  • RON
    3.8930
    0.1567%
  • UAH
    0.4923
    0.2234%

(VIDEO) Maia Sandu, la 29 de ani de la Războiul de pe Nistru: Graniţele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete

02 Mart. 2021, 11:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 11:41 // Actualitate //  Realitatea.md

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj către participanții Războiului de pe Nistru, precum și pentru întreaga societate, care marchează astăzi 29 de ani de la conflictul armat, care a luat viața sute de moldoveni.

Mai jos găsiți mesajul integral al șefei statului.

„Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur.

Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. Un râu care unea maluri, comunități, oameni și aducea beneficii economice enorme s-a transformat într-o cumpănă. Un zid s-a pus între comunitățile noastre, între satele și orașele noastre, între destinele noastre. Graniţele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete. Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial.

Între oamenii de pe cele două maluri nu există neînțelegeri. Suntem la fel. Avem aceleași nevoi, suferim la fel de sărăcie, de lipsă de oportunități economice, de izolare, corupție, neîncredere în instituții. Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău.

Ne închinăm în fața veteranilor conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova și în fața luptei pe care au dus-o. O luptă cu spatele mereu vulnerabil, o luptă în care s-a călit Republica Moldova. Atacată în 1992 de cei care nu-i doreau independența, dezvoltarea și binele, țara noastră nici acum nu răsuflă liber. Clanurile corupte care au furat acest popor în anii ‘90 continuă să fure și să se îmbogățească chiar și pe timp de ciumă, din contul oamenilor cinstiți.

În pofida faptului că în noiembrie 2020 cetățenii acestei țări, într-un număr record, au ieșit la urnele de vot și au spus un NU hotărât hoției, caracatița corupției continuă să se zbată, cu speranța că va scăpa de justiție și de furia oamenilor, care cer dreptate.

În memoria celor care și-au dat viața apărându-și țara, avem datoria să NU cedăm în fața hoților. Avem datoria să construim o societate a dreptății, a bunăstării pentru toți. Să asigurăm oportunități pentru afaceri de succes, pentru crearea locurilor de muncă, să ne protejăm mediul, să asigurăm acces la educație și servicii medicale de calitate, să salvăm banii publici pentru a-i investi în satele și orașele noastre, să-i protejăm pe cei vulnerabili. Doar construind o societate sănătoasă, doar asigurând respect pentru lege și justiție, putem opri plecarea conaționalilor noștri și putem oferi cetățenilor noștri din dreapta și din stânga Nistrului soluții reale, putem realiza visul oamenilor care au luptat pentru țară.

În această luptă cu corupția, ne sprijinim pe forțele sănătoase ale societății noastre, pe acei oameni care și-au păstrat onoarea, patriotismul și curajul. Astfel de oameni reprezintă imunitatea societății noastre și în acest sistem de imunitate un rol deosebit îl au veteranii conflictului de pe Nistru.

Am simțit implicarea voastră în fiecare moment de răscruce pentru țara noastră. De fiecare dată ați știut să alegeți grâul de neghină și nu v-ați temut să spuneți răspicat adevărul, chiar dacă adesea ați plătit scump pentru aceasta. Contez în continuare pe fiecare dintre voi.

Azi îi deplângem pe cei căzuți și pe cei răniți. Suntem alături de părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos şi pe nedrept de o mare durere. Suntem împreună pentru a ne ajuta, susține și apăra de pericole. Asta ne face să fim o țară”.

Amintim că, astăzi se împlinesc 29 de ani de la conflictul armat de la Nistru, care a luat viața circa la 300 de combatanți moldoveni, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de transnistrieni, inclusiv militari. La conflictul armat au participat peste 30 de mii de persoane, printre care și militari.

Realitatea Live

25 Sept. 2023, 18:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
25 Sept. 2023, 18:47 // În Lume //  Elena Putregai

Primul adjunct al șefului Comitetului de Securitate al Dumei de Stat, Adam Delimhanov, a recunoscut că Adam KadÎrov (fiul lui Ramzan KadÎrov) l-a bătut pe Nikita Juravel, acuzat că ar fi ars Coranul. El a declarat că el însuși, deputații și senatorii Dumei de Stat susțin această violență. Videoul 18+ a fost publicat de tata-Kadîrov pe rețelele sociale.

„Ca un demn moștenitor al primului președinte al Republicii Cecene, Eroul Rusiei Ahmat Kadîrov, a dat un exemplu de patriotism și dorința de a proteja religia și sanctuarele noastre”, spune Delimhanov, membru al partidului Rusia Unită. El crede că fiul lui Kadîrov „a acționat foarte uman, lăsându-l în viață”, pentru că „pentru astfel de acte, oamenii merită cea mai aspră pedeapsă”.

„Fără îndoială, îl susțin pe Adam pe deplin și sunt încrezător că acțiunile sale sunt absolut justificate și corecte. Dacă cineva nu este de acord cu asta, sunt gata să discut și să demonstrez contrariul”, a spus Delimhanov, care în anii 90 a fost șoferul personal al comandantului de teren Salman Raduev, iar ulterior a trecut de partea trupelor federale. .

„Nu avem cum să ajungem la sataniştii din Suedia, Danemarca, Germania, America, care ard în fiecare zi Coranul sub ferestrele trădătorilor poporului nostru. Și aici satanistul a fost transferat în Republica Cecenă, iar Adam Kadîrov a reușit să-l ajungă”. Ministrul politicii naționale al Ceceniei, Ahmed Dudaev, a recunoscut și el în cele din urmă că Nikita Juravel a fost bătut într-un centru de arest preventiv. Și a mai declarat:

— Nikita Juravel a încălcat sentimentele miliardelor de musulmani din întreaga lume, milioane de musulmani din țara noastră. Mai mult, a rănit sentimentele tuturor oamenilor rezonabili. Este un trădător al patriei, a urmat conducerea serviciilor speciale ucrainene, care vor să semene ura etnică în Federația Rusă, iar acest lucru s-a dovedit.

— Potrivit Ombudsmanului cecen Mansur Solatayev, întâlnirea dintre Zhuravel și Ramzan Kadyrov a avut loc la cererea persoanei arestate. Adam își însoțește regulat tatăl și a fost la această întâlnire.

— Adam Kadîrov este un tânăr minor care a studiat Coranul de la o vârstă fragedă și a memorat Sfânta Scriptură. Este nepotul lui Akhmat Kadyrov, care și-a sacrificat viața în războiul împotriva extremiștilor religioși. Este fiul lui Ramzan Kadyrov, care i-a învins pe acești teroriști.

— Când Adam Kadîrov și Nikita Juravel erau singuri, l-a bătut. Înțelegem, trăim într-o țară legală, există legi, o Constituție. Dar în acest caz există și sentimente și obiceiuri religioase.

Ramzan Kadîrov a publicat un videoclip în care fiul său îl bătea pe Nikita Juravel, care este suspectat că a ars Coranul.

„Nu-mi place subestimarea. Este întotdeauna mai bine să punem un punct final – sincer și sincer”, a spus el despre dezbaterea dacă a existat o bătaie sau nu. „L-am bătut și am făcut ceea ce trebuia. Mai mult decât atât, cred că oricine încalcă orice Sfântă Scriptură, inclusiv arzând-o în mod demonstrativ, jignind astfel zeci de milioane de cetățeni ai țării noastre mari, trebuie să sufere pedepse severe”, a spus șeful Ceceniei.

Potrivit lui Kadîrov, Federația Rusă are o „lege unică care protejează Sfintele Scripturi”, semnată de Putin. „Acești mizerii nu înțeleg limbajul persuasiunii, nu vor să construiască un stat sau să-l dezvolte. Ei nu vor ca toți cei din Rusia să trăiască unul lângă altul în pace și înțelegere. Astfel de provocatori și trădători sunt o tumoare bolnavă pe corp care trebuie cauterizată”, a spus șeful Ceceniei.

Este mândru de acțiunile lui Adam Kadîrov. Potrivit șefului Ceceniei, fiul său s-a remarcat întotdeauna prin dorința de a crește nu printre semenii săi, ci printre cei mai în vârstă, datorită cărora își dezvoltă idealurile de onoare, demnitate și apărare a religiei sale.

Imaginile se lasă cu impact emoțional și pot fi văzute doar pe contul de TELEGRAM REALITATEA.MD.

„Vor fi informații oficiale. Așteptați declarația. Nu dăm comentarii separate pe acest subiect. Nu putem spune nimic deocamdată”, așa a răspuns biroul comisarului pentru drepturile omului din Cecenia situația pentru presa rusă.

Nikita Juravel, care a ars Coranul lângă Moscheea Catedralei din centrul Volgogradului, a fost reținut pe 20 mai 2023. În timpul interogatoriului, a recunoscut ceea ce a făcut și a confirmat că a acționat „la instrucțiunile serviciilor speciale ucrainene pentru o recompensă de 10 mii de ruble”. În plus, a declarat că filmează instalații militare pentru serviciile speciale ucrainene, a precizat Comisia de anchetă.

I s-a deschis dosar penal în temeiul părții 2 a art. 148 din Codul penal (săvârșirea acțiunilor publice prin care se exprimă nerespectul clar față de societate și săvârșite cu scopul de a insulta sentimentele religioase ale credincioșilor), pedeapsa maximă prevăzută de acesta este de până la 3 ani închisoare.

Pe 21 mai, Comisia de Investigație a predat investigarea cazului agenților de drept din Cecenia, deoarece locuitorii republicii au primit cereri de recunoaștere a acestora ca victime.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală