Curs valutar
  • EUR
    19.3622
    0.1255%
  • USD
    18.2026
    0.1159%
  • RUB
    0.1894
    0.1584%
  • RON
    3.8980
    0.1283%
  • UAH
    0.4929
    0.1217%

Suport din partea UE: 28 de antreprenori din Cahul și Ungheni au beneficiat de granturi pentru a-și dezvolta afacerile

02 Mart. 2021, 11:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 11:43 // Economie //  Realitatea.md

Uniunea Europeană a acordat granturi în valoare totală de până la 700.000 euro pentru 28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.

„UE este alături de cetățenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Suntem bucuroși să venim cu sprijin concret pentru antreprenorii locali prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Scopul asistenței UE este de a ajuta companiile să reziste, de a sprijini dezvoltarea acestora, de a crea locuri noi de muncă, de a stimula redresarea economică și de a îmbunătăți mediul de afaceri. Sunt deosebit de încântat să subliniez că acest program se concentrează pe principiile economiei verzi și durabile, promovând astfel viziunea unei dezvoltări economice prietenoase mediului și durabilă”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Astfel, 16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

„Este impresionant să vezi numărul mare de întreprinderi dornice să îşi dezvolte compania sau să lanseze noi afaceri în regiunile Cahul și Ungheni, un indicator sănătos al dorinţei de a avansa în continuare, în pofida impactului economic devastator cauzat de pandemie. PNUD, în parteneriat cu UE, se angajează să sprijine și să încurajeze spiritul antreprenorial al celor 28 de femei și bărbați din ambele regiuni, care investesc efort în revigorarea sectorului economic, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii în aceste regiuni-cheie,” spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 07:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2023, 07:20 // În Lume //  Redacția Realitatea

Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate în Ucraina, relevă o analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului, relatează EFE.

Din 2014, Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene prin sistemul său educaţional în Crimeea. Acum aplică în mod intens aceleaşi măsuri în noile teritorii ocupate ale Ucrainei”, a declarat pentru EFE Anastasia Vorobiova, analistă la Centrul de Educaţie Civică „Almenda”.

Rusia are ca obiectiv să distrugă orice legătură a populaţiei locale de acolo cu restul Ucrainei şi să-i impună identitatea civică rusă. Copiii sunt, de asemenea, supuşi unei militarizări agresive, arată Agerpres.

Ei sunt pregătiţi să servească în armata rusă, să fie dispuşi să lupte şi să moară pentru Rusia”, subliniază Vorobiova, menţionând că, prin instrumentalizare, Rusia a transformat educaţia într-o armă puternică în lupta împotriva Ucrainei.

Eroi prezentați drept trădători

O recentă analiză detaliată asupra manualelor ruse utilizate în teritoriile ocupate – realizată de „Almenda” şi Centrul Regional pentru Drepturile Omului – a identificat o serie de „mari naraţiuni” menite să îi influenţeze pe copiii ucraineni.

Manualele prezintă în mod sistematic Ucraina ca parte a Rusiei şi îi neagă suveranitatea. Ucrainenii care au luptat pentru independenţa naţiunii lor de-a lungul istoriei sunt prezentaţi drept „trădători”.

Un nou manual de istorie, al cărui coautor este Vladimir Medinski (consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin), afirmă că Ucraina este un stat ultranaţionalist, că ucrainenii au fost inventaţi de Austro-Ungaria, că sunt un grup etnic ‘artificial’”, subliniază Vorobiova.

În acelaşi timp, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi asimilarea diverselor popoare sunt prezentate într-o lumină pozitivă.

Amenințări grave

În teritoriile ocupate, elevilor li se predă exclusiv în limba rusă, în timp ce părinţii sunt intens descurajaţi să-şi lase copiii în clase ucrainene disponibile oficial.

Aceşti părinţi riscă să fie consideraţi drept ‘neloiali’”, spune interlocutoarea EFE.

Unii elevi merg la şcoli administrate de ruşi pentru a se conecta mai târziu în timpul zilei la cursurile online în şcolile lor ucrainene. Dar aceste familii se confruntă cu ameninţări grave, explică directoarea uneia dintre aceste şcoli pentru EFE, sub rezerva anonimatului, pentru a garanta securitatea elevilor săi.

Elevii sunt „obligaţi să iubească Rusia”, ceea ce este deosebit de cinic, având în vedere distrugerea pe care armata invadatoare a adus-o în casele lor, afirmă ea.

Capacitatea copiilor, în special a celor mai mici, de a rezista în faţa acestor naraţiuni este limitată într-un mediu în care orice opinie „pro-ucraineană” nu poate circula liber şi în care exprimarea lor poate duce la pierderea locului de muncă, a proprietăţii sau a libertăţii.

Impact psihologic puternic

Consecinţele acestei politici pot fi catastrofale, spune Vorobiova, care avertizează asupra impactului psihologic puternic al propagandei, în special asupra copiilor.

În zone precum Crimeea are deja „consecinţe fatale”, spune experta citată.

Unii dintre tinerii soldaţi ai armatei ruse care au murit în luptă după declanşarea invaziei ruse pe scară largă aveau doar 12 ani când peninsula Crimeea a fost anexată cu peste nouă ani în urmă. Aceştia „au experimentat pe deplin pe pielea lor politica de distrugere a identităţii ucrainene, militarizarea şi asimilarea de către Federaţia Rusă”, susţine o anchetă a ‘Almenda’.

Chiar şi moartea lor devine un instrument de militarizare, cu zeci de plăci comemorative plasate în instituţiile de învăţământ, în timp ce elevilor din clasele mai mici li se spune că ar trebui să le urmeze exemplul.

„Statul ucrainean nu există”

La fel ca în cazul deportării copiilor ucraineni, Rusia acţionează deschis „mai degrabă mândră decât ruşinată” de politica sa, spune Vorobiova.

Potrivit ei, la aceasta contribuie convingerea Rusiei „că statul ucrainean nu există”, precum şi impunitatea acţiunilor sale în Cecenia, Georgia (2008) şi Ucraina în 2014. Politica Rusiei faţă de copii constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi o presupusă crimă de război, subliniază ea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vorobiova speră că dovezile adunate de ‘Almenda’ şi partenerii săi din ‘coaliţia 5AM Ucraina’ de organizaţii neguvernamentale ucrainene vor ajuta la aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de distrugerea identităţii ucrainene şi la crearea unui mecanism eficient de prevenire a unor astfel de cazuri în viitor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală